Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Urinarea în afara litierei – cauze şi rezolvări

Când vrem să vorbim politicos despre obiceiul pisicii de a urina oriunde altundeva decât în litieră folosim termenul „eliminare nepotrivită”. Alături de zgâriatul mobilei şi a draperiilor, urinatul în afara litierei este cea mai comună problemă întâlnită în rândul stăpânilor de pisici. Deasemenea, cea mai frecventă cauză a renunţării la o pisică are la bază urinatul prin toată locuinţa.

Această realitate este tristă, mai ales că, de cele mai multe ori, felinele trec prin dureri fizice groaznice, iar urinatul în afara litierei apare ca urmare a încercării ei de a elimina fără disconfort.

Mai întâi elimină cauzele medicale

Deşi majoritatea oamenilor văd pisicile ca şi fiinţe misterioase, greu de cercetat, ele nu fac nimic fără un motiv bine întemeiat. Unul dintre principalele motive care stau la bază urinării în afara cutiei cu nisip este o disfuncţie a tractului urinar, cunoscută ca Boala Tractului Urinar Inferior la Feline sau ca Sindromul Urinar la Feline. Această condiţie medicală cauzează dureri la urinare, pe care felina le va asocia cu litiera. În aceste condiţii, ea va încerca să evite cutia cu nisip. Astfel, eliminarea nepotrivită ar trebui să fie primul indiciu că felina ta are nevoie de îngrijire medicală. Dacă boala există, însă tu o ignori, aceasta poate evolua şi îi poate ameninţa viaţa. 

Mai multe pisici în locuinţă?

Dacă ai mai multe pisici în locuinţă, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să determini care dintre ele urinează pe lângă litieră. Există situaţii în care nu doar o pisică elimină nepotrivit. Dacă prin observarea atentă a fiecărei feline nu poţi descoperi care este cea vinovată, medicul veterinar le poate administra o substanţă care va colora urina, făcând-o uşor de observat la lumina ultravioletă.

Alte cauze posibile

Dacă ai fost la control la medicul veterinar, iar acesta a determinat că felina este sănătoasă, înseamnă ca urinatul în afara litierei apare datorită altor cauze. În primul rând trebuie să determini ce s-a schimbat în mediul felinei, care ar fi put să o deranjeze. Pisicile sunt nişte animăluţe mofturoase, care preferă lucrurile neschimbate în mediul lor. Cea mai mica schimbare, care are menirea să aducă o îmbunătăţire, poate fi total neplăcută pentru ea. Cel mai uşor mod de a te înştiinţa că o deranjează schimbarea făcută este prin urinarea pe orinde în afara litierei. Iată ce schimbări trebuie să iei în considerare:

  • I-ai scos ghiarele definitiv? Scoaterea definitivă a ghiarelor este o operaţie de mutilare extrem de dureroasă pentru pisica ta, iar durerea poate persista la nivelul pernuţelor luni de zile. Dacă nisipul folosit în litieră este puţin mai dur, acesta o poate răni pe felină la lăbuţele de unde au fost scoase ghiarele, atunci când încearcă să acopere urina eliminată. Astfel, pisica  va asocia litiera cu durerea lăbuţelor şi o va evita. Dacă pisica ta este în această situaţie, foloseşte nisip mai moale, bazat pe resturi de hârtie.
  • Te-ai mutat recent? Mutarea este o schimbare foarte mare pentru pisica ta. Ea se va simţi foarte nesigură în noile împrejurări şi, până va atinge un nivel minim de confort, va urina prin locuinţă. Acesta este modul ei de a-ţi arăta că este afectată de schimbare.
  • Este un bebeluş nou născut în casă? Pisicile sunt cunoscute pentru gelozia lor şi pentru nevoia permanentă de atenţie din partea stăpânilor. Astfel, dacă în casa ta a venit un nou membru, felina are nevoie de mângâiri şi alintări extra, pentru a simţi că este încă pe primul loc în inima ta. Cel mai probabil, pisica va fi ultima ta grijă, având un nou născut în casă, însă dacă o eviţi, consecinţele vor fi mai grave pentru tine.
  • Ai adus o nouă pisică sau un câine în casă? Sentimentele pe care le simte pisica atunci când pierde atenţia stăpânilor datorită venirii unui nou membru în familie se aplică şi pentru sosirea unui câine sau a altei pisici în familie. Asigură-te că noul animal de companie are propria lui litieră, întrucât felinelor nu le place să împartă, mai ales dacă nu sunt obişnuite cu acest gest. Regula generală spune că fiecare pisică trebuie să aibă litiera ei, şi mai trebuie şi una extra (doar ca să fie).
  • Este litiera curată? Imaginează-ţi că eşti tu cel care trebuie să folosească o toaletă care miroase extraordinar de urât şi vei înţelege de ce refuză pisica ta să folosească o litieră necurăţată. Felinele sunt foarte meticuloase şi foarte sensibile la miros. Ele pot mirosi de la distanţă orice aromă neplăcută care vine din cutia cu nisip şi o pot evita fără nici un fel de problemă.
  • Ai schimbat tipul de nisip folosit? Felinele sunt animale comode, care ţin la obiceiuri. Asta face ca orice schimbare în mediul ei să trebuiască sa fie produsă gradual, pentru ca ea să nu o simtă prea tare. În cazul schimbării nisipului din litieră, începe prin a amesteca câte puţin din nisipul nou cu cel vechi, crescând gradual cantitatea amestecată.
  • Ai mutat locul litierei? Întrucât felinelor le place rutina, lasă litiera mereu în acelaşi loc, pentru a evita o răzvrătire din partea ei.
  • Este o altă pisică din gospodărie bolnavă? Deşi pare ciudat, mirosul medicamentelor este neplăcut pentru pisici, uneori cauzându-le frică. Această frică se poate manifesta şi prin urinarea în afara cutiei cu nisip.
  • A păţit felina ta ceva în timp ce utiliza litiera? Dacă pisica ta a fost atacată de o altă pisică, sau dacă pur şi simplu a fost speriată de ceva în timp ce folosea litiera, aceste întâmplări o pot determina să renunţe la folosirea ei, întrucât îi aduce aminte de trauma suferită.

Aceste întrebări au fost enunţate pentru a te ajuta să gândeşti ca o pisică. Gândeşte-te la lucrurile care ar fi inconfortabile pentru tine, dacă ai fi în locul ei. Dacă vreuna din întrebările de mai sus îţi atrage atenţia, problema urinatului pe lângă litieră poate fi rezolvată foarte simplu, prin eliminarea cauzei (revenirea la vechiul nisip, mutarea litierei în vechea locaţie, etc). Însă, dacă problema este una care durează de mult timp, s-ar putea să fie nevoie să sapi mai adânc pentru a afla cauza.

Marcarea teritoriului

Uneori este posibil să fi eliminat toate cauzele de mai sus şi pisica ta să continue prostul obicei de a elimina nepotrivit. În această situaţie, este posibil să ai de-a face cu marcarea teritoriului.

Cel mai uşor mod de a indentifica dacă este vorba despre acţiunea de marcare a teritoriului sau despre urinat pur şi simplu, este prin urmărirea poziţiei de eliminare. Dacă felina sta ghemuit, cu fundul în jos, atunci ea urinează, însă dacă are fundul ridicat în timpul eliminării, ea marchează teritoriul, împroşcând obiectele cu jeturi mici de urină. În timpul pulverizării, felina va face paşi mici pe loc, şi va avea un tremur din coadă şi fund. După împroşcare, ea va părăsi locul, fără să miroase noile arome.

Fenomenul nu este specific doar motanilor, sau doar pisicilor, ci apare la fel de des în ambele cazuri. Marcarea teritoriului este frecventă în rândul pisicilor nesterilizate, sau, în cazul motanilor, după ce au atins maturitatea sexuală.

Marcarea teritoriului poate fi declanşată de motive psihologice, stres, sau anxietate. Obiectele marcate sunt de obicei uşile sau intrările la care are acces felina. Deasemenea, patul sau lenjeria de pe pat poate fi marcată.

Tratamentul pentru marcarea teritoriului este unic pentru fiecare felină în parte. Cel mai adesea, tot ce trebuie să faci este să elimini cauza stresului sau să modifici răspunsul pisicii la stres. Există şi cazuri când sunt prescrise medicamente anti-anxietate, pentru a ajuta felina.

Ce nu trebuie să faci

Niciodată să nu pedepseşti pisica pentru că a urinat în locul nepotrivit prin strigăte, prin muierea forţată a nasului în locul cu urină, sau prin aruncarea brutală a ei în litieră. Prin aceste gesturi nu faci altceva decât să o înveţi să-i fie frică şi să-şi piardă încrederea în tine.

Antrenamentul în doi paşi

Pentru a antrena pisica să nu mai urineze în afara litierei, trebuie să urmezi doi paşi importanţi: în primul rând trebuie să faci litiera cât mai atractivă pentru felina ta, iar în al doilea rând trebuie să faci locul unde urinează cât mai neatractiv posibil.

Transformarea litierei într-un loc irezistibil

Primul pas este să-i pui la dispoziţie o litieră curată, cu nisip nou. Pisicile preferă nisipul cu granulometrie mica, total lipsit de miros. Odată ce ai descoperit brandul de nisip pe care pisica ta îl preferă, nu-l mai schimba. Pune un strat de maxim 5 cm în litieră; ce este în plus este risipă.

Pune litiera într-un loc liniştit. Pisicile sunt fiinţe cărora le place să stea retrase, mai ales în timpul eliminării, şi nu le place să fie observate în aceste momente. Asigură-te că nu este poziţionată lângă vreun aparat zgomotos, întrucât acesta le va distrage atenţia. Deasemenea, asigură-te că nu pot veni alte pisici la litiera ei, care să o intimideze în timp ce elimină. Cutia trebuie să fie accesibilă, întrucât pisoii nu pot urca scări până la o anumită vârstă.

Dacă litiera stă de obicei pe o suprafaţă tare, rece, ar trebui să iei în considerare aşezarea unei carpete uşor de spălat sub ea, întrucât pisicilor le place şă-şi ascută unghiile în jurul cutiei cu nisip.

Curăţă litiera cel puţin odată pe zi, prin eliminarea bulgărilor formaţi în urma eliminării, precum şi a scaunului. Deasemenea, schimbă complet nisipul cel puţin odată pe săptămână. Spală litiera doar cu apă caldă, fără detergenţi, întrucât mirosul detergenţilor va persista pe litieră şi va deranja felina. Dacă este posibil, lasă litiera să se usuce la soare. Razele solare omoară mare parte din microbii din litieră.

Transformarea locului unde urinează într-o zonă neatractivă

Următorul pas pe care trebuie să-l faci este să elimini orice urmă de miros de urină, din toate locurile unde felina ta a eliminat. Există numeroase produse de curăţenie special create pentru acest scop, însă poţi începe cu apă cu săpun pentru podele şi soluţii de curăţat clasice pentru covoare şi alte materiale textile.

Nu folosi produse de curăţat care conţin amoniac. Pisica simte mirosul de amoniac ca fiind de urină şi va încerca să-l acopere printr-o nouă eliminare. Apa minerală sau sifonul sunt foarte eficiente pentru neutralizarea mirosului proaspăt de urină. Însă, pentru materiale textile foarte îmbibate cu urină vei avea nevoie de produse bazate pe enzime.

Deasemenea, poţi să aşezi, temporar, o folie de aluminiu peste aria unde a urinat felina. Pisicilor le displace zgomotul făcut de folia de aluminiu, şi se vor îndrepta către o altă zonă, cel mai probabil, către litiera proaspăt curăţată.

După ce ai urmat toţi aceşti paşi, urmăreşte pisica şi răsplăteşte-o de fiecare data când foloseşte litiera. Acest proces poate fi unul de durată, însă odată ajuns la destinaţia dorită, atât tu, cât şi pisica ta veţi fi foarte mulţumiţi.




Din aceeasi categorie:

Frica pisicilor de locuri si obiecte

Pisica ta stă ascunsă foarte mult timp? Dacă da, înseamnă că se teme de ceva din mediul ei. Află care poate fi cauza! ...citeste mai mult


Comportamentul hiperactiv al pisicilor

Uneori pisica ta o ia razna fără nici un motiv aparent. Cel mai probabil ea suferă de hiperactivitate. Iată ce trebuie să faci! ...citeste mai mult


23 de comportamente bizare ale pisicii

Pisica ta are un comportament ciudat și nu știi de ce? Iată care este cauza fiecărui gest făcut de felina ta! ...citeste mai mult