Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Comportamentul prădator al pisicilor

Pisicile se nasc cu un instinct de prădător şi de vânător. Însă asta nu înseamnă că sunt vânători care omoară pentru mâncare. Uciderea şi mâncarea pradei este un comportament pe care felinele îl învaţă în timp. Pentru simplul fapt că le este foame, nu înseamnă că pisicile învaţă automat să omoare prada. O felină poate fi foarte pricepută în ceea ce priveşte vânarea şoarecilor şi totuşi să nu mănânce niciodată şoareci.

 

Încă de când se nasc, pisoii au un instinct de vânător. În timpul momentelor de joacă, ei învaţă să coordoneze mişcările şi să aprecieze timpul necesar pentru a captura prada urmărită. Ei învaţă să-şi adapteze viteza la viteza obiectului vânat. Deasemenea, ei învaţă să măsoare distanţa cu ajutorul mustăţilor. Prin joacă, felinele capătă experienţă pentru vânat şi învaţă să ia decizii corecte pe viitor.

Cum se dezvoltă instinctul de prădător al pisicii

Pisica mamă îşi învaţă puii să vâneze pentru a mânca.

  • Prima lecţie constă în aducerea acasă a unei prade moarte şi mâncarea ei în faţa pisoilor. În scurt timp, pisoii învaţă să se alăture la masă. La sfârşitul acestei etape, pisica mamă aduce prada moartă acasă şi lasă pisoii să o mănânce singuri. O pisică mamă nu face discriminări între puii ei şi puii altei pisici, ci îi va învaţă şi pe ceilalţi să vâneze. Deasemenea, multe pisici vor încerca să predea această lecţie şi stăpânilor, aducând o pradă moartă în locuinţă şi mâncând-o în faţa lor.
  • A doua lecţie constă în aducerea unei prade aproape moartă şi uciderea ei în faţa puilor. După acestă lecţie, pisica mamă va continua să aducă animăluţe rănite pisoilor şi-i va lăsa pe aceştia să le omoare. Procesul se repetă de foarte multe ori, până când pisoii îşi vor dezvolta foarte bine instinctul de prădător şi vor putea prinde şi ucide singuri.
  • Ultima lecţie constă în vânarea propriuzisă. Pisoii vor merge cu mama lor şi o vor urmări când vânează, pentru a învăţa toate gesturile necesare. Pe măsură ce sunt mai experimentați, ei vor încerca să vâneze singuri, să omoare prada prinsă şi să o mănânce.

Rolul jocului în dezvoltarea instinctului de prădător

Cu siguranţă te-ai întrebat de ce ţine pisica neapărat să se joace cu prada prinsă înainte să o omoare. Există câteva teorii ca răspuns la această întrebare.

Prima terorie spune că pisicile suferă de lipsă de încredere. Cu alte cuvinte, pisicilor le este frică de prada prinsă, ca nu cumva să lupte sau să o muşte dacă nu este omorâtă la timp. O altă teorie spune că pisicile domestice trăiesc într-un mediu destul de restrâns şi nu au şansa de a vâna o pradă reală. Astfel, atunci când reuşesc să prindă un şoarece ele vor să prelungească starea de bine pe care o au cât mai mult posibil şi aleg să se joace.

Dacă pisoii încep să socializeze de la o vârstă foarte fragedă, este foarte posibil ca aceştia să se împrietenească cu animalele care ar trebui să le fie pradă. Asta nu înseamnă însă ca o pisică care a crescut cu un hamster nu va încerca să-l omoare dacă are ocazia. Dacă felina devine supra stimulată, ea nu va ezita să atace brusc hamsterul şi să-l omoare. Este mai bine să nu încerci să forţezi prietenia între două animale care ar trebui să fie rivale.

Pisicile sunt o ameninţare pentru păsărelele care cântă frumos în grădină. Dacă felina ta are acces şi afară, şi ţii la viaţa păsărelelor, poţi să-i pui pisicii un clopoţel mic pe zgarda de la gât. Acest clopoţel va avertiza prada că se apropie vânătorul. Însă, dacă vrei ca felina să-şi dezvolte instinctul de prădător şi să prindă şoareci, renunţă la idea cu clopoţelul. În caz contrar ea nu va mai reuşi niciodată să vâneze şi va fi o pisică frustrată.

Instinctul prădător şi lipsa pradei

Animalele care au un instinct prădător dar trăiesc într-un mediu închis unde nu au ce vâna, vor cauza probleme în timp. Deşi nu au o pradă reală în jurul lor, ele tot trebuie să vâneze. Astfel, se ajunge la momentul în care felina consideră ca oamenii din jurul lor sunt prada lor.

Dacă felina ta a încercat vreodată să vâneze degetele de la picioare neacoperite de pătură, să ştii că era felul ei de a încerca să dea curs vânătorului din ea. Deasemenea, felinele vor urmări prade imaginare de pe perdele şi draperii, de pe mese, rafturi şi tot ce le stă în cale, ajungând să facă un dezastru în locuinţă.

Toată această energie poate fi consumată constructiv dacă alegi să te joci cu pisica ta când vezi că este super energică. Găseşte o jucărie care îi place şi pune-i-o la dispoziţie să o vâneze. De la jucării în formă de şoareci care se mişcă singure, până la mingi de burete şi păsărele în vârful undiţelor, magazinele specializate sunt pline cu astfel de prade, numai bune pentru sporirea instinctului prădător al felinei tale.




Din aceeasi categorie:

Comunicarea pisicii – limbajul ochilor

Ce mesaje transmite pisica ta cu ajutorul ochilor? Află care este limbajul ochilor felinei tale pentru a putea înțelege mesajele! ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Pisicile și joaca agresivă

Iata cum scapi de zgârieturile de pe mâini și semnele de mușcături dobândite în timpul sesiunilor de joacă cu pisica ta. ...citeste mai mult