Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Scârțâita și Timidul

detalii...

Pisica cu blanita moale, blanda si jucausa

detalii...

pui pisica

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

Sentimentele pisicii – de la fericire la furie

Majoritatea stăpânilor de pisici recunosc starea de spirit a acesteia, citindu-i limbajul corpului, expresia feţei, sau mişcările, sau după felul cum miaună. Deşi este foarte greu să măsori sentimentele pisicilor, ne putem da seama despre felul cum se simte doar dintr-o simplă privire.

La fel ca toate celelalte mamifere, pisicile au aceaşi varietate de sentimente ca şi oamenii, inclusiv fericire, supărarea, uşurare, frustrare şi frică. Aceste sentimente de bază sunt esenţiale pentru succesul unui anumit tip de comportament. Repetăm comportamentele care ne fac să ne simtim fericiţi şi le evităm pe cele care ne întristează. De exemplu, frica ne motivează să fim mai atenţi şi să cautăm siguranţă, în timp ce plăcerea generată de contactul social, ne ajută să menţinem relaţiile cu cei din jur.

Cheia unei relaţii bune între tine şi pisica ta ţine de cât repede înveţi să-i recunoşti emoţiile şi să acţionezi în concordanţă cu ele. Imaginile de mai jos ar trebuie să te ajute să recunoşti sentimentele pisicii tale şi să întăreşti legătura dintre voi.

Pisica fericită

Pisica fericită este cel mai uşor de recunoscut. Ea are o poziţie şezândă, pe verticală, însă relaxată. Urechile sunt îndreptate spre în faţă, relaxate, însă atente la orice sunet familiar. Dacă este aşezată pe orizontală, pisica fericită tine labele ascunse sub corp, sau se lasă pe o parte sau pe spate, împrăştiind labele în lateral.

Pisica fericită moţăie cu ochii închişi, sau întredeschişi, arătând de parcă visează. Însă ea analizează cu calm ce se întâmplă în jurul ei. Mustăţile sunt relaxate, iar coada stă nemişcată, având vârful uşor ridicat. Dacă începi să o mângâi lent, va închide ochii liniştită şi va începe să toarcă.

Pisica anxioasă

Cu cât recunoşti mai repede semnele de anxietate din partea pisicii, cu atât o poţi ajuta mai repede să se liniştească, prin mângâiere şi reasigurare că este în siguranţă. Când are o stare de anxietate, pisica ţine ochii larg deschişi, fără să clipească, pupilele sunt dilatate la maxim. Cu cât sentimentul de anxietate este mai puternic, cu atât urechile ei vor fi aţintite spre înainte, căutând cât mai multe informaţii. Dacă starea de anxietatea se amplifică, ea va lăsa urechile pe spate.

Felina va coborî uşor capul, şi va îndrepta mustăţile spre înainte, fiind în stare de alertă, sau spre spate, făcând-o să pară mică şi necăjită. Pe măsură ce anxietatea creşte în intensitate, felina se ghemuieşte, sau se va arcui, fiind gata de atac. Coada fie va fi în poziţie statică, fie se va mişca uşor dintr-o parte în alta. Majoritatea mişcărilor unei pisici care suferă de anxietate sunt lente şi subtile, făcându-le foarte greu de obsevat.

Pisica fricoasă

Când unei pisici îi este frică, limbajul ei corporal este mult mai evident de cât în cazul anxietăţii. Urechile sunt aplecate spre exterior, capul va fi coborât iar privirea îndreptată spre în sus. Ea fie va fugi de obiectul care o sperie, sau se va încovoia, fiind gata să atace.

Ochii ei vor fi deschişi larg, pupilele dilatate, iar mustăţile vor fi lipite de obraz, spre spate, tremurând. Dacă ameninţarea se apropie prea tare, ea va hârâi şi va scuipa, sau va avea un miorlăit ameninţător, urmat de scuipat şi atac cu ghiare.

Pisica fricoasă îşi va îndrepta labele din faţă, ca să pară mai înaltă, îşi va arcui spatele şi va zburli blana. Labele din spate pot rămâne îndoite sub ea, iar coada fie va fi lângă corp, fie se va mişca agitat dintr-o parte în alta. Nu ai nici o şansă să o îmbunezi prin mângâieri, şi, cel mai probabil, va refuza chiar şi gustarea ei preferată. Singurul ei scop este să supraveţuiască ameninţării. Corpul ei va reveni la normal doar după ce trece ameninţarea.

Dacă felina ta arată des semne de frică, este cazul să vorbeşti cu medicul veterinar.

Pisica frustrată

Frustrarea are două forme: un răspuns activ la un eveniment specific (pisica vrea să ajungă la o jucărie, însă nu poate), şi o frustrare pe termen lung care apare din cauza lipsei totale de stimulare (lispa oportunităţilor de manifestare a instinctelor de explorator şi de vânător datorită lipsei accesului afară).

O pisică care suferă de frustrare pe termen lung este letargică, retrasă, nu mănâncă, nu se joacă şi nu interacţionează. Deasemenea, ea va fi frustrată, când nu poate evita un eveniment neplăcut. O pisică frustrată datorită unui eveniment recent se va concentra pe obiectul frustrării şi va încerca să ajungă la el.

Toate simţurile ei sunt îndreptate spre atingerea scopului: ochii sunt deschişi larg, pupilele sunt dilatate, urechile îndreptate spre înainte, iar mustăţile sunt îndreptate spre pradă. Ea va încerca să se apropie, sau se va mişca impacientată dacă nu va putea înainta.

Întrucât nu pot să menţină sentimentul de frustrare la nesfârşit, într-un final se va resemna şi va îndura frustrarea, sau va intra în depresie. Depresia poate fi foarte uşor confundată cu calmul, însă are şi simptome care o diferenţiază, cum ar fi lipsa poftei de mâncare.

Pisica concentrată

Pisicile sunt excelenţi vânători; ele pot urmări şi prinde o pradă cu uşurinţa cu care noi oamenii respirăm. Deasemenea, felinele au o capacitate de concentrare 100% asupra pradei pe care o urmăresc. Pisica ta se poate concentra instant asupra unei insecte mici care se mişcă pe podea, sau pe perete, în timp ce încearcă să se hotărască cum să reacţioneaze: să o ignore, sau o să o atace.

Dacă felina ta se concentrează asupra unei jucării, sau asupra oricărei alte ţinte, ochii ei sunt deschişi larg, pupilele sunt înguste, mustăţile şi urechile sunt îndreptate spre în faţă pentru ca tot corpul ei să fie aţintit spre obiectul pe care îl urmăreşte.

Pe măsură ce felina va urmări ţinta, ea se va lăsa jos, având labele sub corp iar coada se va mişca uşor pe lângă corp.

Dacă se concentrează asupra ta, încercând să te convingă să o alinţi, sau să o hrăneşti, va încerca să-ţi atragă atenţia frecându-se de tine, ţinând coada ridicată. Indiferent de gesturile pe care le face, ea nu uită de scopul iniţial şi nu se opreşte până nu-l îndeplineşte.

Pisica mulţumită

Mulţumirea apare ca o schimbare de la o stare de spirit negativă precedentă. Deşi este foarte important să ştii când felina ta este frustrată, anxioasă sau fricoasă, este deasemenea la fel de important să ştii când se simte relaxată şi mulţumită din nou.

La fel ca oamenii, pisicile sunt mulţumite când reuşesc să rezolve grijile şi problemele care le preocupau, sau, mai ales, dacă supraveţuiesc într-o situaţie periculoasă, cum ar fi cădearea de la înălţimi mari.

Mulţumirea unui pisici este vizibilă pe întregul ei corp: se relaxează ochii, urechile, capul, corpul şi coada. Capul este lăsat jos şi întregul corp se calmează pe măsură ce starea ei emoţională revine la normal.

Deasemenea, unele pisici se întind cu tot corpul, pentru a elibera tensiunea, altele doar miaună mulţumite, altele se rostogolesc pe spate şi închid ochii, iar altele încep să se spele mulţumite.

Pisica nervoasă

Dacă vreodată ai de-a face cu o pisică ca cea din imagine, este important să păşeşti cu grijă pe lângă ea şi să ai mare grijă, pentru a nu fi atacat şi rănit. O pisică nervoasă, are întreg corpul rigid şi coada ridicată şi zburlită. Ea fie va fi silenţioasă, doar hârâind şi scuipând, fie va mieuna ameninţător.

Pisica nervoasă va încerca să arate cât mai mare şi cât mai intimidantă posibil, cu blana zburlită pe spate, şi cu labele din faţă drepte şi rigide. Urechile vor fi tensionate, lăsate pe spate sau lateral, ochii rigizi şi concentraţi cu pupilele restrânse, iar mustăţile vor tremura spre exteriorul feţei.

Evită să provoci o pisică nervoasă. Nu o privi insistent, nu striga la ea şi nu fă mişcări bruşte în jurul ei. Nu încerca să o atingi pentru a o linişti, întrucât ea va crede că vrei să o ataci şi va ataca prima. Încearcă să te retragi încet, încercând să elimini şi elementul care i-a provocat frica şi acordă-i timp să se calmeze.

Dacă pisica ta prezintă des semne de nervozitate, este indicat să consulţi un medic veterinar, de preferat specialist în comportamente, pentru a vedea care este cauza stării de spirit negative în care se află felina.

Pisica neutră

Aceasta este starea de spirit care ar trebui să o caracterizeze pe felina ta mereu: relaxată, mulţumită, confortabilă în mediul ei şi cu o stare de spirit excelentă. Dacă stă aşezată, fie stă pe o parte cu labele întinse în lateral, fie sta drept cu toate 4 labele sub ea. Ea va clipi rar şi lent, sau va avea ochii întredeschişi.

Urechile sunt relaxate, drepte şi aţintite spre în faţă ascultând atent ce se întâmpla în jur. Mustăţile sunt deasemenea relaxate, iar întreaga ei faţă va prezenta un zâmbet subtil.

Corpul ei nu va fi tensionat deloc şi nu va avea nici un spasm muscular care să indice ca va ataca din nou. Este mulţumită cu rolul ei de observator ocazional al mediului din jurul ei.
Din aceeasi categorie:

19 locuri unde poți pune pisica

Pisicile au obiceiul de a ocupa spațiul stăpânilor, fără să țină cont de dorințele acestora. Iată ce poți să faci cu pisica dacă nu ai unde să o pui. ...citeste mai mult


10 medicamente care îți pot otrăvi pisica

Medicamentele din locuință îți pot ucide pisica. Află care sunt pastilele otrăvitoare pentru felina ta! ...citeste mai mult


De ce cad pisicile în picioare?

Cu toții am văzut pisici căzând și aterizând în picioare, însă puțini am înteles de ce. Iată explicația acestui fenomen. ...citeste mai mult