Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Tipuri de jucării pentru pisici

La fel ca pentru oameni, activitatea fizică este benefică pentru sănătatea fizică și psihologică a pisicilor. Exercițiile fizice ajută la combaterea stresului, a plictiselii, la îmbunătățirea circulației, la dezvoltarea masei musculare și la reducerea problemelor de comportament.

Cea mai bună metodă de a ajuta o pisică să facă mișcare în fiecare zi este prin a-i stimula instinctul nativ de a vâna și urmări, prada fiind înlocuită cu o jucărie.

 

Tipuri de jucării pentru pisici

Jucăriile stil undiță

Jucăriile tip undiță pot fi simple bețe care au la un capăt o bucățică de material textil, sau o coardă de care este legat un șoricel. Cu acest tip de jucărie poți face valuri, o poți trage brusc din fața pisicii, o poți flutura prin fața ei, sau o poți învârti în jurul unei piese de mobilier din casă pentru a crea o mișcare care să stârnească interesul felinei tale. Avantajul acestei jucării este că îți oferă șansa să lași o distanță între tine și ghiarele pisicii tale.

Există numeroase modele de jucării pentru pisici tip undiță, nu foarte scumpe. Bățul poate fi din plastic sau lemn, iar obiectul atașat la capătul șnurului poate fi orice lucru care i-ar putea atrage atenția felinei tale: pene, o jucărie de pluș, un șoricel, un ghem de ață. Dacă vrei să faci jucăria și mai distractivă, adaugă și un clopoțel mic, sau iarba mâței.

Însă dacă ai așa o jucărie este recomandat să o ascunzi atunci când nu te joci cu ea. Undița ar trebui să reprezinte modalitatea prin care voi construiți o relație iar liberul acces la jucărie ar dezorienta pisica. Când terminați sesiunea de joacă și strângi jucăria, asigură-te că nu au rămas părți din ea prin locuință (pene, bucăți de material textil, bucăți de plastic) pe care pisica ta le-ar putea înghiți.

Mingile

Mingile sunt foarte atractive pentru pisici. Mișcarea unei mingi pe suprafața podelei este similară cu un șoarece care fuge, ceea ce determină pisica să vrea să o vâneze. Există mingi in care poți  insera gustări sau iarba mâței pentru a le face și mai atractive pentru felina ta. Deasemenea, sunt mingi care au în interior clopoței sau alte obiecte mici care fac un zgomot atunci când mingea este în mișcare, captând astfel atenția pisicii tale. Singurul dezavantaj al mingilor este că, de cele mai multe ori, ajung sub mobilier și sunt greu de recuperat.

Jucării care distribuie mâncare

Majoritatea stăpânilor se asigură că felina lor are mereu acces la mâncare uscată. Acest lucru, deși convenabil pentru stăpâni, poate conduce la creșterea în greutate a pisicii. Pentru a te asigura că pisica ta primește hrana de care are nevoie, dar face și mișcare, folosește o jucărie care distribuie mâncare. Astfel, pe măsură ce felina se joacă, ea va primi hrana pe care o dorește așa de mult. Deasemenea, aceste jucării sunt benefice pentru pisicile care mănâncă prea repede și apoi vomită, ele încetinind foarte tare procesul de hrănire.

Pentru a dresa pisica să folosească această jucărie, trebuie să i-o dai când îi este foame. Deschide jucăria și fă în așa fel încât să fie foarte ușor pentru pisica ta să scoată hrana din ea. Astfel ea va căpăta încredere în jucărie și va face asocierea dintre ea și hrană. Pe măsură ce pisica se obișnuiește cu jucăria, asigură-te că este tot mai greu pentru felină să scoată hrana din ea. Fie închizi jucăria, fie reduci suprafața prin care curge hrana, forțând astfel pisica să depună mai mult efort pentru a obține ceea ce vrea. Astfel rezolvi două probleme: hrănirea și joaca.  

Jucării cu iarba mâței

Pentru majoritatea pisicilor, iarba mâței acționează ca un stimulent. Prin includerea ierbii mâței în procesul de joacă, sporești interesul pisicii tale pentru joacă. Iarba poate fi ascună în jucăriile de pluș, în mingi, sau în orice altă jucărie creată de tine. Dacă îți este greu să întroduci iarba mâței în jucării, ia o foaie de hârtie și presoar-o cu ea, fă-o ghem și dă-o pisicii. Desemenea, dacă felina ta se joacă cu cutii de carton, presoară puțină iarba mâței în cutii pentru a face jocul mai interactiv.

Deși iarba mâței nu este periculoasă pentru pisica ta, este important să ai grijă la cantiatea la care are acces. O expunere prea mare, va determina o supra agitare a pisici, cauzând și alte probleme de sănătate.

Reguli de bază pentru joacă cu pisica

Pentru ca pisica ta să poată să se comporte cât mai natural posibil, satisfăcându-și instinctul de vânător, incearcă să folosești cât mai mult jucării pe post de pradă. Incearcă să faci în așa fel încât jucăria să imite mișcarea unei posibile prade. Odată ce ai atras atenția pisicii, nu uita că prada are tendința de a se îndepărta de vânător. Astfel, mișcă jucăria în rafale scurte cât mai departe de pisică pentru a o determina să o urmărească. Din când în când lasă pisica să prindă jucăria pentru a simți o satisfacție de vânător. Este important să lași pisica să prindă jucăria cu labele din față, să o muște, să o lovească cu picioarele din spate, pentru ca ea să simtă ca a finalizat procesul de vânare.

Iată câteva sfaturi pentru a face jocul cu pisica cât mai interactiv:

  • Păstrează ritmul pisicii. Oferă-i mai multe tipuri de jucării și vezi care sunt preferatele. Folosește-le mai des pe acestea, pentru ca felina ta să fie interesată să se joace.
  • Din instinc pisica ta va mușca jucăriile în timpul jocului. Acest lucru este perfect normal atât timp cât nu se extinde la mâinile și degetele tale. Joaca agresivă cu pisoii poate fi distractivă, însă devine dureroasă pe măsură ce pisica înaintează în vârstă.
  • Dacă pisica ta devine supra-agitată, ea va încerca să redirecționeze o parte din energie spre mâinile sau picioarele tale, sau spre alte animale din locuință. Încurajează joacă, dar fă o pauză dacă pisica începe să te muște. Lasă pisica să se odihnească puțin și reîncepe joaca.
  • Evită să folosești lumina laserului ca instrument de joacă pentru felina ta, întrucât aceasta devine frustrată că nu o poate prinde niciodată. Încearcă să folosești lucruri pe care le poate prinde și mușca.
  • Încearcă să te joci cu felina ta de cel puțin două ori pe zi, atât dimineața cât și seara, sau când simți că vrea să consume energie. Unor pisici le place să se joace înainte să meargă la culcare, în timp ce altele preferă joaca înaintea mesei.
  • Locul în care te joci cu pisica ta trebuie să fie unul în care ea se simte în siguranță și unde nu poate fi distrasă cu alte activități.
  • Dacă ai mai multe pisici în locuință, asigură-te că te joci cu toate. Dacă este nevoie (dacă una dintre pisici domină), separă-le pe camere și joacă-te cu fiecare individual.
  • Nu lăsa felina să se joace cu obiecte ascuțite, panglici, sau obiecte mici care pot fi înghițite foarte ușor. Deasemenea, nu lăsa la îndemâna pisicii banda adezivă, foarfece, sau pungi de plastic, toate acestea fiind periculoase.
  • Întotdeauna supraveghează arealul de joacă și evită posibilele accidente.



Din aceeasi categorie:

6 Jucării pentru pisici pe care le poți face acasă

Folosește lucrurile din locuință pentru a crea jucării pentru pisica ta. Iată câteva idei originale. ...citeste mai mult


Top 5 jucării pentru pisicile care trăiesc doar în casă

Pisica ta stă doar în casă și se plictisește? Iată câteva jucării cu care și-ar putea ocupa timpul în cursul zilei. ...citeste mai mult


4 jucării pentru pisici din hârtia igienică

Inspirație de jucării pentru pisici folosind lucrurile din casă. Imparte ideile cu noi! ...citeste mai mult