Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Pisicile și joaca agresivă

Toate pisicile se joacă. Joaca este un comportament normal pentru animale, care le ajută să-și dezvolte condiția fizică și chiar să se hrănească. Deasemenea, joaca ajută pisicile să socializeze cu ceilalți membri ai speciei. Este normal ca pisoii să se joace mai agresiv, întrucât jocurile felinelor presupun de cele mai multe ori prinderea pradei, acțiune în care este nevoie de agresivitate. Pisicile pândesc, urmăresc cu atenție, lovesc, zgârie, mușcă și toate astea, deși pentru noi sunt agresive, pentru ele reprezintă un mod de a se distra. Astfel, de cele mai multe ori, stăpânii cred că animalul lor de companie le-a pus gând rău, neînțelegând că așa știe el să se joace de fapt.

Există două tipuri de joacă la pisici: joaca solitară și joaca socială. Joaca solitară presupune alergatul cu obiecte, jucării, pungi, cutii, role de hârtie etc. Joaca socială presupune implicarea altor pisici sau  a oamenilor in procesul de distracție. Problemele apar atunci când pisica nu poate face diferența între joaca solitară, când este agresivă cu jucăriile ei, si joaca socială, când continuă să fie agresivă cu partenerii de distracție. Așa apar zgârieturile și mușcăturile de pe mâinile stăpânilor de pisici.

Agresivitatea pisicii

Există situații în care pisicile arată agresivitate față de stăpâni, mai ales dacă sunt puse într-o situație în care le este frică, sau dacă apare o nouă pisică în familie. Dacă pisoiul tău este mai tânăr de un an și tu ești singurul lui partener de joacă, el se va juca agresiv, însă nu va prezenta agresivitate față de tine în momentele de liniște. Însă există situații în care este greu să diferențiezi joaca de agresivitate. În aceste situații, cheia este limbajul corpului felinei tale. În timpul jocului, pisica are o figură specifică, ținând gura ușor întredeschisă, și sărind spre tine pe lateral, având spatele arcuit și blana zburlită. Deasemenea, în timpul jocului, pisicile nu scot nici un fel de sunete. Pe de altă parte, atunci când felina este agresivă fără nici un motiv aparent, ea va vocaliza asta printr-un miorlăit apăsat, nervos, alături de scuipat.

Cum reducem agresivitatea în timpul jocului?

  • Oferă-i pisicii o varietate mare de jucării pentru a avea de unde să aleagă. Jucăriile de dimensiuni mici sunt preferatele lor: mingiuțe, șoricei, jucării mici de pluș, ghemuri de hârtie. Deasemenea pisicilor le place să urmărească și să prindă jucării sau lucruri aflate în mișcare (undițe cu șoricei la capăt, sau lasere).
  • Obișnuiește-te să-i dai mereu ceva nou pisicii tale, pe care să-l investigheze. Pungile de hârtie sau cutiele de carton sunt preferatele felinelor.
  • Joacă-te zilnic cu pisica ta, însă nu o încuraja să te muște de mâini sau de degete în timpul jocului. Încearcă să o direcționezi spre jucăriile pe care le are deja. Fie îi arunci un șoricel și aștepti să ți-l aducă înapoi, fie te joci cu ea cu undița.
  • Gândește-te la variantă adoptării unui alt pisoi, pentru ca felina ta să aibă un partener de joaca constant.
  • Cumpără-i sau amenajează-i un suport complex de joacă pentru pisici, care să aibă și o căsuță în care să se ascundă, și un motocel legat de o ață, și loc pentru ascuțit unghiile. Astfel de dispozitive îți vor ține pisica ocupată ore întregi.
  • Ignoră pisica atunci când se joacă agresiv cu tine. De fiecare dată când începe să se joace agresiv, oprește sesiunea de distracție și părăsește camera.

Ce să nu faci?

  • Nu încuraja pisica să se joace cu mâinele, picioarele sau cu alte părți ale corpului tău. Deși este distractiv atunci când pisica ta este mică, devine dureros și periculos pe măsură ce ea crește și devine tot mai puternică.
  • Nu folosi jucării care presupun implicarea mâinilor tale în joc (mănuși cu migiuțe atârnate de degete). Dacă le folosești înveți pisica să sară direct la mâinile tale, ea neputând face diferența între momentele când porți mănuși și cele când nu.
  • Nu pedepsi fizic pisica pentru că se joacă agresiv. Dacă lovești pisica atunci când se joacă agresiv ea va percepe gestul ca făcând parte din joc și va deveni și mai agresivă. Deasemenea ea va începe să se teamă de mâinile tale devenind cu adevărat agresivă față de ele.
  • Nu fugi de pisica ta și nu-i bloca mișcările cu picioarele tale. Aceste acțiuni determină sporirea agresivității ei.

Alte sfaturi

Dacă pisica ta insistă să se joace cu tine, deși ai încercat să o direcționezi spre jucăriile ei, îi poți stopa avântul prin stropirea cu apă pe botic. Deasemenea, un zgomot mai intens, precum cel făcut de mai multe monede într-o cană pot avea efectul dorit. Dacă nu ai acces la nici una dintre aceste ustensile, poți pocni din palme foarte aproape de urechea ei. Dacă acțiunea ta are efect și pisica se oprește, aruncă-i una din jucăriile ei pentru a-i atrage atenția.

Deasemenea, nu uita că orice tip de dresaj al pisicii presupune timp și răbdare. Efectul dorit vine după cel puțin 2 săptămâni în care ai aplicat zilnic aceste sfaturi.




Din aceeasi categorie:

Comportamentul hiperactiv al pisicilor

Uneori pisica ta o ia razna fără nici un motiv aparent. Cel mai probabil ea suferă de hiperactivitate. Iată ce trebuie să faci! ...citeste mai mult


Comunicarea pisicii – limbajul mirosului

Mirosul este cel mai important simț pentru pisica ta. Află cum recepționează și cum transmite ea mesaje cu ajutorul miresmelor. ...citeste mai mult


Comunicarea pisicii – limbajul ochilor

Ce mesaje transmite pisica ta cu ajutorul ochilor? Află care este limbajul ochilor felinei tale pentru a putea înțelege mesajele! ...citeste mai mult