Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Comportamenul compulsiv la pisici

Cuvântul „compulsiv” descrie nevoie repetitiva și irezistibilă de a acționa într-un anume fel. Cele mai multe comportamente compulsive sunt reprezentate de activități zilnice precum hrănirea, torsul, mersul sau sexul, dar dacă acest tip de comportament apare într-un context greșit, el va sta în calea dezvoltării și funcționării normale a organismului pisicii tale.

Cel mai întâlnit comportament compulsiv la pisici este suptul sau linsul materialelor textile precum și trasul de păr sau mestecatul părului. Dacă aceste comportamente au loc în mod compulsiv, pot deveni nocive pentru pisica ta. Pisicile care mănâncă materiale textile pot suferi obstrucții intestinale; pisicile care se spală prea des pot dezvolta răni ale pielii. Uneori pisicile devin oarecum obligate să dezvolte un comportament compulsiv care va interfera mai târziu cu viața ei normală de zi cu zi.

Cauzele tulburărilor compulsive

Comportamenul compulsiv apare de obicei în cazul pisicilor sensibile care sunt frustrate sau stresate. Inițial pisica va dezvolta un comportament de schimbare. Ea vrea să facă un anumit lucru însă nu reușește așa că devine frustrată și face altceva.  De exemplu când o pisică vede o altă pisică afară cel mai probabil vrea să o atace. Însă ea nu poate ieși afară așa că în locul atacului alege o să efectueze o altă acțiune, precum linsul, în schimb. Dacă asemenea situații se repetă des, pisica ta poate suferi de „comportament de schimbare”. La început va reacționa în acest mod doar în situații stresante, însă acest comportament va continua și mai tarziu devenind unul compulsiv.

Deși nu a fost pe deplin confirmată există teoria conform căreia pisoi înțărcați prea devreme sunt cei mai susceptibili să dezvolte un astfel de comportament de-a lungul vieții.

Lucruri certe despre comportamentul compulsiv la pisici

  • Comportamentul compulsiv apare la pisici când acestea au vârsta mai mică de 2 ani. Pisoii pot avea chiar și 3-4 luni când încep să sugă materiale textile.
  • Deși toate pisicile pot dezvolta acest tip de comportament, rasele orientale de pisici, precum siamezele, sunt mai predispuse. Cel mai probabil procesul necesar pentru crearea și menținerea raselor pure să presupună concetrarea unor gene asociate cu tulburările compulsive.
  • Comportamente precum suptul sau linsul materialelor textile sunt mai des întâlnite în cazul pisicilor femele.
  • Tulburările compulsive apar mai ales la pisicile care trăiesc doar în casă, datorită stimulării scăzute a creierului și nivelului scăzut de exerciții.
  • Schimbări semnificative în viața pisicii, precum mutarea într-o locuință nouă, sau renovarea locuinței, sau introducerea unui nou membru în familie pot cauza stresul pisicii tale și pot declanșa comportament compulsiv.

Consultă medicul veterinar

Faptul că pisica ta se linge mereu sau preferă să mânânce produse nonalimentare nu înseamnă numaidecât că suferă de un comportament compulsiv. Exite numeroase condiții medicale care pot declanșa astfel de acțiuni, de aceea este foarte important să ai un diagnostic exact dat de medicul veterinar, înainte de a lau alte măsuri.

Comportamentul compulsiv al pisicii poate fi cauzat de unele probleme de sănătate, ceea ce face ca un consult la medicul veterinar să fie primordial,  înainte de orice altă măsură. O pisică care se linge în mod excesiv poate suferi de o alergie sau de o infecție cauzată de o ciupercă, sau poate simte durere în zona pe care o linge. O pisică care mușcă obiectele din casă poate suferi de o deficiență nutrițională. Dacă aveți mai multe pisici care se hrănesc din același vas, este posibil ca una din ele să nu primească suficientă hrană.

Este important să înțelegi că un comportament cauzat de o problemă medicală poate deveni compulsiv. Pisica ta poate să continue acel comportament chiar și după vindecarea problemei medicale.

Identificarea cauzei

Odată ce ai exclus cauzele medicale pentru comportamentul compulsiv, trebuie să afli ce determină pisica sa fie așa de stresată și să găsești soluția pentru această problemă. Printre factorii care determină dezvoltarea tulburărilor compulsive la pisici se numără:

  • Anxietatea cauzată de separare, mai ales dacă cineva din familie lipsește pentru o perioadă îndelungată, sau dacă un membru al familiei sau un alt pet a murit sau a părăsit locuința;
  • Venirea unei persoane noi sau a unui nou animal de companie în locuință;
  • Mutarea într-o locuință nouă;
  • Accesul în afara locuinței restricționat;
  • Neadaptarea la traiul exclusive în interior;
  • Prezența pisicilor în exteriorul locuinței, pe care pisica ta le poate vedea pe fereastră;
  • Zgomote puternice;
  • Nevoia de atenție;

Bineînțeles ca majoritatea acestor factori pot fi eliminați, însă dacă nu poți îndepărta sursa stresului, există modalități să ajuți pisica să se adaptaze.

Cum să ajuți pisica care suferă de comportament compulsiv

Dacă pisica ta reacționează la o anumit peisaj sau sunet, ai putea să o expui la lucrurile care o supără, dar la un nivel scăzut, astfel încât să nu o deranjeze. Deasemenea, poți asocia lucurile care o deranjează cu ceva care îi face plăcere, precum gustppri sau joacă. De exemplu, dacă pisica ta devine compulsivă când cânții la pian, ai putea să o înveți că primește gustarea ei preferată de fiecare dată când tu cânțu la pian, la un nivel al sunetului scăzut. Pe măsură ce pisica ta se obișnuiește cu sunetul, mărește treptat volumul. Fiecare sesiune de cântat la pian trebuie să fie însoțită de gustarea ei preferată.

Pisicile care sunt stresate de prezenta altor pisici în jurul locuinței nu trebuie lăsate să privească pe fereastră. Încearcă să faci alte locuri din casă mai interesante, astfel încât pisica ta să se îndrepte spre ele, în schimbul locurilor de lângă fereastră. Dacă este nevoie, poți să pui jaluzele, sau draperii, astfel încât pisica să nu mai poată vedea afară.

Dacă pisica ta trăiește doar în casă, tot ce trebuie să faci este să îi oferi foarte multe jucării astfel încât să se țină ocupată mereu. Cumpără-i sau construiește-o căsuțe pe care să se cațere, sau să se joace. Joacă-te cu ea cât de des posibil. Unor pisici le face plăcere chiar să facă o plimbare zilnică pe afară, în lesă.

Unele pisici dezvoltă comportament compulsiv pentru că primesc atenție de la stăpâni. Este foarte important să nu răsplătești pisica cu atenție sau cu gustări când are un astfel de comportament. Dacă primește o răsplată care îi place, pisica învață că acel comportament este ok și va continua să-l arate. Cel mai bine este să întrerupi acest comportament fără a interacționa direct cu pisica. Spre exemplu, dacă pisica ta roade un material textil, pur și simpli ia-l din calea ei.

Dacă pisica ta nu se poate adapta atunci când are loc o schimbare importantă, precum mutarea într-o nouă locuință, sau pierderea unui membru din famile, o soluție este reprezentată de medicamente. Medicamentele anti-anxietatea sunt foarte folositoare când vine vorba de tratarea tulburărilor compulsive.

Sfaturi pentru stoparea rosului țesăturilor

În primul rând trebuie să îndepărtezi din calea pisicii tale toate aceste țesături care ar putea reprezenta o tentație pentru ea. Deasemenea, pisica ta nu trebuie să aibă acces la camerele und ear putea roade cuverturile de pe pat sau perdelele. Dacă pisica ta preferă anumite lucruri când vine vorba de ros, poți să le dai cu spray special care are un gust neplăcut pentru pisici.  

  • Dacă pisica ta suge sau roade materialele textile însă nu înghite ceea ce roade, ai putea să-i oferi șoricei cu blană și alte jucării pufoase. Dacă însă pisica ta înghite ceea ce roade, ar trebui să-i dai doar jucării din cauciuc sau plastic. Pune jucăriile în locurile unde pisica obișnuia să se ducă să roadă materialele textile.
  • Unele pisici preferă să mânânce iarba mâtei în locul materialelor textile. Unele mănâncă chiar salată sau fasole.
  • Unor pisici le place să roadă bucățele de piele unse cu ulei de pește sau bucățele de brânză. Altor pisici le place să roadă oase de la pui de găine, în special de la pulpe sau de la aripi. Ai grijă însă să-i dai doar oase fierte pentru a nu se îneca cu bucățile pe care nu le poate mesteca. Dacă îi dai oase, asigură-te că poți să o supraveghezi, în cazul în care se îneacă.
  • Vorbește cu medicul veterinar despre posibilitatea de a o hrăni cu mâncară bogată în fibre și săracă în calorii. Pisica ta va petrece mai mult timp pentru a putea mânca o astfel de hrană și nu se va ma gândi la alte lucruri pe care le poate roade.

Poate fi vindecată o pisică care suferă de comportament compulsiv?

Este posibil să vindeci în totalitate un astfel de comportament. Însă cel mai adesea, modificarea comportamentului și mediului în care trăiește nu duc decât la reducerea frecvenței și intensității  acestui comportament, făcându-l mai tolerabil atât pentru tine cât și pentru ea. Este de ajutor dacă urmărești pisica zilnic și notezi când apare și cum se manifestă acest comportament. În felul acesta poți observa dacă apar modificări în bine au în rău.

Ce NU trebuie sa faci

Nu pedepsi pisica dacă prezintă comportament compulsive. Pedeapsa va duce la intensificarea stresului și astfel pisica ta va prezenta un lins, supt sau ros mult mai compulsiv.

Nu este recomandat să stopezi comportamentul prin contact fizic cu pisica. Spre exemplu, dacă pisica ta își linge blana întru-un loc în mod compulsiv, dacă o îmbraci cu o hăinuță care să acopere zona, nu rezovi problema. Deși restricția ajută pe termen scurt, întrucât previne rănirea imediată a pisicii, este important să găsești o soluție pe termen lung prin rezolvarea cauzei.

 




Din aceeasi categorie:

Marcarea teritoriului la pisici

Marcarea teritoriului este un lucru normal pentru pisica ta însă poate fi neplăcut pentru tine. Alfă ce declanșează acest comportament. ...citeste mai mult


Comportamentul prădator al pisicilor

Ai urmărit vreodată pisica atunci când vânează? Știi cum a devenit ea un prădător? Ai aici răspunsul la aceste întrebări! ...citeste mai mult


Schimbări de comportament la pisicile bătrâne

Cu cât înaintează în vârstă cu atât pisica deprinde noi obiceiuri. Iată care sunt schimbările prin care trece pisica ta! ...citeste mai mult