Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Marcarea teritoriului la pisici

În sălbăticie, animalele sunt asemănate cu o mulțime de mineri de aur care își revendică teritoriul. Pisica ta, deși trăiește înconjurată de oameni, păstrează câteva dintre rădăcinile pisicii crescute în sălbăticie. Pisica simte în continuare nevoia de a reclama teritoriul și se folosește de miros pentru aceasta. Te vei întreba cum. Pentru a marca un teritoriu, pisica ta va zgâria, va roade sau va urina pe lucrul sau locul pe care vrea să-l revendice.

 

Pisicile sunt băgăcioase

Parfumul (mirosul) este prima metodă prin care comunică pisicile. Deși o pisică nu poate fi în două locuri în același timp pentru a putea monitoriza teritoriul, există mai multe modalități prin care se pot asigura că nimeni îi le fură ce este al ei.

Spre exemplu, dacă ai mai multe pisici și tocmai te-ai întors acasă cu una dintre ele de la medicul veterinar, celelalte pisici s-ar putea să o trateze ca pe o străină. Deși pisica arată la fel, ea are un miros diferit, iar asta contează foarte mult pentru pisicile din jurul ei. Pentru ca pisicile să se poate reobișnui cu ea, va trebui să o miroase și să o adulmece îndelung.

Frecarea de obiecte

Felinele au glande pentru miros pe obraji și pe mustăți. Dacă observi că pisica ta se freacă de ușă, scaun, sau chiar de tine, înseamnă că ea vrea să lase mirosul ei personal asupra lucrurilor pe care le atinge. Astfel ea transmite către o altă pisică mesajul că ea a fost deja acolo și a revendicat teritoriul. Frecarea de tine este modul pisicii tale de a spune că ești a ei și că nimeni nu trebuie să se mai apropie.

Într-o casă cu mai multe pisici, acest proces de atingere a lucrurilor are ca scop marcarea teritoriului (cel puțin temporar) și ajută la crearea de legături între pisici. De cele mai multe ori, când două pisici se întâlnesc, mai întâi se adulmecă, și apoi una din ele va începe să se frece de cealaltă. Acest proces poate dura o vreme, pentru a reduce tensiunea dintre pisici.

Zgâriatul și adulmecatul

Dacă pisica ta zgârie un obiect din casă, nu înseamnă numaidecât că încearcă să-și ascută unghiile ci mai degrabă că încearcă să lase parfumul ei pe acel obiect. Pisicile au glande de parfum pe pernuțe iar prin zgârierea obiectelor reușesc să lase acel parfum în locurile dorite. Pentru pisicile care trăiesc și afară, acest comportament nu reprezintă o problemă, însă dacă pisica ta începe să zgârie mobila din casă, nu vei fi foarte bucuros. Dacă observi că pisica ta zgârie mobila, încearcă să o redirecționezi spre locul pentru ascuțit unghiile.

Rolul urinei

Dacă minerii foloseau cuie de lemn, sfori și acte de proprietate pentru a marca teritoriul lor, animalele sălbatice folosesc urina. Un leu va urnia pe un copac pentru a înștiința pe următorul leu care trece prin zonă că acel copac este deja luat. Pisica din locuința ta este condusă de același instinct, numai că de cele mai multe ori tu nu o vei vedea urinând prin casă.

Marcarea teritoriului prin urinare se manifestă sub două forme:

Pulverizarea urinei pe suprafețe verticale

Urinare propriuzisă pe suprafețele orizontale

Atunci când pulverizează urina pisica ta se va așeza cu fundul spre suprafețele vericale vizate, va ridica coada și va elimina jeturi de vapori de urină pe aceste suprafțe. De cele mai multe ori, coada pisicii tremură în timpul acestui proces. Urinarea propriu-zisă apare ca mici pete umede pe mobilă, parchet, gresii sau covoare. Atât masculii cât și femelele pot marca teritoriul prin urinare.

Faptul că pisica ta marchează teritoriul cu urină nu înseamnă că are o problemă cu litiera. Însă dacă nu are o problemă cu litiera, de ce alege să marcheze astfel teritoriul?

Rădăcina problemei

Există două motive principale pentru care pisica ta a ales să marcheze teritoriul prin urinare:

  1. Pisica ta este nesterilizată. Nevoia de a marca teritoriul prin pulverizare sau prin urinare este foarte mare în cazul unei pisici nesterilizate, iar cea mai simplă rezolvare a acestei probleme este sterilizarea pisicii la 5 luni. Dacă ai adoptat o pisică adultă nesterilizată, este important să rezolvi această problemă cât de repede posibil. Prin sterilizare se rezolvă 90% din problemele legate de marcarea teritoriului, chiar dacă pisica a prezentat acest comportament o perioadă îndelungată.
  1. Pisica ta este foaret stresata. Pisicile sunt ființe cărora le place monotonia și obișnuința, iar cea mai mică schimbare în mediul lor pot cauza comportamente nebănuite. Spre exemplu, dacă aduci un alt animal de companie în casă, sau un nou membru al familiei, sau o nouă piesă de mobilier, sau dacă te muți într-o altă locuință, pisica ta va fi foarte stresată din cauza schimbării și va reacționa prin marcarea teritoriului. Pisica ta face față stresului prin marcarea teritoriului. Ea suferă de anxietate și se va calma prin trasarea granițelor. Lăsarea petelor de urină este modul ei de a-ți spune că este stresată.


Ce poți să faci?

Cel mai important lucru pe care poți să-l faci este să afli cauza stresului și să o rezolvi. Însă acest lucru cere răbdare și înțelegere din partea ta.

Între timp:

  • Curăță foarte bine zonele marcate. Nu folosi detergenți foarte puternic mirositori, întrucât s-ar putea să determine pisica să „supra-marcheze”;
  • Asigură-te că zonele pe care le-a marcat deja nu-i mai sunt accesibile sau atractive. Dacă este posibil, încearcă să îi oferi gustările preferate sau să o alinți în acele areale, pentru ca ea să le poată asocia cu ceva plăcut.
  • Pune obiectele noi din casă în zone în care ea nu poate ajunge. Spre exemplu dacă ai musafiri, du bagajele lor într-o cameră în care pisica ta nu are acces.
  • Restricționează accesul pisicii tale spre uși și geamuri care îi permit să vadă afară alte pisici sau câini care îi pot declanșa agresivitatea redirecționată.

Dacă pisica ta suferă de anxietate cronică, discută cu medicul veterinar posibilitatea unui tratament cu medicamente anti-anxietate în paralel cu tehnicile de schimbare a comportamanetului.

 




Din aceeasi categorie:

23 de comportamente bizare ale pisicii

Pisica ta are un comportament ciudat și nu știi de ce? Iată care este cauza fiecărui gest făcut de felina ta! ...citeste mai mult


Cum atrage pisica atenția stăpânilor?

Iată care sunt tipurile de comportament pe care le are o pisică care vrea să capteze atenția stăpânilor! ...citeste mai mult


Cum și de ce se spală pisicile?

Igiena personală este cea mai importantă calitate a pisicii tale. Iată cum și de ce se spală pisica ta! ...citeste mai mult