Vezi toate anunturile de adoptii pisici.
Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult
Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult
Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult
În sălbăticie, animalele sunt asemănate cu o mulțime de mineri de aur care își revendică teritoriul. Pisica ta, deși trăiește înconjurată de oameni, păstrează câteva dintre rădăcinile pisicii crescute în sălbăticie. Pisica simte în continuare nevoia de a reclama teritoriul și se folosește de miros pentru aceasta. Te vei întreba cum. Pentru a marca un teritoriu, pisica ta va zgâria, va roade sau va urina pe lucrul sau locul pe care vrea să-l revendice.
Parfumul (mirosul) este prima metodă prin care comunică pisicile. Deși o pisică nu poate fi în două locuri în același timp pentru a putea monitoriza teritoriul, există mai multe modalități prin care se pot asigura că nimeni îi le fură ce este al ei.
Spre exemplu, dacă ai mai multe pisici și tocmai te-ai întors acasă cu una dintre ele de la medicul veterinar, celelalte pisici s-ar putea să o trateze ca pe o străină. Deși pisica arată la fel, ea are un miros diferit, iar asta contează foarte mult pentru pisicile din jurul ei. Pentru ca pisicile să se poate reobișnui cu ea, va trebui să o miroase și să o adulmece îndelung.
Felinele au glande pentru miros pe obraji și pe mustăți. Dacă observi că pisica ta se freacă de ușă, scaun, sau chiar de tine, înseamnă că ea vrea să lase mirosul ei personal asupra lucrurilor pe care le atinge. Astfel ea transmite către o altă pisică mesajul că ea a fost deja acolo și a revendicat teritoriul. Frecarea de tine este modul pisicii tale de a spune că ești a ei și că nimeni nu trebuie să se mai apropie.
Într-o casă cu mai multe pisici, acest proces de atingere a lucrurilor are ca scop marcarea teritoriului (cel puțin temporar) și ajută la crearea de legături între pisici. De cele mai multe ori, când două pisici se întâlnesc, mai întâi se adulmecă, și apoi una din ele va începe să se frece de cealaltă. Acest proces poate dura o vreme, pentru a reduce tensiunea dintre pisici.
Dacă pisica ta zgârie un obiect din casă, nu înseamnă numaidecât că încearcă să-și ascută unghiile ci mai degrabă că încearcă să lase parfumul ei pe acel obiect. Pisicile au glande de parfum pe pernuțe iar prin zgârierea obiectelor reușesc să lase acel parfum în locurile dorite. Pentru pisicile care trăiesc și afară, acest comportament nu reprezintă o problemă, însă dacă pisica ta începe să zgârie mobila din casă, nu vei fi foarte bucuros. Dacă observi că pisica ta zgârie mobila, încearcă să o redirecționezi spre locul pentru ascuțit unghiile.
Dacă minerii foloseau cuie de lemn, sfori și acte de proprietate pentru a marca teritoriul lor, animalele sălbatice folosesc urina. Un leu va urnia pe un copac pentru a înștiința pe următorul leu care trece prin zonă că acel copac este deja luat. Pisica din locuința ta este condusă de același instinct, numai că de cele mai multe ori tu nu o vei vedea urinând prin casă.
Marcarea teritoriului prin urinare se manifestă sub două forme:
Pulverizarea urinei pe suprafețe verticale
Urinare propriuzisă pe suprafețele orizontale
Atunci când pulverizează urina pisica ta se va așeza cu fundul spre suprafețele vericale vizate, va ridica coada și va elimina jeturi de vapori de urină pe aceste suprafțe. De cele mai multe ori, coada pisicii tremură în timpul acestui proces. Urinarea propriu-zisă apare ca mici pete umede pe mobilă, parchet, gresii sau covoare. Atât masculii cât și femelele pot marca teritoriul prin urinare.
Faptul că pisica ta marchează teritoriul cu urină nu înseamnă că are o problemă cu litiera. Însă dacă nu are o problemă cu litiera, de ce alege să marcheze astfel teritoriul?
Există două motive principale pentru care pisica ta a ales să marcheze teritoriul prin urinare:
Cel mai important lucru pe care poți să-l faci este să afli cauza stresului și să o rezolvi. Însă acest lucru cere răbdare și înțelegere din partea ta.
Între timp:
Dacă pisica ta suferă de anxietate cronică, discută cu medicul veterinar posibilitatea unui tratament cu medicamente anti-anxietate în paralel cu tehnicile de schimbare a comportamanetului.
Atât blana cât și mustățile pisicii transmit mesaje către stăpâni. Află ce vrea felina ta să spună când zburlește blana! ...citeste mai mult
Pisica ta are un comportament agresiv? Iată cele 10 tipuri de comportament agresiv la pisici si care sunt cauzele determinante. ...citeste mai mult
Uneori pisica ta o ia razna fără nici un motiv aparent. Cel mai probabil ea suferă de hiperactivitate. Iată ce trebuie să faci! ...citeste mai mult