Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Sfaturi pentru hrănirea pisicii

Nutrienții reprezintă substanțe obținute din hrană, folosite de animale atât ca și sursă de energie cât și ca parte a sistemului metabolic care asigură creșterea. Exceptând situațiile speciale (pisici cu boli legate de deficiența de anumite substanțe, sau prescripții exprese ale medicului veterinar) pisica ta ar trebui să obțină nutrienții necesari unei dezvoltări normale din hrana pe care o primește. Această hrană, are o formulă specială, care conține toți nutrienții necesari unei feline.

Principalii nutrienți

Apa este cel mai important nutrient. Deși mâncarea conține mare parte din nutrienții necesari pisicii tale, aceasta are nevoie de acces continuu și necondiționat la apă proaspătă. Deficiența de apă poate duce la demineralizare și la probleme serioase atât al sistemului renal, cât și a altor sisteme din organismul pisicii.

Proteinele reprezintă cărămizile care construiesc celulele, țesuturile, organele, enzimele, hormonii și anticorpii și sunt esențiale atât pentru creștere, sau menținerea sănătății cât și pentru reproducere sau vindecare. Proiteinele se obțin în general din hrană. Proteinele animale sunt bogate în aminoacizi, foarte sănătoși pentru felina ta. Există și proteine vegetale, însă acestea sunt considerate incomplete, având în vedere deficiența lor în anumite substanțe. 

Aminoacizii reprezintă substanțele care stau la baza proteinelor și sunt împărțiți în aminoacizi esențiali și neesențiali. Aminoacizii esențiali nu pot fi sintetizați în întregime de organismul pisicii, ceea ce duce la necesitatea suplimentării dietei pisicii cu altă hrană. Printre aminoacizii esentiali se numără: arginină, metionină, histidină, fenilanină, izoleucină, treonină, leucină, triptofan, lizina, valina și taurină. Aminoacizii neesențiali pot fi sintetizați în întregime de către organismul pisicii și sunt cei necesari pentru o dezvoltare sănătoasă.

Grăsimile sunt cea mai concentrată formă de energie, oferind psicii tale de două ori mai multă energie decât proteinele sau carbohidrații. Grăsimile sunt esențiale în structura celulelor, pentru producerea unor hormoni, pentru absorbția unor vitamine solubile, etc. Grăsimile oferă protecție organismului pisicii, atât la interior cât și la exterior. Acizi grași esențiali trebuie să se regăsească în dieta unei pisici, în special: acidul linoleic, acidul arachidonic și omega 6. Omega 6 și Omega 3 sunt esențiali pentru balana și pielea pisicii, pentru funcționarea rinichilor și a sistemului reproducător, precum și pentru vindecare.

Carbohidrații oferă energie pentru țesuturi și joacă un rol important în sănătatea intestinelor și a sistemului reproducător. Dacă în ceea ce privește carbohidrații nu există o cantitate minimă necesară pentru organismul pisicii, glucoza trebuiesă fie prezentă mereu în organism, aceasta reprezentând combustibilul pentru organe precum creierul. Fibrele au calitatea de a modifica populația de bacterii din intestinul mic, ceea ce ajută la tratarea diareei cronice.

Vitaminele sunt catalizatorii pentru reacțiile chimice dintre enzime. Dacă felina ta are o dietă completă, nu este necesar să o suplimentezi cu vitamine sau minerale, decât dacă medicul a descoperit o deficiență și a prescris vitamine. Mineralele nu contribuie la energia pisicii, însă sunt importante pentru structura oaselor și a dinților.

Sfaturi privind nutriția pisoilor

Pisoii primesc complexul de nutrienți necesar pentru dezvoltare în primele săptămâni de viață din laptele de la pisica mama. Dacă pisica mamă e bolnavă sau nu produce suficient lapte pentru toți pisoii, sau dacă pisoii sunt găsiți abandonați în primele săptămâni de viața va trebui să-i hrănești cu lapte praf. În acest caz, medicul veterinar îți poate recomanda ce fel de lapte să folosești astfel încât să conțină nutrienții necesari pentru pisoi.

În prima săptămână de viață greutatea pisoiului se va dubla, sau chiar tripla, ritmul de creștere scăzând apoi odată cu înaintarea în vârstă. Acest ritm de creștere determină un necesar de nutrienți și energie destul de ridicat, care poate fi acoperit din hrana primită. 30% din energia pe care o au pisoii trebuiesă fie din proteine. Astfel, hrana pe care o primește trebuiesă fie specială pentru pisoi, aceasta fiind bogată atât în protein cât și în celelalte elemente necesare unei dezvoltări sănătoase.

Începând cu vârsta de 6 săptămâni pisoii trebuie să înceapă să ronțăie hrana uscată bogată în nutrienți, chiar dacă aceștia încă primesc hrană de la pisica mama, pentru a se învăța cu ambele tipuri de mâncare. La început pisoii se vor juca cu hrana, însă vor învăța repede să o mănânce. Astfel, pănă la vârsta de 8 săptămâni, când pisica mama înțarcă pisoii, aportul de nutrienți trebuie să fie în proporție de 80-90% din hrana uscată.

În general, se recomandă mâncarea uscată pentru pisoi, aceștia având acces nelimitat la ea. Hrana uscată poate fi suplimentată cu hrană umedă, odată pe zi, însă nu se recomandă ca hrana pisoiului să fie exclusiv hrană la conservă. Deasemenea, poți oferi pisoilor gustări, însă acestea nu trebuie să reprezinte mai mult de 5% din hrana lor zilnică.

Sfaturi privind nutriția pisicii adulte

Pisicile adulte trebuie să mănânce o cantitate de nutrienți care să ofere nivelul de energie necesar pentru menținerea și repararea țesuturilor. Cantitatea de hrană diferă în funcție de greutatea pisicii, de vârstă și de cât este de activă felina.

O pisică cu un nivel mediu de activitate ar trebui să primească o cantitate de hrană care să faciliteze menținerea în formă. O pisică care este leneșă prin casă ar trebui să primească cu 10% mai puțin decât cantitatea medie, în timp ce o pisică care se joacă toată ziua, ar trebui să primească cu 20-40% mai mult decât media.

Felina trebuie să aibă acces nelimitat și neîngrădit la apă curată, proaspătă. Pisica adultă are nevoie de taurină și aminoacizi care se găsesc în proteinele animale. Temperaturile extreme (prea cald, sau prea frig) vor crește sau vor reduce cantitatea de energie necesară pisicii. Corpul pisicii consumă energie atât pentru a se răcori cât și pentru a se încălzi, felina având astfel nevoie de suplimente de hrană în perioadele prea calde sau prea friguroase. Pisicile care se recuperează în urma unei operații sau a unei probleme de sănătate are nevoi nutriționale speciale pentru ca organismul să se vindece și să lupte contra infecțiilor.

De preferat, felina ar trebui să primească două mese pe zi. Însă, dacă programul de la serviciu nu-ți permite să hrănești pisica de două ori pe zi, poți oricând să-i lași acces nelimitat la hrană. De obicei, ambalajele de la hrana uscată conțin indicații privind cantitatea de hrană recomandată pentru pisică, în funcție de vârstă și nivel de activitate. Recomandăm să respectați acea cantitate, indiferent dacă oferiți pisicii două mese regulate, sau acces nelimitat la mâncare, pentru a evita problemele legate de obezitate.

Nu oferi lapte pisicilor ca substituent pentru apă sau ca supliment alimentar. Pisicile nu au enzimele necesare pentru a digera lactoza din lapte. Astfel, pisica poate avea probleme de sănătate precum diareea, sau stări de vomă dacă bea lapte. Poți oferi pisicii adulte gustări, însă acestea nu trebuie să reprezinte mai mult de 5% din hrana ei zilnică.




Din aceeasi categorie:

Sfaturi pentru schimbarea dietei pisicii

Schimbarea hranei pisicii trebuie făcută gradual, pentru ca aceasta să nu simtă diferența. În caz contrar, ea va renfuza să mănânce. ...citeste mai mult


Alegerea hranei pentru pisoi

Ai adoptat un pisoi și nu știi când și cum să-l hrănești? Citește aici tot ce trebuie să știi despre nutriția și regimul alimentar specific pisoilor. ...citeste mai mult


Hrănirea pisicilor care stau doar în casă

Află de ce are nevoie pisica ta pentru a nu se îngrașa sau pentru a nu suferi boli specifice pisicilor care traiesc doar în interior. ...citeste mai mult