Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Sfaturi pentru schimbarea dietei pisicii

Deși mulți stăpâni de pisici modifică dieta pisicii pur și simplu prin schimbarea radicală a hranei, în mod normal, această schimbare ar trebui să fie graduală. Pisicile sunt animale cărora le plac obiceiurile deja formate, iar schimbarea bruscă a dietei poate avea un efect negativ asupra ei, și deci asupra ta. După ce se obișnuiesc cu un anumit tip de hrană, s-ar putea să nu vadă schimbarea ca pe un lucru bun, întrucât le afectează rutina.

Dar dacă te hotărăști să schimbi mâncarea pisicii, iată ce ar trebui să faci înainte:

  • Adăugă hrana nouă gradual. Începe prin a mixa 25% din hrana nouă cu 75% din hrana cu care este obișnuită deja. Pe măsură ce se obișnuiește cu acest amestec, crește proporțiile din hrana nouă. În câteva zile pisica ta va mânca doar hrana nouă fără să-și dea seama că a fost schimbată.
  • Ai grijă la limbajul corpului tău. Dacă vii acasă cu un tip nou de mâncare și îl pui în vasul pisicii și transmiți într-un mod autoritar pisicii că trebuie să mănânce, s-ar putea ca acesta să înceapă o grevă a foamei. Folosește un ton prietenos, alături de mângâieri pentru a determina felina să mănânce.
  • Nu ceda rugăminților. Este important ca în primele 2-3 zile de când începe procesul de schimbare a dietei să nu-i dai felinei nici un fel de gustări. Pisicile ne dresează pe noi la fel de mult cum le dresăm noi pe ele. Dacă le dai gustări atunci când le cer, îți va fi foarte greu să schimbi regimul alimentar, întrucât ea va trăi doar din gustări dacă simte că ceva s-a schimbat.
  • Trecerea de la mâncare udă la cea uscată. Dacă felina ta nu vrea să mănânce hrană uscată, primul pas pe care trebuie să-l faci este să amesteci aceasta cu puțină apă caldă. După ce hrana uscată se va muia puțin, felina ta va fi mai atrasă să o mănânce. Dacă însă lasă resturi în vas, aruncă-le după ce pleacă felina, pentru a nu se strica. După ce felina se obișnuiește cu mâncarea umedă, poți să renunți la adăugarea apei.
  • Dacă observi că felina ta mănânca mai puțin, nu trage concluzia că s-a săturat de acel tip de hrană. Este foarte posibil să fie vorba de un alt factor care o stresează și îi taie pofta de mâncare. Ai adus alt animal de companie acasă? A plecat un membru al familie? Ai facăt schimbări majore în locuință? Totși acești factori pot cauza stres pisicii și deci lipsa poftei de mâncare.
  • Pisicile au un simț aparte pentru a detecta schimbările din mediu din jurul lor. Chiar și un nou vas poate avea o influență negativă asupra obiceiurilor de mâncare ale pisicii. Unele pisici refuză să mănânce dintr-un vas de plastic sau din cauciuc mai dur.

Mofturoasă la mâncare?

Dacă felina ta refuză să mănânce, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să determini dacă este vorba doar de mofturi la mâncare, sau de o condiție medicală. Există numeroși factori care pot determina felina să refuze mâncare.

Dacă ai fost la medic, iar acesta a deteminat că felina este sănătoasă, nu rămâne decât să determini ce anume face pisica să refuze noua hrană. De vină pot fi gustările pe care le primește între mese, sau tipul de hrană ales.

Pisicile mănâncă doar cât au nevoie pentru a-și completa cererea de energie. Cu toate acestea însă, stăpânii tind să creadă ce pisicile au nevoie de varietate în dietă. Acest lucru nu este în totalitate adevărat. Felinele sunt animale carnivore a căror strămoși mâncau carne în sălbăticie. O pisică nu va alege să mănânce pește într-o zi și pui în altă zi. Lor le place rutina, iar asta înseamnă că nu vor să simtă diferite arome ale hranei.

De ce au nevoie pisicile?

Indiferent de mâncare pe care o alegi, felina ta trebuie să aibă mereu apă curată și proaspătă. Ia în considerare plasarea vasului cu apă la o distanță de aproximativ un metru față de cel cu mâncare pentru a preveni căderea hranei în vasul cu apă. Deasemenea, felinelor le place că locul în care mănâncă să fie unul liștit și confortabil, departe de agitația din familie.

 




Din aceeasi categorie:

Hrănirea pisicilor care stau doar în casă

Află de ce are nevoie pisica ta pentru a nu se îngrașa sau pentru a nu suferi boli specifice pisicilor care traiesc doar în interior. ...citeste mai mult


Alegerea hranei pentru pisoi

Ai adoptat un pisoi și nu știi când și cum să-l hrănești? Citește aici tot ce trebuie să știi despre nutriția și regimul alimentar specific pisoilor. ...citeste mai mult


Pisica bea lapte – mit sau realitate?

Deși pisicile pot digera laptele, acesta nu este indicat în dieta lor. Pisica poate suferi de intoleranță la lactoză, laptele cauzând probleme de sănătate. ...citeste mai mult