Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Alegerea hranei pentru pisoi

Pisoiul tau se află în prin process de dezvoltare atingând în 6 luni 75 % din greutatea pe care o va avea ca pisică adultă. În procesul de creștere pisoiul tău trebuie să dezvolte mușchi, oase, blană, dinți și sistemul imunitar într-un ritm foarte alert. În aceste condiții, pisoiul tău va avea nevoie de hrană cu un bogat conținut de nutrienți pentru a se dezvolta sănătos.

Nutriția pisoilor

Pisoii au o curiozitate înăscută cu privire la lumea din jurul lor și au nevoie de o cantitatea mare de energie pentru a-și satisface această curiozitate. Mâncarea special creată pentru puii de pisică conține proteine din abundență pentru a putea susține sănătatea țesuturilor și organelor aflate în curs de dezboltare. Desemenea această mâncare cuprinde niveluri ridicate de minerale precum calciu, fosfor, magneziu, zing și fier, care ajută la dezvoltarea dinților și oaselor puternice.

Pisicile sunt animale carnivore, ceea ce  însemnă că nu trebuie să lipsească carnea din dieta lor. Din această carne pisoi vor prelua taurina, acid gras arahidonic precum și vitamina A. Dacă hrănești pisoiul cu astfel de mâncare, el nu mai are nevoie de alți suplimenți alimentari.

Înțărcarea

Laptele de la pisica mamă este mâncare ideală pentru fiecare pisoi deoarece are un conținut bogat în fiecare element de care acesta are nevoie. Deși pisoii nu sunt pregătiți pentru înțărcare până în săptămâna a 8-a, majoritatea puilor de pisică încep să mănânce mâncare solidă de la 3-4 săptămâni. Aceasta este cea mai bună perioadă să începi să-i oferi mâncare specială pentru pisoi, indiferent dacă aceasta este uscată sau la conservă. Dacă alegi mâncare uscată, ar trebui să o umezești și să o așezi pe un platou întins.

Nu răspunde tentației de a-l înțărca mai devreme. Trecerea bruscă la mâncare solidă poate cauza probleme de sănătate pisoiului deoarece sistemul lui digestiv nu este încă complet dezvoltat. Procesul este mult mai ușor dacă hrănești pisoiul cu aceeași mâncare pe care o mănâncă pisica mamă în timpul alăptării. Începe cu o linguriță de mâncare de 5 ori pe zi și ajustează dacă pisoiul lasă mâncare în vas sau dacă este încă flămând după. În acestă perioadă ar trebui să suplimentezi mâncarea solidă cu laptele de la mamă.

Cheia unei înțărcări de succes este reprezentată de timp și răbdare. Scopul tău este să îndepărtezi pisica mamă de lângă mâncare când se apropie ora mesei. Aceast proces de înțărcare gradată ajută pisica mamă să scadă în timp cantitatea de lapte produs, până la stoparea definitivă. Până la vârsta de 10-12 săptămâni trecerea la mâncare solidă trebuie să fie finalizată. În această perioadă monitorizează cantitatea de hrană mâncată precum și greutatea câștigată de către pisoi.

Pe măsură ce devine adult, pisoiul tău va începe să lase mâncare în vas pentru mai târziu. Însă dacă acest fenomen se întâmplă în mod regulat este un semn că primește prea multă mâncare la o masă sau că nu mănâncă suficient pentru vârsta lui. După masă este indicat să duci pisoiul la cutia cu nisip și să-l lași acolo să digere timp de o oră înainte de joacă.

Hrănirea

Pisoiul tău are stomacul mic (la 8 săptămâni stomacul pisoiul tău are dimensiunile unei alune) dar un apetit mare. De acceea este important să îi oferi mâncare des și în cantități mici.

 • După înțărcare pisoiul tău va mânca cel puțin patru mese în fiecare zi pentru că are nevoie de o sursă constantă de energie. Dacă nu poți să-ți faci programul în așa fel încât să-l hrănești de patru ori, dă-i trei mese, însă lasă un vas cu mâncare uscată la îndemâna lui. Unii oameni preferă să folosească o mașină care hrănește pisica automat.
 • Pe măsură ce pisoiul crește, redu-i gradual cantitatea de mâncarea la trei mese pe zi, iar până atinge vârsta de 6 luni la 2 mese pe zi. 
 • Unii pisoi preferă să mănânce mai puțin însă mai des în cursul unei zile, în timp ce alți pisoi preferă să primească mai puține mese însă mai consistente. Însă o singură masă pe zi este prea puțin pentru o pisică.
 • Este indicat să urmărești instrucțiunile de hrănire de pe ambalaj, deși ele sunt doar orientative, fiecare pisoi având stilul lui de a se hrăni. Așadar cel mai important este să îl hrănești suficient cât să crescă sănătos.

Pisicile sunt animale care își crează unele obiceiuri. De aceea este important să încerci să așezi mâncarea mereu în același loc, într-o zonă liniștită, departe de agitația din locuință. Alege o suprafață care poate fi curățată ușor (gresie) sau folosește un covoraș, întrucât pisoiul va vărsa adesea mâncare și pe podea. Întotdeauna pune mâncarea într-un vas curat, de ceramică sau metal de preferat. Nu așeza vasul de mâncare în apropierea cutiei cu nisip, iar dacă ai mai mulți pisoi, pune-le vasele de mâncare la distanță unul de celălalt. Dacă pisoii nu se înțeleg deloc, separă-i complet în timpul mesei.

Încearcă să le dai mâncare din conservă la temperatura camerei deoarece miroase mai bine și este mai ușor digerabilă. Dacă ții mâncarea în frigider, poți să o încălzești în cuptorul cu microunde pentru câteva secunde.

Păstrarea mâncarii

Mâncarea din conservă. După ce ai deschis conserva acoper-o cu ceva și păstreaz-o la frigider. Încălzește fiecare porție de mâncare înainte de a o da pisicii. Nu lăsa cosnervele afară pentru prea mult timp întrucât mâncarea se strică foarte repede. Nu este indicat să păstrezi mâncarea din conserve mai mult de 24 de ore după deschidere, chiar dacă este refrigerată. De aceea specialiștii spun să alegi conserve mici pe care să le dai la o singură masă.

Mâncarea uscată. Mâncarea uscată trebuie păstrată într-un loc uscat și curat, sau într-un container pe care îl cureți în mod regulat. Un container sigilat păstrează mai bine aroma mâncării. Mâncarea uscată trebuie servită în stare uscată întrucât pisoii preferă să fie crocantă. Devine mai puțin apetisantă dacă este umezită.

Ce fel de mâncare?

Există mai multe tipuri de mâncare pentru pisici pe piață: în pungi de plastic, în cutii de aluminiu, în folii sau în conserve. Însă decizia asupra tipului de mâncare pe care îl oferi pisicii tale este una personală, în funcție de preferințele pe care le observi la pisoiul tău, sau în funcție de unele condiții medicale de care acesta suferă.

Dietele doar cu mâncare uscată prezintă unele aventaje. Mâncarea uscată este convenabilă, ușor de cântărit, folosit și depozitat și rezistă mai mult după desigilarea recipientului. Deasemenea mâncarea uscată ajută la îndepărtarea tartarului de pe dinți. Însă nu uita că pisoii au cavitatea bucală mai mică și deci au nevoie de mâncare la dimensiuni mai mici. Unii pisoi preferă mâncarea din conservă datorită aromei speciale pe care aceasta o are.

Asigură-te că pisoiul tău are acces la apă curată și proaspătă, de preferat într-un vas ceramic. Marginile vasului nu trebuie să fie prea înalte pentru ca pisoiul să poată bea din el, iar vasul nu trebuie să fie nici prea adânc pentru ca pisoiul să nu cadă în el. Dacă pisoiul tău este hrănit cu mâncare uscată el va avea nevoie de mai multă mâncare.

Dacă observi că pisoiul nu bea apă din vasul pregătit încearcă să-l schimbi cu unul mai intins, întrucât unor pisici nu le place când mustățile ating marginile vasului. Deasemenea vasele metalice nu sunt foarte agreate de pisoi întrucât își văd reflecția în ele în timp ce beau și se sperie. Apa trebuie așezată la distanță față de mâncare. Și nu uita că laptele nu reprezintă o substituție pentru apă. Pisoii nu mai au  nevoie de lapte după înțărcare datorită intoleranței la lactoză.

Schimbarea regimului alimentar

Stomacul pisoiului tău poate fi deranjat dacă îi schimbi brusc tipul de mâncare sau brandul mâncării cu care este deja obișnuit. Imediat după înțărcare este bine să-l hrănești cu aceeași mâncare din care se hrănea pisica mamă. Dacă ai vreun dubiu asupra conținutului de nutrienți al hranei, cere sfatul unui medic veterinar.

Dacă mai târziu vrei să schimbi tipul de mâncare al pisoiului, procesul trebuie să fie gradual. Când introduce un nou tip de mâncare trebuie să:

 • Amesteci o cantitate mică din noua mâncare cu cea curentă sau oferă ambele tipuri de mânare în vase separate în același timp.
 • În decursul a 7-10 zile mărește cantitatea de mâncare nouă amestecată în timp ce reduci catitatea din mâncarea inițială.
 • Dacă pisoiul tău este bolnav și are nevoie de un nou regim alimentar, consultă medicul veterinar asupra celei mai bune metode de a face trecere spre acel regim.

Când treci de la mâncare la conservă la mâncare uscată pisoiul tău va avea nevoie de mai multă apă și va mânca mai des în cantități mai mici. Dacă treci de la mâncare uscată la mâncare la conservă pisoiul tău va bea mai puțină apă și va mânca mai mult la o singură masă. Deoarece mâncare uscată are un conținut mai bogat de nutrienți decât mâncarea la conservă, pisoiul tău va avea nevoie de o cantitate mai mare de mâncare pentru a avea energia necesară în cursul unei zile.

Trecerea la mâncarea pentru pisici adulte

Deși mulți pisoi se maturizează până la vârsta de 6-8 luni, organismul lor este încă tânăr, iar oasele încă se formează. De aceea este important să nu faci trecerea spre mâncare pentru pisici adulte până după 12 luni, când corpul pisoiului este complet dezvoltat. Deasemenea nu uita că trasnferul spre noul tip de mâncare trebuie făcut gradual.

Gustările pentru pisoi

Gustările oferite pisoilor, fie între mese, fie direct din mână, reprezintă o modalitate perfectă de a crea o legătură între tine și pisoiul tău. Însă există unele îngrijorări privind gustările în cazul pisoilor, mai ales dacă aceștia nu sunt complet dezvoltați din punct de vedere al greutății și mărimii.

Mulți stăpâni oferă pisoilor resturi de la masa lor. Mâncarea oamenilor este de obicei bogată în calorii și săracă în nutrienții de care are nevoie o felină. Așadar riști să cauzezi un dezechilibru în dieta pisicii tale. Pisoii aflați în proces de creștere au nevoi speciale în ceea ce privește nutriția și sunt mai puțin toleranți la dezechilibre.

Gustările pe care le găsești în comerț nu au fost create pentru pisoi și pot fi deasemenea bogate în calorii. Gustările pentru pisici adulte nu sunt potrivite pentru pisoi. Aceste gustări au un conținut nutrițional nepotrivit pentru pisoi, iar forma lor poate cauza înec în cazul pisoilor. Deasemenea pisoii au stomacul mic și deci cantitatea de mâncare pe care o pot digera într-o zi este mică.

Din aceste motive, este recomandat să nu oferi gustări pisoilor. Dacă pisoiul este destul de matur, există și alte modalități prin care poți să-i arăți afecțiunea ta. Însă dacă dai gustări pisoiului încearcă să le limitezi la 10-15 % din totalul de mâncare pe care o primește în decursul unei zile.

Pisoii mofturoși la mâncare

Pisicile sunt recunoscute pentru mofturile pe care le fac în legătură cu mâncarea. Multe pisici au preferințe în ceea ce privește textura și aroma mâncării și refuză să mănânce foare ușor dacă decoperă ceva care le deranjează.

Dacă pisoiul tău este foarte mofturos la mâncare, o vizită la medicul veterinar este necesară. Însă pentru a încuraja pisoiul să mănânce există mai multe metode:

 • Oferă-i intimitate în timpul meselor. Dacă este nevoie mută-i perioda în care ia masa după ce toată lumea din casă a mâncat, așa încât ea să poată mânca în liniște.
 • Asigură-te că vasul de mâncare este curat. Mulți pisoi nu mănâncă dintr-un vas în care sunt urme din masa precedentă.
 • Unii pisoi prefer să folosească farfurii întinse în locul vaselor adânci.
 • Dacă pisoiul preferă mâncarea uscată, încearcă să o înlocuiești, întrucât aceasta absoarbe umezeala din jur și nu mai este mâncată.
 • Încearcă să-i dai mâncare din conservă la temperatura camerei deoarece miroase mai apetisant și este mai ușor de digerat.
 • Hrana cu arome puternice stimuleză pofta de mâncare a pisoilor.
 • Variază tipurile și aromele hranei,
 • Nu uita că pisoii maturizați care petrec timp și afară întâlnesc numeroase ocazii de a avea o gustare, astfel încât el să nu fie flămând la următoarea masă. Mâncarea de foarte bună calitate din casă îl poate influența să refuze gustările din gospodărie.
 • Dacă pisoiul mănâncă în mod regulat, alintă-l și arată-i afecțiunea ta pentru comportamentul sau.Din aceeasi categorie:

Hrănirea pisicilor care stau doar în casă

Află de ce are nevoie pisica ta pentru a nu se îngrașa sau pentru a nu suferi boli specifice pisicilor care traiesc doar în interior. ...citeste mai mult


Diete speciale pentru pisici

Pisicile care suferă de obezitate, alergii sau care trăiesc doar în casă au nevoie de un regim alimentar specializat. Iată de ce are nevoie pisica ta! ...citeste mai mult


Alegerea hranei pentru pisici adulte

Pisicile adulte au nevoie de o dieta speciala. Află când, cum și cât să hrănești o pisică adultă pentru a evita probeleme de sănătate. ...citeste mai mult