Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Diete speciale pentru pisici

În ultimii ani industria producătoare de mâncare pentru pisici s-a dezvoltat foarte mult, ajungând în prezent la rețete specializate pentru diferite tipuri de pisici. Aceste diete variază de la cele pentru slăbit, la cele pentru pisici cu stomac sensibil, la cele pentru pisici cu diabet, sau cu probleme ale sistemului circulator sau al blănii.

Condiții medicale

În prezent poți găsi o gamă de produse alimentare pentru pisici care au fost create ca și ajutor nutrițional în tratamentul dietetic al piscilor cu probleme specifice de sănătate. Aceste rețete au fost obținute după îndelungi perioade de cercetări, însă toate oferă un echilibru optim între substanșele nutritive, satisfăcând totodată și cerințele dietetice.

Dacă pisica ta suferă de vreuna din condițiile următoarea este recomandabil să ai un regim alimentar pentru ea:

  • Alergii sau sensibilitate la mancare
  • Dermatita şi condiţii inflamatorii ale pielii
  • Probleme de gastro-intestinale, cum ar fi boala inflamatorie intestinala, constipaţie, vărsături şi diaree
  • Diabetul zaharat
  • Insuficienta renala cronica
  • Probleme ale tractului urinar și a vezicii urinare
  • Boală de ficat
  • Insuficienţă cardiacă congestivă şi hipertensiune arterială
  • Obezitate

Deasemenea dietele specializate pentru pisici sunt de folos și dacă pisica ta este în perioada de covalescență sau de recuperare după o operație.

Tipuri de diete speciale

Diete pentru pisici obeze

Se estimează ca 1 din trei pisici sterilizate suferă de obezitate la nivel mondial. Cauza principală este foarte simplă: pisica primește prea multă energie și consumă foarte puțină. Cu alte cuvinte pisica ia din hrană foarte multe calorii, pe care nu le arde întrucât nu face suficientă mișcare. În aceste condiții este important să monitorizezi atât cantitatea de hrană pe care o primește pisica ta precum și nivelul de mișcare pe care îl face în cursul unei zile.

Scăderea cantității de hrană pe care o primește pisica nu este soluția, întrucât riști ca pisica ta să nu mai primească nutrienții de care are nevoie pentru a se dezvolta normal. O dietă specializată pentru slăbire asigură cantitatea de nutrienți necesară pisicii tale, asigurând în același timp și volumul de hrană cu care pisica ta este obișnuită.

Astfel, după luarea deciziei că pisica ta trebuie să slăbească primul lucru pe care trebuie să-l faci este să nu-i mai dai gustări între mese. Următorul pas este să treci la mâncarea dietetică pentru pisici. Iar al treilea pas constă în încurajarea pisicii să facă mișcare. Dacă respecți acești simpli pași vei putea observa rezultate în câteva săptămâni.

Diete pentru pisici care trăiesc doar în casă

Multe pisici duc o viață lungă fericită și sănătoasă chiar dacă trăiesc într-un mediu restrâns. Însă orice pisică care este obligată să stea doar în casă are mai puține ocazii să facă mișcare. De aceea este foarte important să îi oferi pisicii tale cât mai multe șanse să fac mișcare. Cea mai simplă cale este prin stabilirea unui program zilnic de joacă. Fără sesiunea zilnică de mișcare și datorită cantității ridicate de energie pe care o primește prin hrană, este foarte greu pentru o pisică care trăiește doar în casă să-și mențină silueata slabă.

Dietele specializate pentru pisicile care trăiesc într-un mediu restrâns au un conținut mare de nutrienți și proteine însă unul scăzut de grăsimi. Astfel pisica ta poate să mănânce la fel de mult fără să crească în greutate.

Deasemenea pisicile care trăiesc doar în interior sunt mai predispuse la formarea de ghemuri de păr decât pisicile care au acces afară. Există diete cu formule specializate care au în conținut fibre speciale, atât pre cât și probiotice care ajută la menținerea unui intestine sănătos și la mișcarea ghemurilor de păr din tubul digestive. Aceste fibre ajută și la reducerea mirosului cutiei cu nisip.

Diete pentru pisici care prezintă alergii

Rata apariției alergiilor sau intoleranțelor la produsele alimentare la animalele de companie este destul de scăzută. Însă atunci când sunt prezente, alergiile pot fi dureroase, traumatizante și pot amenința viața pisicii tale. Majoritatea alergiilor se manifestă prin pete apărute pe pielea pisicii tale sau prin dureri de stomac, însă este foarte important să ai un diagnostic corect al alergiei de care suferă pisica ta pentru a ști ce tip de mâncare să nu-i mai oferi.

Singura modalitate corectă de a diagnostica o alergie sau o intoleranță la un produs alimentar presupune supunerea pisicii tale unui studie de eliminare a produselor alimentare, supravegheat de medicul veterinar. Acest studiu presupune o dietă foarte strictă pentru pisica ta. Majoritatea alergiilor sunt cauzate de proteinele din mâncare, de aceea trebuie identificat grupul de proteine prin eliminarea treptată a tipurilor de hrană. Studiul presupune oferirea unui regim alimentar hidroizolat sau unul bogat într-un grup nou de proteine timp de 6-12 săptămâni. După această perioadă introdu gradual surse singulare de proteine pentru a le identifica cele are provoacă alergia.

Nu uita ca atunci când alergiile apar, ele sunt cauzate de o reacție anormală a sistemului imunitar al pisicii tale nu de mâncarea în sine. Un tip de mâncare care provoacă alergii pisicii tale poate fi foarte bun pentru o altă pisică.




Din aceeasi categorie:

Pisica bea lapte – mit sau realitate?

Deși pisicile pot digera laptele, acesta nu este indicat în dieta lor. Pisica poate suferi de intoleranță la lactoză, laptele cauzând probleme de sănătate. ...citeste mai mult


Sfaturi pentru hrănirea pisicii

A hrăni pisica nu înseamnă să te asiguri ca are mereu farfuria plină. Organismul pisicii este similar cu cel uman. Iată de ce are nevoie! ...citeste mai mult


Alegerea hranei pentru pisoi

Ai adoptat un pisoi și nu știi când și cum să-l hrănești? Citește aici tot ce trebuie să știi despre nutriția și regimul alimentar specific pisoilor. ...citeste mai mult