Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Castrarea motanilor - când și de ce castrăm motanul

Castrarea motanului presupune îndepărtarea printr-o operație chirurgicală a testiculelor unei feline mascul. Intervenția este una minoră, însă ireversibilă, motanul nemaiputând să se împerechieze și să facă pui după această operație. În mod normal, castrarea motanilor se poate face oricând după vârsta de șase luni, în funcție însă și de rasă. Stăpânii aleg sterilizarea motanului pentru a evita pisoii nedoriți, marcarea teritoriului sau alte boli posibile.

Când trebuie castrat motanul?

Odată ce pisoiul a împlinit vâsta de șase luni, acesta poate fi castrat oricând, în funcție de decizia stăpânului. În general, sterilizarea se face la o vârstă cât mai fragedă astfel încât motanul să nu înceapă să împroaște prin casă. Operația, deși una de rutină, are și un mic risc legat de faptul că motanul este anesteziat total. Astfel, dacă motanul are deja o vârstă înaintată, există riscul să nu reziste anesteziei. Cu toate acestea, riscul este unul scăzut și n-ar trebui să te influențeze în luarea deciziei cu privire la castrarea sau necastrarea motanului.

Operația de sterilizare a motanului

După ce a fost a dus în sala de operație și anesteziat, medicul veterinar face o mica incizie pe scort (săculețul unde sunt testiculele) și prin țesut pentru a ajunge la testicule. Vasele de sânge care vascularizează testiculele sunt legate iar testiculele sunt îndepărtate. Incizia este asa de mică încât uneori nu este nevoie să fie cusută. După operația de sterilizare, motanul poate fi luat acasă în aceeași zi.

 

 

Îngrijirea motanului după ce a fost castrat

Timp de 2 săptămâni după ce a fost castrat, motanul trebuie ținut doar în interior, pentru a preveni contactul cu alte pisici/motani din jur. Având în vedere că pisicile sunt teritoriale și ar putea avea loc lupte întrea cestea, există riscul ca rana rezultată în urma operației să nu se vindece. În perioada de recuperare, igiena este foarte importantă pentru motanul castrat. Astfel, atât locul unde preferă să doarmă motanul cât și litiera trebuie curățate zilnic, să nu existe riscul de infecție.

În general este indicat să previi linsul rănii de către motan întrucât va încerca să tragă de ațele cu care a fost cusută incizia și pot apărea complicații. Montanul trebuie să aibă acces la apă proaspătă și mâncare. În ziua operației felina n-o să vrea să mănânce, până va trece efectul anestezei, însă de a doua zi pofta de mâncare va reveni. Dacă însă felina nu mănâncă mai mult de două zile, sau dacă rana se înroșește foarte tare, sau dacă au loc scurgeri de lichide din rană, trebuie să te adresezi medicului veterinar.

Există și alte metode de a steriliza un motan?

În general, motanul se sterilizează prin castrare, însă există și varianta unei vasectomii. Dacă în cazul castrării, motanul nu va mai fi activ din punct de vedere sexual și nu se va mai imperechia cu nici o pisică, în cazul unei vasectomii motanul va mai putea să întretină relații sexuale cu pisicile, însă nu va mai putea avea urmași. În același timp, vasectomia nu are niciun fel de efect asupra marcării teritoriului și împroșcării, întrucât procedura nu presupune reducerea cantității de testosteron pe care o are felina. Astfel, metoda cea mai eficientă este castrarea.

Avantajele castrării motanului

  • Odată castrat motanul tău își va pierde interesul pentru plimbări și vânarea pisicilor;
  • Motanii castrați sunt mai puțin agresivi.  
  • Prin castrare este redus riscul apariției cancerului testicular;
  • Este redus riscul apariției tumorilor care se dezvoltă pe bază de hormoni;
  • Este redus comportamentul de animal dominator;
  • În cazul în care ai și o pisică în familie, este elimint riscul de a face pui cu ea.

Dezavantajele castrării motanului

  • Dacă îți dorești ca motanul tău să aibă urmași, odată castrat, acesta nu va mai putea procrea;
  • In funcție de vârsta motanului, anestezia totală poate fi o problemă. Desi este o procedură de rutină, dacă motanul are o vârstă înaintată, anestezia poate crea probleme serioase de sănătate.
  • Motanul crește în greutate. Creșterea în greutate nu apare ca urmare a operației de sterilizare ci ca urmare a faptului că odată cu sterilizarea motanul face mai puțină mișcare în condițiile în care mănâncă la fel de mult.

Mituri despre castrarea motanului

  • Castrarea duce la pierderea personalității felinei. După sterilizare, motanii nu mai simt nevoia să marcheze teritoriul, sau să se bată cu alte animăluțe pe baza problemelor teritoriale. Având în vedere că motanul nu mai este interesat de astfel de activități, el va fi mai prietenos și se va orienta spre alte activități, însă personalitatea lui rămâne aceeași.
  • Castrarea motanului duce la îngrășarea acestuia. Nu există o legătură directă între sterilizarea motanului și faptul că acesta s-a îngrășat. După castrare, motanul nu mai este interesat de luptele pentru teritoriu, anxietatea este mult mai redusă, ceea ce face ca pofta de mâncare a acestuia să crească. Atât timp cât motanul primește o dietă adecvată pentru el, nu ar trebui să crească în greutate. În principiu, ar trebui să nu-l lași să mănânce cât vrea când vrea, ci să-i dai hrana porționat, de două sau trei ori pe zi.
  • Motanul va suferi de depresie întrucât nu se va mai împerechia. Pentru toate animalele, sexul este doar un comportament instinctiv generat de hormoni. Odată ce motanul este castrat, acești hormoni sunt reduși foarte tare, astfel dispărând și dorința pentru relații sexuale.



Din aceeasi categorie:

Îngrijirea pisicii gestante

Pisicile gestante au nevoie de îngrijire atentă. Află de ce are nevoie o pisică gestanta pentru a naște pui sănătoși ...citeste mai mult


Semne că pisica ta e gestantă

Află care sunt primele semne care iți spun că pisica ta este însarcinată și prin ce schimbari trece ea în timpul sarcinii. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult