Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Îngrijirea pisicii gestante

Indiferent dacă ai adoptat o pisică însărcinată sau pisica pe care o ai a rămas însărcinată va trebui să îi pui la dispoziție toate lucrurile de care va avea nevoie atât pentru sănătatea ei cât și pentru sănătatea pisoilor nou născuți.

Vizita la veterinar

Este foarte important să faci o vizită la veterinar imediat ce ți-ai dat seama că pisica ta este gestantă, pentru a-i determina starea de sănătate și pentru protecția celorlalte animale din casă, dacă aceasta suferă de vreo boală contagioasă.

  • Sterilizare sau nu? Pisicile crescute în sălbăticie și pisicile fără stăpân pierd și ultima picătură de energie la naștere, datorită lipsei hranei și îngrijirii în timpul sarcinii. Îndiferent dacă pisica ta însărcinată a fost crescută inițial în sălbăticie, medicul veterinar poate determina stagiul sarcinii și poate sugera întreruperea sarcinii.
  • Vaccinări. În mod normal vaccinările nu sunt recomandate în timpul sarcinii datorită riscului de a răni fetușii. Însă ar trebui să discuți acest aspect cu medicul veterinar pentru a avea o imagine clară asupra riscurilor, mai ales dacă mai ai și alte pisici în locuință.

Hrana pentru pisica însărcinată

  • Hrănirea pisicii tale însărcinate. Dacă pisica ta mănâncă deja doar mâncare din conservă, este important să continue dieta cu mâncarea cu care este obișnuită. Însă în ultimele trei săptămâni de sarcină ar trebui să începi să o hrănești cu mâncare la conservă specială pentru pisoi. Continuă cu acest regim alimentar până când puii sunt înțărcați. În ultima săptămână de sarcină poți încerca să o hrănești cu înlocuitor de lapte pentru pisoi. Pe lângă mâncarea de calitate, asigură-te că pisica ta are mereu acces la apă curată.
  • Hrănirea unei pisici sălbatice însărcinate. O pisică însărcinată crescută pe străzi poate fi slabă și subnutrită. Dacă vrei să o îngrijești ar trebui să o hrănești cu mâncare din conservă special pentru puii de pisică, de foarte bună caltiate. Astfel pisica va prinde puteri și va avea vitaminele necesare pentru a le transmite puilor, pentru ca aceștia să se nască sănătoși. 
  • Pisicile însărcinate au nevoie de calciu. Sarcina cauzează epuizarea calciului din corp. Această condiție poate cauza eclemzie, care este o boală fatală. Deși aparea cel mai adeasea în timpul alăptării, această boală poate apărea și în timpul sarcinii. Un supliment alimentar bogat în calciu poate preveni această problemă de sănătate, mai ales în cazul pisicilor însărcinate din sălbăticie.

Îngrijirea de rutina a pisicii însărcinate

Adițional măncării de calitate și înlocuitorului de lapte, pisica ta însărcinată mai are nevoie de aceași îngrijire pe care ai oferi-o în mod normal unei pisici:

  • Un loc confortabil pentru somn. În timpul sarcinii pisica ta poate să doarmă oriunde în locuința ta, de la patul tău, la un pat special pentru pisici sau chiar o cutie de carton în care ai pus un prosop moale.
  • Cutie cu nisip și nisip de calitate. Întrucât abdomenul pisicii tale va crește în dimensiunii, asigură-te că intrarea în cutia cu nisip este destul de joasă pentru ea să intre și să iasă cu ușurință. Păstrează cutia extrem de curată pentru a evita posibile infecții.
  • Loc de ascuțit unghiile și jucării. Pisicile însărcinate sunt la fel ca celelalte pisici și au nevoie să-și ascută unghiile și să se joace pentru a continua vechea rutină. Asigură-te ca are acces ușor atât la acest dispozitiv cât și la jucării.
  • Ține-o în casă. În general este mai bine dacă pisica ta trăiește doar în casă, însă această regulă trebuie respectată cu atât mai mult în cazul pisicilor însărcinate. Dacă pisica ta se obișnuiește cu viața în interior va duce mai ușor sarcina la capăt.

Nașterea

Cu câteva zile înainte de naștere pisica ta va prezenta semne de „cuibăreală”, căutând un loc liniștit și izolat unde să nască pisoii. Pisicile aleg adeasea dulapuri cu lenjerie în acest scop. Dacă vrei să-i vii în ajutor pregătește-i un loc în camera de oaspeți sau într-o baie pe care nu o prea folosiți.

Pune în această cameră o cutie cu nisip curată, vase pentru mâncare și apă, precum și un coș sau o cutie de carton mai largă în care ai așezat prosoape curate. Asigură-te că pisica ta poate intra în cutie. Dacă locul amenajat de tine este pe placul pisicii tale, ea va începe să doarmă aici și să pregătească terenul pentru pisoii care urmează să apară. În rest nu trebuie decât să supraveghezi și să te asiguri că nu-i lipsește nimic pisicii tale în această perioadă.

 




Din aceeasi categorie:

Etapele sarcinii pisicii tale

Pisica ta are nevoie de îngrijire în timpul sarcinii. Află care sunt etapele sarcinii pisicii tale pentru a-i putea oferi îngrijirea necesară. ...citeste mai mult


Castrarea motanilor - când și de ce castrăm motanul

Castrarea te asigură că motanul nu va avea urmași nedoriți. Iată când și de ce castrăm motanul! ...citeste mai mult


Sterilizarea pisicii

Sterilizarea este o operatie necesară pentru pisicile care trăiesc doar în casă și prezintă numeroase avantaje. ...citeste mai mult