Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Motanel bombitza pentru adoptie

detalii...

Doi motanei Scottish adorabili isi cauta Om

detalii...

Vand pisicuta caracter adorabil rasa Scottish Fold Highland 3 luni jumatate 1200ron negociabil

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Primele 6 săptămâni ale pisoilui

Pisoii au o dezvoltare specială în primele săptămâni de viață. Află cum evolueaza pisoiul tau în fiecere din primele lui săptămâni de viață. ...citeste mai mult


Video


 

Viermii rotunzi la pisici


Viermii rotunzi sunt niște paraziți intestinali foarte des întâlniți în rândul pisicilor. Există două specii de viermi rotunzi care pot fi prezente în intestinele felinei tale, una dintre ele putând cauza probleme foarte grave de sănătate.

Viermii rotunzi au o formă cilindrică și o lungime de 10 cm. Culoarea lor variază de la alb spre un maro palid. Paraziții se instalează în intestine și se hrănesc cu elementele nutritive din hrana pisicii.

 

Ciclul de viață al viermilor rotunzi

Toxocara cati

 •  Sunt frecvenți mai ales la pisoi;
 • Larvele acestor viermi pot infecta și oamenii;
 • Au un ciclu de viață complex.

O pisică poate fi infectată cu acești viermi prin:

 • Ingerarea larvelor prin laptele mamar, in cazul pisoilor;
 • Ingerarea ouălor, care mai apoi se transformă în larve;
 • Hrănirea cu rozătoare sau insecte (gândaci, păianjeni) care au fost deja infectate cu aceste larve.

Larvele viermilor rotunzi, chiar și cele care sunt înghițite sub formă de ouă, migrează prin organism, ajungând în plămâni. De aici se deplasează către trahee de unde sunt eliminate în cavitatea bucală prin tuse. Odată ajunse în cavitatea bucală, larvele sunt din nou înghițite, deplasându-se spre intestine. În momentul în care ajung la intestine, larvele sunt deja viermi adulți care produc numeroase ouă. Ouăle sunt eliminate prin fecale. Ouăle sunt infecțioase după câteva săptămâni, însă sunt foarte rezistente și reprezintă un pericol pentru o perioadă de câteva luni.

Uneori larvele se opresc în ficat, unde rămân in stare latentă. Dacă pisica rămâne gestantă, aceste larve devin active din nou si sunt transmise puilor prin laptele mamar. Deasemenea, larvele se pot deplasa spre intestinele mamei cauzând o infecție. Viermi T. cati au un ciclu de viață foarte complex și foarte eficient în ceea ce privește înmulțirea.

Toxascara leonina

 • Viermi mai rar întâlniți;
 • Apar cel mai adesea la pisicile mai în vârstă;
 • Nu se transmit la oameni;
 • Întâlniți și la câini.

Ciclul de viață a acestor viermi este mult mai simplu. Ouăle sunt eliminate în fecale, de unde odată ingerate se transformă în viermi rotunzi adulți și se instalează direct în intestine. De aici, aceștia produc mai multe ouă. Ouăle sunt infecțioase doar după câteva zile de când au fost eliminate în mediu. Principala cauză a infestării cu acești viermi la pisici este reprezentată de consumul de rozătoare.

Simptome ale viermilor rotunzi la pisici

Prezența viermilor rotunzi poate cauza oricare dintre simptomele de mai jos. De cele mai multe ori simptomele apar când infectarea cu acești viermi este într-un stadiu foarte avansat.

 • Pierderea greutății sau incapacitatea de a crește în greutate;
 • Burtă umflată;
 • Pisoii vomită de cele mai multe ori mâncare cu viermi, sau îi elimină prin fecale;
 • Diaree;
 • Tuse frecventă, datorată prezenței larvelor în plămâni;
 • Foarte rar, infecțiile grave pot cauza blocaje intestinale.

Diagnosticarea viermilor rotunzi

Cel mai frecvent, viermii pot fi văzuți cu ochiul liber in scaunul felinei sau în voma ei. Ouăle viermilor rotunzi sunt detectate prin analiza microscopică a fecalelor. Deasemenea, prin analizarea ouălor se poate determina specia de viermi cu care este infectată pisica.

Tratarea viermilor rotunzi

Tratamentul este același, indiferent de specia de viermi prezentă în intestinele felinei. De cele mai multe ori sunt folosite medicamente, prescrise de medicul veterinar, pentru a trata viermii. Insă, medicamentele au efect doar asupra viermilor adulți. Asta înseamnă că tratamentul trebuie repetat la un interval de timp, pentru a se elimina si noii viermi născuți după maturizarea larvelor. Dacă felina ta este gestantă, cere sfatul medicului veterinar pentru a trata viermii, atât în cazul mamei cât și al puilor. Deasemenea, curățatul regulat al litierei previne felina din a inhala ouăle eliminate.

Oamenii și viermii rotunzi ai pisicilor

Larvele viermilor Toxocara cati pot fi transmise și oamenilor prin ingerare. Acest lucru se întâmplă la copii cel mai frecvent, în cazul lor igiena mâinilor fiind mai redusă, mai ales dacă se joacă în curte.

Odată ingerate, larvele nu se dezvoltă în viermi rotunzi, însă pot cauza inflamații ale țesuturilor, mai ales în cazul copiilor, întrucât sistemul lor imunitar încă nu este bine dezvoltat. De cele mai multe ori aceste inflamații nu sunt periculoase. Există însă și cazuri când inflamația se agravează și poate cauza probleme ale unor organe, sau chiar pierderea vederii.
Din aceeasi categorie:

9 tratamente naturale pentru puricii pisicii

Dacă se întâmplă ca pisica ta să aibă purici, nu te speria. Există tratamente naturale pentru a scăpa felina de acești paraziți! ...citeste mai mult


Vaccinarea pisicilor

Fiecare pisică trebuie vaccinată atât împotriva paraziților cât și împotriva altor virusuri care de care poate suferi. Citește despre vaccinarea pisicii. ...citeste mai mult


Viermi intestinali la pisici

Viermii intestinali ai pisicii tale pot cauza probleme grave de sănătate. Află care sunt aceștia și care sunt simptomele. ...citeste mai mult