Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Schimbări de comportament la pisicile bătrâne

Pe măsură ce înaintează în vârsta, pisicile suferă de o degradare fizică, funcțională și cognitivă. Specialiștii în domeniu spun că degradarea cognitivă afectează peste 55% din pisicile cu vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani și peste 80% din pisicile cu vârstă între 16-20 ani. Pisicile care suferă de această afecțiune, prezintă probleme de memorie, dificultăți de localizare în spațiu, dificultăți de vedere și de auz, dezorientare, etc. Degradările de care suferă pisica bătrână pot cauza tulburări de somn, dezorientare, letargie. Pisica va uita anumite obiceiuri deja învățate, cum ar fi locația litierei sau a bolurilor de mâncare. Felina poate deveni mai anxioasă sau mai agresivă, schimbându-și astfel comportamentul social și cel față de tine. Cu cât ești mai conștient de ceea ce se întâmplă cu pisica ta, cu atât vei putea să fii alături de ea mai bine și veți avea o relație mai bună.

Unele simptome ale îmbătrânirii la pisici nu sunt legate de tulburări cognitive ci pot fi tratate medical. Astfel, când mergi la vizita anuală la medicul veterinar, menționează-i schimbările pe care le-ai observat și contextul în care au loc pentru a determina cauza lor exactă.

Următoarele tipuri de comportament indică tulburări cognitive la o pisică în vârstă:

  • Pisica își face nevoile în afara litierei;
  • Pisica își face nevoile în locurile unde doarme în mod normal;
  • Are momente când nu recunoaște membrii familiei;
  • Se rătăcește în locații familiare;
  • Rămâne cu privirea blocată pe anumite obiecte sau în zare;
  • Se plimbă fără o destinație anume;
  • Se blochează în spații, fară a ști să se întoarcă;
  • Nu mai este interesată de mângâiat sau joacă; nu mai vine la ușă când te întorci acasă;
  • Nu mai este atentă la ceea ce se întâmplă în jurul ei;
  • Nu se mai spală așa des;
  • Nu mai are poftă de mâncare;
  • Pare că nu are stare, este agitată;
  • Miaună mai mult, sau pe un ton mai agresiv;
  • Este mai mereu iritată.

Determinarea cauzelor reale ale comportamentului schimbat

Dacă observi unul sau mai multe simptome din lista de mai sus la pisica ta, e important să mergi cu ea la medicul veterinar, pentru a determina dacă există o cauză medicală specifică care să le fi determinat. Orice boală care cauzează durere, disconfort sau scăderea mobilității, precum: artrita, afecțiuni dentare, tulburări de tiroidă, cancer, probleme de auz, tulburări ale tractului urinar poate determina agresivitate din partea pisicii, care nu suportă să fie atinsă. Dacă medicul examinează pisică și elimină orice cauză fizică care ar putea cauza aceste comportamente, cel mai probabil sunt simptome ale înaintării în vârstă.

Cum tratăm tulburările cognitive la pisici

Dacă a fost pus un diagnostic de tulburări cognitive, este important să începi un tratament. Acesta constă în schimbări ale mediului în care trăiește felina și modificări ale programului ei zilnic. Există și unele medicamente care ajută în aceste cazuri, pe bază de selegilină sau hydrocloruri. Aceste medicamente, însă, sunt folosite în principal la câinii care au fost diagnosticați cu tulburări de comportament.

Pisica își face nevoile prin casă

Eliminarea în alte zone din casă decât litiera este un simtpom comun în rândul pisicilor care suferă de degradare cognitivă. Există numeroase cauze medicale care pot determina pisica să urineze în afara litierei (sensibilizarea simțurilor, afecținui ale musculaturii care determină dificultăți de deplasare, tumori pe creier, disfuncționalități ale rinichilor, etc). Dacă în urma vizitei la medicul veterinar acesta constată că nu există nici o boală care ar putea determina acest comportament, poți apela la una din soluțiile de mai jos:

  • Instalează mai multe litiere în diverse locații din casă. Dacă ai o locuință cu mai multe etaje, pune câte o litieră pe fiecare etaj, pentru a evita plimbarea între etaje atunci când felina vrea să urineze.
  • Instalează litiere în locații vizibile, pe traseele pe care circulă de obicei pisica. Pisicile care suferă de tulburări cognitive uită unde este localizată litiera.
  • Folosește litiere cu margini puțin înalte. Multe pisici în vârstă au probleme de mobilitate și evită salturile în litieră pentru a nu suferi dureri.

Confuzie și dezorientare

Dezorientarea e primul simptom pe care il desocperă stăpânii de pisici, simptom care apare la peste 40% din pisicle care au o vârstă de peste 17 ani. Dezorientarea poate fi redusă dacă îi creezi un mediul predictibil. Evită să schimbi locația hranei și a litierei și păstrează-i rutina zilnică pe cât posibil. Dacă semnele de dezorientare sunt mari, încearcă să-i limitezi spațiul unde își petrece timpul la o suprafață cât mai mică, astfel încât să fie ușor pentru pisica tă să aibă acces la tot ce are nevoie.

Și somnul pisicii poate fi afectat de tulburările cognitive, însă și acestea pot fi determinate de diverse alte cauze cum ar fi dormitul mai îndelungat în timpul zilei. Felina devine mai sensibilă la lumină și la zgomote, ceea ce îi va afecta și somnul. Faptul că trebuie să folosească litiera mai des și că uneori nu o găsește, va determina pisica să se trezească și să cutreire prin casă. Pisica poate fi reînvățată să doarmă noaptea, urmând câțiva pași simpli.

Anxietatea, mai ales dacă se manifestă pe timpul nopții, este un alt simptom frecvent în rândul pisicilor care suferă de tulburări cognitive. Pisica poate deveni anxioasă cu privire la separare de un membru al familiei, sau cu privire la rătăcirile prin casă. Ea va încerca să te anunțe de starea ei vizitându-te noaptea, torcând intens lângă tine sau frământând. Anxietatea poate fi tratată cu medicamente.

Mieunat excesiv

Mienatul excesiv este determinat de foarte multe alte cauze (foame, durere, pierdere de auz, dezorientare, etc). In cazul pisicilor care suferă de tulburări cognitive, acestea vor mieuna mai mult din cauza anxietății, fiind vorba de un mieunat plângăcios. Mieunatul devine deranjant dacă are loc des, sau în momente mai puțin oportune, însă descărcarea frustrării tale pe pisică  nu este o soluție, ci va determina creșterea anxietății. Felina are nevoie de mai multă atenție din partea ta, prin implicarea in diverse activități care să o facă să uite de starea în care se află.




Din aceeasi categorie:

Frica pisicilor de locuri si obiecte

Pisica ta stă ascunsă foarte mult timp? Dacă da, înseamnă că se teme de ceva din mediul ei. Află care poate fi cauza! ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Pisicile și joaca agresivă

Iata cum scapi de zgârieturile de pe mâini și semnele de mușcături dobândite în timpul sesiunilor de joacă cu pisica ta. ...citeste mai mult