Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Schimbarea dinților pisicii tale

La fel ca oamenii, pisoii au un set de dinți de lapte, pe care îi schimbă pe măsură ce înaintează în vârsta. Cu toate acestea, stăpânii observă foarte rar schimbarea dinților pisoilor, întrucât procesul este unul de lungă durată. Există două modalități prin care îți dai seama că pisoiul tău schimbă dinții de lapte: fie găsești dinții vechi prin casă, fie îi observi în timpul periajului pe cei noi cum cresc.

Semne ale schimbării dinților la pisoi

În timpul procesului de schimbare a dinților, cei de lapte încep să se clatine însă rămân înrădăcinați în gingii. Pe deasupra lor încep să crească dinții permanenți împingându-i ușor în jos. Dacă dinții de lapte nu cad la timp are loc deplasarea dinților permanenți, determinând o aranjare haotică a acestora. Însă acest fapt este comun doar în rândul pisicilor din rasa Persană.

O pisică are 30 de dinți permanenți. Procesul de schimbare a dinților se finalizează când pisica are vârsta de 7-8 luni. Incisivii sunt înlocuiți când pisica are vârsta de 2-4 luni, premolarii la 3-5 luni, iar caninii la 5-6 luni. Molarii permanenți apar începând cu luna a 5-a. Toate aceste vârste sunt aproximative, schimbarea dinților putând avea loc mai devreme sau mai târziu de la pisică la pisică.

Dinții permanenți sunt folosiți tot restul vieții pisicii, ceea ce face ca îngrijirea dinților să fie foarte importantă pentru prevenirea afecțiunilor dentare. Îngrijirea dinților pisicii tale nu necesită un efort mare din partea ta. Tot ce trebuie să faci este să examinezi regulat dinții și gingiile felinei și să îi periezi periodic.

Pisoii sănătoși au dinți sănătoși. Dacă dentiția pisoilui tău prezintă probleme, sau dacă respirația este urât mirositoare, este un semn că felina are probleme cardiovasculare sau ale sistemului endocrin. Deasemenea dinții cariați pot fi un indicator al prezenței diabetului.

Hrana și sănătatea orală a pisoilor

Majoritatea problemelor dentare întâlnite în cazul pisoilor au drept cauză regimul alimentar deficitar. Dinții pisicilor sunt aranjați astfel încât acestea să poate vâna, prinde și mânca hrana din sălbăticie. Hrana din sălbăticie are oase și piele, ceea ce ajută la curățarea dinților. Acțiunea abrazivă a acestui tip de hrană asupra dinților pisoiului tău ajută la îndepărtarea tartrului.

Hrana uscată pe care i-o oferi pisoiului tău nu este la fel de eficientă în ceea ce privește curățarea dinților. Pisicile care sunt hrănite doar cu hrană umedă, din conservă, suferă nu doar datorită conținutului ridicat de carbohidrați pe care aceasta îl are, dar și pentru că acest tip de hrană nu ajută deloc la curățarea dinților. Hrana uscată ajută la îndepărtarea tartrului și a plăcii de pe dinții pisoilui tău.

Dezvoltarea dinților pisoiului tău

La fel ca și bebelușii, pisoii se nasc fără dinți. Primii dinți apar în jurul vârstei de 2 săptămâni. Dinții permanenți apar în jurul vârstei de 8-10 luni. La fel ca multe alte animale prădătoare, felinele au 4 tipuri de dinți: incisivi, canini, premolari și molari. Incisivii sunt folosiți pentru a tăia sau ciuguli hrana. Caninii sunt folotiți pentru a rupe hrana. Premolarii mărunțesc și pisează hrana. Molarii mestecă hrana.

Pe scurt, structura dentiției pisoiului tău arată astfel:

26 Dinți de lapte

  1. 12 Incisivi—2 săptămâni
  2. 4 Canini—4 săptămâni
  3. 10 Premolari—6 săptămâni

30 Dinți permanenți

  1. 12 Incisivi—4 luni
  2. 4 Canini—6 luni
  3. 10 Premolari—8 luni
  4. 4 Molari—10 luni (apar doar la maturitate)

Schimbarea dentiției pisoiului

Pisoii trec printr-un proces de schimbare a dentiției pe măsură ce dinții permanenți cresc iar cei de lapte cad. În timpul acestui proces, pisoiul poate prezenta dureri la nivelul cavității bucale sau sângerări ușoare ale gingiei. Deasemenea, felina va fi mai iritată și va refuza să mănânce.

Pentru a ajuta pisoiul în timpul acestui proces, hrănește-l cu hrană moale, udă. Deasemenea, poți să-i dai să roadă inele din silicon, sau plastic care ajută la amorțirea gingiei.




Din aceeasi categorie:

Diareea la pisici

La fel ca în cazul oamenilor, diareea la pisici este o boală gravă care trebuie depistată și tratată la timp. Iată care sunt simptomele și ce trebuie să faci. ...citeste mai mult


Obezitatea la pisici

Alimentația nepotrivită și sedentarismul sunt principalele cauze ale obezității pisicii tale. Află cum să previi îngrășarea pisicii tale cu o dietă sănătoasă. ...citeste mai mult


Afecţiuni ale inimii la pisici

Iată care sunt afecțiunile care pot apărea în sănătatea inimii pisicii tale și care sunt simptomele! ...citeste mai mult