Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Motanel bombitza pentru adoptie

detalii...

Doi motanei Scottish adorabili isi cauta Om

detalii...

Vand pisicuta caracter adorabil rasa Scottish Fold Highland 3 luni jumatate 1200ron negociabil

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Primele 6 săptămâni ale pisoilui

Pisoii au o dezvoltare specială în primele săptămâni de viață. Află cum evolueaza pisoiul tau în fiecere din primele lui săptămâni de viață. ...citeste mai mult


Video


 

Întâlnirea dintre câine şi pisică

Este emoţionant când faci loc unui animăluţ de companie drăgălaş în viaţa şi în locuinţa ta. Însă, dacă ai deja un pet în casă, care a pus stăpânire pe întreaga suprafaţă, lucurile pot fi puţin mai dificile, mai ales dacă unul dintre animale este un câine iar celălalt o pisică.

Însă, indiferent dacă vrei să aduci un câine în viaţa pisicii tale, sau dacă aduci o pisică în viaţa câinelui tău, nu trebuie să fie un proces greu de adaptare. Iată câteva sfaturi pentru a menţine pacea în timpul perioadei de acomodare.

Ai grijă de câine

Dacă vreodată o să fie o problemă atunci când o pisică şi un câine se întâlnesc, ea va fi cauzată de câine. Majoritatea câinilor au tendinţa de a urmări obiectele care se află în mişcare. Astfel, dacă o pisică se sperie şi fuge, un câine se simte obligat de „onoarea lui de vânător” să o urmărească. Astfel, este important să opreşti acest comportament încă de la început. În caz contrar, pisica ta poate fi rănită sau chiar omorâtă.

Reguli de bază

Asigură-te că pisica ta poate fugi şi se poate ascunde dacă vrea. Indiferent dacă felina este nouă în locuinţa ta, sau dacă este animăluţul veteran din locuinţă, ea trebuie să se poată mișca liber atunci când face cunoştinţă cu câinele. Pisica trebuie să aibă la dispoziţie locuri în care să se ascundă, de preferat undeva la înălţime, unde nu poate fi ajunsă de câine.

Asigură-te că ţii bine în frâu câinele. Câinele nu trebuie să poată urmări pisica, chiar dacă aceasta se mişcă prin faţa lui. Psihologii pentru animale spun că acest obiectiv este cel mai greu de atins, mai ales în cazul câinilor de rasă pură, care sunt antrenaţi să vâneze. Astfel, atunci când pisica ta apare pentru prima dată în faţa câinelui, asigură-te că acesta nu poate fugi după ea.

Ia în considerare gărduţurile pentru bebeluşi. Aceste gărduţuri te ajută să faci ca întâlnirea dintre câine şi pisică să se întâmple gradual, ele acţionând ca nişte bariere, care micşorează pericolul pentru pisică. Gărduţurile sunt mai eficiente decât cuştile pentru pisici, întrucât le oferă acestora libertatea de care au așa mare nevoie.

Vârsta animalelor contează

Atunci când vrei să introduci un nou animal de companie în locuinţă, vârsta acestuia poate reprezenta un avantaj, întrucât pisoii şi căţeii sunt mult mai puţin periculoşi decât pisicile şi câinii adulţi. Deasemenea, pisoii sunt neînfricaţi când întâlnesc un câine adult.

Însă, asta nu înseamnă că nu trebuie să iei măsuri de precauţie. Atunci când faci cunoştinţă unui pisoi cu un căţeluş, este indicat să laşi o perioadă mai lungă de acomodare şi supraveghere, întrucât pisoii au tendinţa de a fi foarte agitați şi de a fugi, provocând astfel câinii să îi urmărească.

Ce să NU faci

Există şi câteva greşeli pe care vrei să le eviţi atunci când faci introducerea dintre un câine şi o pisică. Iată care sunt acestea:

  • Apropiere fizică forţată. Dacă iei pisica în braţe şi o ţii în faţa câinelui, îi vei oferi acesteia tentaţia de a-l zgâria pe câine şi vei încuraja câinele să urască pisica. Întotdeauna lasă pisica să decidă când vrea să se apropie de câine.
  • Necunoaşterea trecutului câinelui pe care l-ai adoptat. Adopția unui câine de pe stradă sau dintr-un adăpost este un gest inimos, însă poate fi şi unul periculos pentru pisica ta şi pentru tine. Câinele adoptat poate fi unul agresiv, distructiv sau poate avea alte probleme de comportament, pe care nu le cunoşti. Dacă totuşi vrei să aduci un câine în locuinţa unde este deja o pisică, psihologii recomandă un pui.
  • Nepregătirea animalului din casă pentru schimbare. Specialiştii recomandă să începi să faci schimbări în locuinţă înainte de a aduce noul animal, pentru ca cel existent să înceapă să se obişnuiască cu idea. Dacă în casă este deja o pisică, începe prin a schimba locul litierei, prin a instala gărduţuri pentru copii, prin a adăuga un alt vas pentru mâncare, etc.
  • Neacordarea de atenţie asupra reacţiei animalului existent. Încearcă să te pui în locul animalului din locuinţă înainte să faci schimbările. Spre exemplu, dacă muţi litiera pisicii, iar aceasta trebuie să treacă pe lângă câine ca să ajungă la ea, felina va fi foarte stresată şi va începe să urineze în afara litierei.

Dacă eşti norocos, este posibil să fie nevoie doar de câteva minute pentru ca cele două animale să se cunoască şi să se înţeleagă. Însă, de cele mai multe ori, este nevoie de zile, sau chiar săptămâni.

Însă, dacă vii acasă şi găseşti pisica speriată, sau dacă unul dintre animale stă mereu ascuns, sau dacă câinele este foarte protectiv cu mâncare şi lucrurile lui, fiind chiar agresiv, este momentul să ceri ajutor. Nu aştepta până când unul dintre animale este rănit. Există medici veterinari care sunt specialişti în comportamentul animalelor. Cere-le ajutorul!
Din aceeasi categorie:

8 Motive să NU scoţi ghearele pisicii tale

Pisica are nevoie de ghiare pentru a se apăra, a se hrăni și a se juca. Iată de ce nu trebuie să scoți ghiarele felinei tale. ...citeste mai mult


Îngrijirea pisicii pe timpul iernii

Deși pisicile stau afară când temperatura este -15 grade Celsius, ele nu pot supravețui la astfel de temperaturi o perioadă îndelungată. ...citeste mai mult


20 de pisici care isi doresc sa fie alte animale

Nu doar oamenii viseaza sa fie altcineva, si pisicile au aceeasi dorinta. Iata ce alte animale isi doresc pisicile sa fie! ...citeste mai mult