Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Cum și de ce se spală pisicile?

Unii iubitori de animale, aleg să adopte o pisică în locul unui cățel pur și simplu pentru că pisicile sunt mult mai curate. Pisicile adulte petrec peste 50% din timpul în care sunt treze spălându-se, sau spălându-și puii. Când vine vorba de igiena personală, pisicile sunt un exemplu de curățenie. Felinele sunt echipate de la mama natură cu diverse „accesorii” pentru a se pute spăla: o limbă ghimpată cu care se ling, lăbuțe pe care le umezesc cu salivă și le folosesc în loc de burete de baie și dinți cu ajutorul cărora smulg accesoriile mai dure prinse în blăniță.

Cum se spală pisica – ritual și model

Dacă ai privit vreodata o pisică când se spală, probabil ai observat ritualul pe care îl are. Mai întâi este aplicată saliva pe interiorul lăbuței într-o mișcare circulară, mișcare urmată de ștergerea feței (nas și ochi) de la interior spre exterior cu lăbuța umedă. Mai apoi, felina va umezi din nou lăbuța cu mișcări circulare și se va șterge pe după urechi și pe frunte. Când procesul se termină pe o parte a feței, el va fi reluat pentru cealaltă jumătate de față, cu cealaltă lăbuță. După ce a terminat cu spălatul pe cap, pisica începe să se lingă pe labele din față, pe umeri, pe laterale, în zona genitală, terminând cu labele din spate și coada. Ordinea în care sunt spălate părțile corpului poate varia în funcție de starea de spirit a pisicii. Există și momente când nu sunt cuprinse toate elementele într-o singură sesiune de baie.

Debutul îngrijirii personale a pisicii

Prima obligație a pisicii mame, după ce a născut este să îndepărteze sacul amniotic de pe corpul puilor, proces ce are loc prin lingerea efectivă a pisoiului. Având limba aspră, odată cu lingerea rupe acel sac și stimulează începerea respirației la pisoi. Mai târziu, pe măsură ce puiul începe alăptarea, pisica îl va linge pe burtică și anus, pentru a stimula digestia și eliminarea. Începând cu spătămâna a patra de viață, după ce deschid ochii, pisoii vor încerca să imite mama și vor începe să se lingă singuri. Dacă sunt mai mulți pui născuți odată, aceștia vor începe să se spele unul pe altul.

Și totuși…de ce se spală pisica?

În afară de faptul că pisicilor le place să fie mereu curate, există și alte motive pentru care se spală în mod constant. Iată câteva dintre acestea:

  • Curățarea rănilor. Dacă se întâmplă ca felina ta să sufere o rănire, ea se va linge la locul rănii pentru a-l curăța și pentru a preveni infectarea. Deasemenea, având limba aspră, prin lingere sunt îndepărtate celulele moarte din jurul rănii.
  • Pentru a ascunde mirosul lor de prădători. În cazul pisicilor, simțul mirosului este de paisprezece ori mai puternic decât cel al oamenilor. Multe animale de pradă, inclusiv pisicile își urmăresc prada cu ajutorul mirosului. O pisică mamă, în sălbăticie, va încerca să ascundă mirosul puilor, spălându-i frecvent și eliminând astfel urmele alăptării. Pisica mamă va face o igienizare completă atât a puilor, cât și a ei după fiecare alăptare. Din același motiv, pisica va îngropa hrană nemâncată în sălbăticie.
  • Prin spălare este îngrijită blana. Prin pieptănarea blănii cu ajutorul limbii sunt stimulate glandele sebacee de la baza firelor de păr și sebumul este răspândit pe întreaga suprafă a blănii. Deasemenea, prin lingere sunt îndepărtate impuritățile, firele de păr moarte sau paraziții. Mai mult decât atât, având in vedere că pisicile nu au glande sudoripare, prin umezirea blănii ele se răcoresc în sezonul cald.
  • Plăcere. Activitatea de spălare în sine este una plăcută și pisicilor pare să le facă o plăcere deosebită să se spele. Uneori vor împărtăși starea de bine și cu alte feline, pe care vor alege să le spele.

Spălatul excesiv la pisici

Spălatul în exces la pisici poate deveni un comportament compulsiv care poate duce la apariția rănilor pe piele. Cel mai adesea, pisicile se spală în mod excesiv dacă sunt stresate. Comportamentul este similar cu cel al oamenilor care își mușca unghiile. Pisicilor nu le plac schimbările, de orice tip ar fi ele: un copil nou venit în familie, un deces în familie, chiar și mutarea unuei piese de mobilier poate declanșa acest tip de comportament la pisici. O altă cauză a spălatului în exces o reprezintă o afecțiunie fizică precum: paraziți externi, viermi rotunzi, etc.

Pisoii care au fost separați de mama lor la o vârstă foarte fragedă, fiind astfel lipsiți de perioada de înțărcare naturală, vor dezvolta un comportament de lins sau supt în exces. Acest comportament se pierde în timp pe măsură ce pisoiul crește și se simte în siguranță.

De ce mă linge pisica?

Cu siguranță s-a întamplat să stai liniștit pe canapea uitându-te la televizor și pisica ta să vină la tine și să înceapă să te lingă, fără ca tu să știi de ce. Experții în comportamentele felinelor spun că prin faptul că te linge, pisica îți arată că are încredere în tine și că ține la tine în felul ei. Desigur, pisica te poate linge și dacă ai ceva resturi de mâncare apetisantă pe mâini, sau daca pur și simplu miroși a ceva ce ei îi place.

Iată care sunt motivele care pot determina o pisică să te spele:

  • Socializare. Încă de mici, dacă sunt mai mulți pisoi la o pisică mamă, aceștia folosesc ca formă de socializare spălatul reciproc. Odată ajunși adulți, pisoii continuă acest ritual de socializare cu stăpânii lor. Astfel, când vor să petreacă timp de calitate cu stăpânii se așează lângă ei, încep să toarcă și din când în când îi ling.
  • Te complimentează. O lingere sănătoasă pe față de la pisica ta simbolizează faptul că se simte în siguranță în preajma ta. Ai ajuns să fii un membru important în familia ei și simte nevoia să te îngrijească cum își îngrijește puii.
  • Anxietate. Există situații când felina este foarte stresată de anumiți factori din mediul ei înconjurător și te linge în mod compulsiv. Încearcă să identifici factorul stresant și să-l îndepărtezi pentru a se simți din nou în siguranță.

Dacă atingerea limbii aspre a pisicii nu-ți face nicicum plăcere, trebuie să înveți să îi redirecționezi energia spre alte activități. Distragerea atenție poate fi prin introducerea unei noi jucării, prin periarea ei, sau prin oferirea unei gustări.




Din aceeasi categorie:

Comportamentul social al pisicilor

Știai că pisicile nu simt nevoia să trăiască înconjurate de oameni sau de alte animale? Află cum înveți pisica să socializeze! ...citeste mai mult


Comportamentul agresiv al pisicii

Pisica ta are un comportament agresiv? Iată cele 10 tipuri de comportament agresiv la pisici si care sunt cauzele determinante. ...citeste mai mult


Urinarea în afara litierei – cauze şi rezolvări

Pisica ta urinează în afara litierei? Iată care sunt cauzele acestui gest și cum poate fi el prevenit. ...citeste mai mult