Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Motanel bombitza pentru adoptie

detalii...

Doi motanei Scottish adorabili isi cauta Om

detalii...

Vand pisicuta caracter adorabil rasa Scottish Fold Highland 3 luni jumatate 1200ron negociabil

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

Cum dăm pastile pisicii?

Din păcate există numeroase situații în care pisica ta suferă de o afecțiune medicală, iar în urma vizitei la medicul veterinar, acesta îi prescrie tratament cu medicamente. Foarte puțini medici, însă, îți și explică cum trebuie administrate medicamentele; ș aicii nu ne referim la orar.

Pisicile nu sunt amatoare de medicamente și nu vor veni la tine când le chemi cu scopul de a le administra pastile. În același timp, dacă tratamentul presupune adminsitrarea de medicamente de două ori pe zi, mersul la medic pentru tratament poate fi un adevarat coșmar. Iată căteva sfaturi pe care să le urmați atunci când trebuie să dați medicamente pisicii, fie ele sub forma lichidă sau solidă.

Cum dau medicamente lichide pisicii?

 • Dacă felina ta este una care nu cooperează de obicei, e indicat să o invelești într-un prosop moale de la gât în jos, ca și cum ai înfășa un copil. Astfel, felina va fi nevoită să stea într-o singură poziție, neputând în același timp să te zgârie. Dacă ai și un partener care să o țină în timp ce tu îi administrezi pastilele, ar fi ideal.
 • Pune pisica astfel învelită într-un loc care îți este ușor accesibil: pe un blat, o masă, pe pat. E important să fii lângă ea și să nu trebuiască să te apleci peste o piesă de mobilier când vrei să-i administrezi medicamentul.
 • Fii cât de calm se poate și vorbește cu ea pe un ton călduros. Dacă tu ești stresat, felina va simți și va începe să se streseze și ea. Vorbește cu calm cu pisica și mangăi-o pe cap în timp ce o lauzi.
 • Pune mâna nedominantă pe capul felinei în partea din spate. Degetul mare al acestei mâini ar trebui să fie la un colt al gurii, în timp ce degetul arătător trebuie sa ajungă la celălalt colț al gurii. Practic mâna ta trebuie să formeze un mic clește, care cuprinde capul pisicii, prin spate.
 • Din poziția asta, mângăie pisica pe cap, încercând să-l dai ușor pe spate. Nu exagera cu înclinarea capului, întrucât felina va avea dificultăți la înghițire. Asigură-te ca gravitația lucrează în favoarea ta și medicamentul alunecă pe gât fără prea mult efort.
 • Seringa cu medicamentul lichid trebuie să fie pregătită în mâna ta dominantă. Apasă puțin la colțul gurii pisicii cu degetele cu care ai format cleștele – acest lucru determinând deschiderea ușoară a gurii pisicii. Ai grijă să nu ajungi cu degetele în gura pisicii întrucât riști să fii mușcat.
 • Golește seringa în gura felinei, cât mai în spate posibil. În momentul când simte medicamentul în gură, maxilarul felinei se va mișca, aceasta încercând să înghită. Gravitația va funcționa în favoarea ta și medicamentul va aluneca.

Ca să fii mai sigur că ai înțeles procedura, roagă medicul să-ți arate cum anume trebuie ținută felina. Daca încerci acasă și vezi că nu-ți iese, nu renunța la tratament ci du felina la cabinetul medicului, unde îi va fi administrat medicamentul. Dacă consideri că ți-ar fi mai ușor să-i dai pisicii tale pastile în loc de medicament lichid, discută acest aspect cu medicul veterinar și cere să-ți adapteze tratamentul.

Cum dau pastile pisicii?

Dacă felina ta suferă de o afecțiune mai serioasă, sau a trecut printr-o operație, medicul veterinar îi va prescrie un tratament mai de durată, cu medicamente sub formă de pastile. Pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a administra pastile pisicii sunt similari cu cei descriși mai sus. Diferența intervine în modul în care pui efectiv medicamentul în gura felinei.

 

 • Ca și poziționare, cea mai eficientă poziție este cea în care tu ești așezat și ții felina între picioarele tale cu spatele la tine.
 • Pune mâna nedominantă pe capul felinei, formând același clește cu degetul mare și degetul arătător la colțurile gurii felinei. Dă ușor capul felinei pe spate, această fiind astfel nevoită să deschidă ușor gura.
 • Cu mâna dominantă, ține pastila între degetul mare și degetul arătător, iar cu degetul mijlociu trage ușor de bărbie în jos pentru a deschide mai tare gura pisicii. Când deschizătura e destul de mare, dă drumu la pastilă cât mai în spate posibil.
 • După ce a primit pastila, închide gura felinei, pentru a o face să înghită. Să nu bagi degetele în gura felinei întrucât vei fi mușcat.
 • Dacă felina nu înghite, suflă ușor pe nasul ei. Acest gest o va face să-și lingă nasul și să înghită.
 • Lasă pisica jos și încurajeaz-o să bea apă.

 Alte metode de administrare a pastilelor

 • Ascunderea pastilei în gustările pisicii. Există stăpâni care optează pentru această variantă, însă nu este întotdeauna o metodă eficientă. Practic, dacă hrănești pisica cu hrană umedă, poți lua o bucățică din această hrană, să faci o incizie în ea și să ascunzi pastila în acea bucățică de mâncare. În funcție de cât de tare îi place pisicii acel tip de hrană, va mânca și bucata cu pastila, sau o va mirosi și o va lăsa deoparte.
 • Pisarea pastilei si amestecarea prafului cu hrana sau apa. Deși pare o metodă simplă, să nu uităm că pisicile au un miros foarte bine dezvoltat. Exită riscul ca felina să simtă prezența pastilei și să evite să mănânce acea porție de hrană. Astfel, te vei afla într-un impas: ai pierdut și o pastilă și nici felina nu mai mănâncă.

Indiferent de metoda aleasă, asigură-te ce pisica ta primește tot tratamentul prescris, pentru a te asigura că sănătatea ei nu este pusă în pericol.
Din aceeasi categorie:

Cum cureți dinții pisicii tale

Află pașii care trebuie urmați pentru a curață dinții pisicii tale. Sănătatea dentiției pisicii este la fel de importantă ca sanatatea dinților tăi. ...citeste mai mult


Cum să cureți urechile pisicii tale

Esti îngrijorat că pisică ta are acarieni în urechi? Urmează acesti 5 pași simpli pentru a curăța urechile pisicii tale. ...citeste mai mult


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult