Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Ajutor! Pisica are căpușe!

Ce sunt căpuşele?

Dacă ai descoperit vreodată că pisica ta are căpuşe, cu siguranţă, ce ai simţit în acel moment nu a fost foarte plăcut. Însă nu trebuie să te îngrijorezi prea tare, ci doar să te informezi despre cum se scot şi cum previi apariţia lor. Căpuşele sunt nişte paraziţi care să hrănesc cu sângele animalelor mai puţin norocoase, care ajung să le fie gazdă, inclusiv cu sângele pisicilor. Deşi prezenţa lor poate să nu fie observată de gazdă, căpuşele pot transmite boli acestora. Specia de căpuşe, precum şi bolile pe care acestea le transmit variază în funcţie de zona în care trăiesc.

Cum se transmit căpuşele în rândul pisicilor?

Majoritatea speciilor de căpuşe au nevoie de sânge pentru a supraveţui şi pentru a se înmulţi. Căpuşele îşi îngroapă capul în grăsimea din pielea pisicii atunci când muşcă, după care sug sânge până se satură. Paraziţii au dimensiunile unui vârf de ac, înainte să muşte, şi nu sunt observaţi decât după ce s-au hrănit cu sânge şi au crescut în dimensiuni.

Căpuşele apar cel mai des primăvara şi vara şi trăiesc în tufişuri mai înalte sau în iarbă, de unde se agaţă foarte uşor de blana câinilor sau a pisicilor. Chiar dacă pisica ta trăieşte doar în casă, ea poate lua căpuşe de la câinele din locuinţă, care iese zilnic la plimbare. Dacă pisica ta are căpuşe, le vei găsi în jurul capului, pe gât sau urechi, sau pe labe. Însă este posibil să găseşti o căpuşă şi pe spatele sau burta felinei.

Cum ştiu dacă pisica are căpuşe?

Majoritatea căpuşelor pot fi văzute cu ochiul liber, mai ales după ce se hrănesc şi cresc în dimensiuni. Deşi aceşti paraziţi nu cauzează un discomfort vizibil, este întotdeauna bine să verifici capul şi gâtul pisicii, mai ales dacă ştii că a petrecut timp în afara locuinţei.

Cum scot o căpuşa de pe o pisică?

Dacă pisica ta are căpuşe, este important să le scoţi cât mai repede posibil. Tamponează zăna cu spirt, sau alcool şi încearcă să extragi căpuşa cu grijă, cu ajutorul unei pensete. Este important să tragi cu grijă, pentru a nu o rupe. În cazul în care rupi corpul de capul căpuşei te expui şi tu riscului de a fi infectat cu bolile pe care aceasta le poate transmite, mai ales daca intri în contact cu sângele acesteia. După ce ai scos căpuşa, nu o arunca la gunoi sau în vasul de toaletă, întrucât ea nu moare astfel. Pune-o într-un pahar cu spirt şi las-o acolo câteva minute, până moare. În caz contrar, ea poate muşca din nou felina.

Ce boli pot transmite căpuşele pisicilor?

Căpuşele pot transmite pisicilor o serie de boli (asemănătoare cu boala Lyme) precum Babesia, Micoplasma şi Citozonoza. Deasemenea, pisica poate prezenta iritaţii şi infecţii la nivelul pielii, precum şi hemoragii.

Pisica are căpuşe. Ce trebuie să fac?

Ideal ar fi să mergi la medicul veterinar pentru a primi sfaturi asurpa modalităţii de extragere a căpuşelor. Deasemenea medicul poate să facă teste de sânge pentru a vedea daca pisica nu a fost infectată cu una din bolile de mai sus, cum ar fi Citozonoza.

Ce este Citozonoza?

Citozonoza este o infecţie letală cauzată de muşcătura de căpuşă. Cytauxzoon felix este un parazit purtat de pisicile sălbatice în mod special. Însă de la ele se poate transmite și la pisicile domestice, fiindu-le letală. Infecţia progresează foarte repede, chiar în câteva săptămâni şi nu există un leac pentru ea.

Cum prevenim muşcatura de căpuşă?

Majoritatea produselor de pe piaţă pentru purici au efect şi asupra căpuşelor, prevenind în acelaşi timp şi infectări viitoare. Toate aceste produse sunt recomandate mai ales pentru pisicile din zonele unde sunt multe căpuşe.

Însă cea mai bună metodă să te asiguri că pisica ta nu are căpuşe este să o ţii doar în casă. Pe lângă faptul că pisicile care trăiesc doar în casă trăiesc mai mult decât cele care au acces afară, ele sunt şi protejate împotriva infecţiilor şi a altor boli.




Din aceeasi categorie:

Vaccinarea pisicilor

Fiecare pisică trebuie vaccinată atât împotriva paraziților cât și împotriva altor virusuri care de care poate suferi. Citește despre vaccinarea pisicii. ...citeste mai mult


Viermi intestinali la pisici

Viermii intestinali ai pisicii tale pot cauza probleme grave de sănătate. Află care sunt aceștia și care sunt simptomele. ...citeste mai mult


9 tratamente naturale pentru puricii pisicii

Dacă se întâmplă ca pisica ta să aibă purici, nu te speria. Există tratamente naturale pentru a scăpa felina de acești paraziți! ...citeste mai mult