Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Dăruiesc din suflet

detalii...

pentru adoptie motanel de2 luni

detalii...

cadou ideal un motanel negrut

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

Tonkineză

Istoria pisicii Tonkineze

Pisica Tonkineză există de secole, însă este crescută în mod special ca rasă doar de câteva sute de ani. Fiind rezultatul unei împerechieri între o pisică Birmaneză şi una Siameză, felina este cunoscută pentru blana ei maro.

La începutul anilor 1906, Margaret Conroy, un crescător de pisici Canadian, a încrucişat un pisoi Birmanez cu o pisică Siameză. Puii rezultaţi au fost descrişi ca Siamezi aurii, întrucât aveau caracteristici de la ambele rase. Însă, întrucât pisoii aveau unele trăsături comune, diferite de celelalte două rase, crescătorii au denumit noua rasă Tonkineză. Numele face referire la Golful Tonkin din Sudul Chinei.

Au existat numeroase împotriviri în legătură cu înregistrarea acestei rase noi, întrucât nu prezenta caracteristici unice şi pure. Însă întrucât multe rase au fost create astfel, până la urmă a fost acceptată şi aceasta, puritatea rasei rămânând un concept idealist.

Caracteristicile fizice ale pisicii Tonkineze

Pisica din rasa Tonkineză este una de talie medie, solidă şi foarte musculoasă, însă echilibrată. Întrucât rasa a rezultat în urma unei încrucişări, felina Tonkineză poate avea o varietate de culori. Cu toate acestea, însă, există câteva tipare pentru blană: solidă precum pisica Birmaneză, palidă cu extremităţi mai întunecate precum pisica Siameză sau de nurcă (ca o combinaţie între cele două).

Ultima variantă de blană este cea mai des întâlnită. Umbririle sunt subtile iar culoarea de bază tinde spre sampanie sau platină. Ochii au coloarea albastră, asemănătoare cu cea a apei de mare.

 

Personalitatea şi temperamentul pisicii din rasa Tonkineză

Deşi provine din doi strămoşi cu personalitate puternică, pisica Tonkineză are propria ei personalitate. Ea este foarte activă, fiind mereu dispusă să alerge prin casă şi să se joace. Îi place să distreze membrii familiei şi oaspeţii. Însă poate şi să stea liniştită într-un loc, aşteptând să fie mâgâiată şi alintată. Felina este “disperată” după afecţiune şi o cere cu fiecare ocazie.

Pisica din rasa Tonkineză are un temeperament bun, un simţ al umorului bine dezvoltat şi îi place să stea de vorbă cu tine. Ea va vocaliza cursiv, ca şi cum ar spune propoziţii şi va aştepta să-i răspunzi. Nu-i place să stea singură prea mult timp şi va începe să facă prostii dacă este izolată prea mult timp. Fiind una dintre cele mai jucăuşe pisici, ea trebuie să aibă mereu activitate. Dacă trebuie să o laşi mai mult timp singură, ar fi bine să-i mai aduci o pisică cu care să se joace.

Îngrijirea felinei Tonkineze

Unul din principalele avantaje ale pisicilor rezultate în urma încrucişării altor rase, este că acestea nu au probleme de sănătate. Ele sunt sănătoase, cu un temeperament excelent şi cu gene puternice. Încrucişarea între pui cu aceleaşi gene a fost evitată, selecţia atentă fiind cheia în crearea unei rase pure. Doar în ultimele decenii s-au făcut încrucişări între pui exclusiv din rasa Tonkineză.

Asta nu înseamnă, însă, că nu trebuie să-ţi pregăteşti locuinţa pentru o astfel de pisică. Ea este cunoscută pentru curiozitatea şi tendinţa de a face stricăciuni, însă totul este făcut nu din rea intenţie, ci din dorinţa de a se distra.
Din aceeasi categorie:

Korat

Korat este una dintre cele mai vechi şi mai pure rase de pisici. Deşi nu se ştie originea exactă a acestei rase, standardele ei sunt foarte stricte. ...citeste mai mult


Chartreux

Deseori confundată cu pisica British Shorthair, felina Chartreux este una frumoasă, silențioasă și prietenoasă. Iată cum a luat ea naștere și care îi sunt caracteristicile. ...citeste mai mult


Maine Coon

Pisica din rasa Maine Coon are blana lungă şi a apărut pentru prima dată în Maine. Aici, ea a fost foarte apreciată datorită talentului deosebit de a prinde şoareci. ...citeste mai mult