Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Scârțâita și Timidul

detalii...

Pisica cu blanita moale, blanda si jucausa

detalii...

pui pisica

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

Pisici care sug și ling stăpânii

Unor pisici le place să sugă sau să lingă materiale textile sau chiar pielea stăpânilor lor. De cele mai multe ori torc și frământă cu lăbuțele ca și cum s-ar alăpta de la mama lor. Unele pisici chiar saliveaza abundent dacă le mângâi în timp ce ling materialte textile. Dacă pisica ta are un asemenea comportament, probabil ca te intrebi dacă este normal. Faptul că pisica ta incearcă foarte insistent să sugă pielea de pe gât, sau obraz, sau urechile, sau pielea de pe mâini poate părea foarte ciudat. Insă nu este motiv de îngrijorare. Multe pisici au acest comportament. Prin aceste gesturi pisica ta se simte confortabil si in siguranță așă ca va fi destul de greu să o convingi să renunțe la acest comportament.

De ce au pisicile acest comportament?

Există multe cauze care stau la baza linsului și suptului în cazul pisicilor. Cei  mai mulți specialiști în domeniu spun că acest comportament apare mai ales dacă pisica rămâne orfana sau este înțărcată prea devreme. Ideal este ca pisoiul să stea cu mama lor măcar până la vârsta de 6 săptămâni. Unele studii au arătat că este și mai bine dacă pisicile stau cu mama lor până la vârsta de 12 săptămâni.  Dacă pisoii sunt despărțiți de mama lor prea devreme, pot dezvolta un comportament infatil chiar și când sunt adulți. Suptul și linsul sunt 2 dintre aceste comportamente infantile.

Suptu și linsul excesiv pot apărea și ca rezultat al strsului, anxietății, a unei condiții  medicale sau pur și simplu ca urmare a plictiselii. Dacă pisica ta se află într-una dintre aceste situații, suptul și linsul o ajută să se relaxeze și să reintre în zona de confort.

 În unele cauzuri, indeferent de cauza apariției, linsul și suptul se pot transforma în tulburări comportamentale. Cum îți dai seama dacă pisica ta a dezvoltat un comportament compulsiv cu priviere la lins și supt? Un astfel de comportament este considerat compulsiv dacă pisica ta nu se poate opri din a-l manifesta, chiar și atunci când tu o distrage cu o altă activitate. Citește articolul nostru despre Comportamentul Compulsiv pentru mai multe informații în acest sens.

Dacă pisica ta este mai în vârstă și începe să manifeste acest comportament, ar trebuie să o duci la medicul veterinar. Este posibil ca pisica ta să sufere de hipertioridism, boală care apare adesea la pisici cu vârsta de peste 10 ani și care provoacă schimbări comportamentale.

Sugestii de tratament

  • Dacă suptul si linsul nu apar frecvent și nu te deranjează în mod special, este mai bine să nu reacționezi în nici un fel în acest sens. Lasă pisica să continue cu acest comportament în timp ce o alinți și îi arăți afecțiunea ta.
  • metodă mai blândă prin care o poți pedepsi pe pisica ta când linge sau suge este să-i iei pur și simplu lucrul pe care îl linge. Dacă linge o jucărie de pluș, pur și simplu ascunde-o de ea. Dacă te linge pe tine, ridică-te și pleacă de lângă ea. Nu fă gesturi bruște și nu o lovi sau fugări de lângă tine. Dacă pisica ta stă pe tine, ia-o încet și pune-o deoparte și îndepărtează-te de acel loc. Acestă semi-pedeapsă trebuie aplicată pe o perioadă mai îndelungată, înainte să poți observa o schimbare în comportament. Pentru ca această strategie să funcționeze, trebuie să reacționezi repede și constant de fiecare dată când pisica ta încearcă să sugă sau să lingă. Nu trebuie să-i permiți să lingă uneori, iar alteori să nu o lași. Un astfel de comportament o va deruta și nu va înțelege că linsul sau suptul este greșit.
  • Pentru o mai mare eficacitate, combină metoda de mai sus cu mai multe momente de joacă. În funcție de ce-i place mai mult pisicii tale poți să iei jucăria ei preferată și să începi să te joci cu ea, sau să-i oferi gustarea ei preferată de fiecare dată când observi că vrea să lingă sau să sugă ceva.
  • Uneori frecvența linsului și a suptului crește dacă peisica ta nu primește destulă atenție sau stimulare. Dacă îndesești sesiunile de joacă este foarte probabil ca intensitatea și frecvența comportamentului nedorit să scadă. Două sesiune de 10-15 min de joacă pe zi poate reduce anxietatea pisicii tale și o ajută și să ardă calorii. Alege jocul cu laserul, sau cu o undiță care are în capăt un șoricel, pentru a stimula instinctul de vânător din pisica ta.
  • Un alt lucru pe care poți să-l faci este să-i oferi pisicii tale un singur obiect pe care are voie să-l linga sau sugă. Unor pisici le place să sugă bucăți de piele unse cu ulei de pește sau cu brânză. Alte pisici preferă să roadă oase de la aripi de pui. Orice i-ai da pisicii tale să lingă sau să sugă, fă-o doar când ești în preajma ei și poți să o supraveghezi. Odată ce ai descoperit ce-i place să sugă, oferă-i acel obiect de fiecare dată când încearcă de te lingă pe tine. Deasemenea, iarba mâței sau salată verde pot reprezenta substituenți potriviți pe care să-i lingă pisica ta.
  • Dacă consideri că linsul și suptul sunt cauzate de stres și anxietate este important să încerci să găsești cauza provocatoare. Linsul și suptul crește în intensitate dacă ai musafiri? Sau poate când pisica ta vede altă pisică sau un câine pe geam? Este pisica ta izolată? Ai adus un nou animal de companie în locuință? Te-ai mutat într-o nouă locuință? Raspunsul la una dintre aceste întrebări poate fi cauza acestui comportament al pisicii tale. Odată identificată cauza, este cazul să găsești o metodă să elimini acest stres. Spre exemplu dacă musafirii o fac pe pisica ta să fie iritată, pregătește-i un loc special unde să se poată ascunde atunci când ai musafiri.
  • Încearcă să faci hainele tale neatrăgătoare. Pentru aceasta există spray-uri cu o consistență specială amărui, care fac pisica să evite lucrurile stropite cu astfel de sprayuri. Unor pisici le displace mirosul de lămâie. Unge-te cu zeamă de lămâie în locul unde îi place pisicii tale să sugă sau lingă. Citește ariticolul nostru despre Folosirea substanțelor care descurajează linsul sau suptul.

Ce să NU faci

Evită pedepsirea sau țipatul la pisică atunci când ea încearcă să te lingă sau să te sugă. Deoarece acest tip de comportament poate fi cauzat de stres, pedepsirea ei nu va face altceva decât să agraveze comportamentul.

Când e momentul să ceri ajutor

Dacă suptul și linsul devin atât de frecvente încât modifică calitatea vieții pisicii tale, este timpul să ceri ajutorul medicului veterinar, sau chiar specialiștilor în comportamentul animalelor. Astfel vei putea afla ce determină intensificarea acestui comportament și să stabilești un plan pentru a rezolva problema.

 
Din aceeasi categorie:

Pisicile și joaca agresivă

Iata cum scapi de zgârieturile de pe mâini și semnele de mușcături dobândite în timpul sesiunilor de joacă cu pisica ta. ...citeste mai mult


Frica pisicilor de locuri si obiecte

Pisica ta stă ascunsă foarte mult timp? Dacă da, înseamnă că se teme de ceva din mediul ei. Află care poate fi cauza! ...citeste mai mult


Comunicarea pisicii – limbajul ochilor

Ce mesaje transmite pisica ta cu ajutorul ochilor? Află care este limbajul ochilor felinei tale pentru a putea înțelege mesajele! ...citeste mai mult