Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Pisica mamă și pisoii ei

Îngrijirea unei pisici care are pui este o activitate plină de satisfacție. În această perioadă ai ocazia să vezi cum pisica mamă își îngrijește puii, precum și fiecare stagiu prin care trecere relația lor. Rolul tău este să oferi pisicii un mediu potrivit pentru perioada maternală, unde pisica se va simți în siguranță cu pisoii ei, unde va avea intimitate, liniște și un minim de activitate în jur. Stresul poate determina pisica să devină agresivă și astfel să abandoneze pisoii sau chiar să-i mănânce (în cazuri extreme). Rolul tău este să te asiguri că pisica mamă are un mediu confortabil și liniștit astfel încât singura energie pe care aceasta o consumă să fie pentru ingrijirea puilor.

De preferat, spațiul amenajat pentru pisică și puii ei ar trebui să fie într-o cameră separată, linistită, unde nu există activitate zilnic. Dacă mai ai și alte animale de companie, acestea nu trebuie să aibă acces la cuibul pisicii sub nici o formă. Insă, dacă nu ai o cameră separată, încearcă să identifici un colț din locuința ta, unde este mai liniște și unde nu ai treaba mereu. În acest spațiu așează cutia în care s-a cuibărit felina. Odată așezată aici, nu încerca să te apropii de pisica mamă, nu încerca să o mângâi. Pisica se va organiza astfel încât să aibă grijă de pisoi, iar în această perioadă singura ei prioritate sunt puii, orice alt eveniment fiind perceput ca o piedică în calea treburilor ei. Când va fi pregătită să primească atenția ta, va veni și te va anunța prin comportamente specifice.

Hrănirea pisicii mamă

Asigură-te că pisica are acces la mâncare și apă potabilă proaspătă. În perioada alăptării pisica mamă are nevoie să se hrănească cu mâncare bogată în nutrienți, de preferat cu mâncare pentru pisoi. Dacă felina este mofturoasă la mâncarea uscată, poți încerca să o hrănești cu hrană la conservă. Să nu îi dai lapte de nici un fel, pisicile fiind intolerante la lactoză.

Litiera pentru pisica mamă

Litiera trebuie să fie plasată cât mai departe posibil de locul unde ții recipientele cu mâncare și apă. Să nu schimbi tipul de nisip folosit în această perioadă, mirosul felinei fiind foarte sensibil. Pe măsură ce pisoii cresc, trebuie să-i înveți să folosească litiera. Ideal ar fi să ai litieră separată, mai puțin înaltă, pentru pisoii nou născuți, însă dacă nu ai spațiu pentru o a doua litieră sau daca pur și simplu nu vrei să mai investești într-o litieră nouă, poți învăța pisoii să o utilizeze pe cea existentă.

Socializare pisicii mamă

Adaptarea pisicii la nou mediu trebuie făcută treptat. În perioada cât este ocupată cu îngrijirea puilor, nu încerca să o iei în brațe sau să o mângâi decât dacă vine ea la tine, sau dacă ți-o cere prin limbajul bine cunoscut. Astfel, când pisica mamă este pregătită să primească atenția ta, ea va da din coadă, va da urechile pe spate și capul într-o parte pentru a o putea mângâia între urechi sau sub bărbie, va mieuna diezmierdător, etc. Cu timpul, pisica mamă va reveni la joacă, ceea ce înseamnă că trebuie să te asiguri că are în jur atât jucării cu care să se joace singură, cât și jucării care presupune să vă jucați împreună.

Grija pisicii mamă pentru pisoii ei

În primele 2-4 săptămâni de la naștere pisica mamă își va mângâia și linge pisoii foarte des. Linsul in zona genitală stimulează eliminarea urinei și a fecalelor, acestea fiind practic mâncate de pisica mamă. Astfel, pisica se asigură ca atât pisoii cât și cuibul ei sunt curate. Cu cât înaintează în vârstă și părăsesc cuibul, pisoii încep să își facă nevoile în alte zone, acesta fiind și momentul în care trebuie să îi dresezi să folosească litiera.

În primele săptămâni de viață pisica mamă face tot ce este necesar pentru pisoii ei. După 4-5 săptămâni responsabilitățile pentru pisoi se împart între pisică și stăpâni. În general pisicile sunt foarte grijulii cu puii lor, însă există și pisici care pur și simplu îi abandonează. Dacă se ajunge la un astfel de moment, trebuie să intervii și să ai grijă de pisoi.

Alăptarea de către pisica mamă

Pisoii încep să sugă în primele 2 ore de la naștere. Deși se nasc cu ochii închisi, ei pot să identifice mama după căldura corpului emanată de aceasta; în același timp, le este mai ușor să o găsească dacă așezi pisica lângă ei. Procesul de alăptare are trei etape: la început mama inițiază fiecare sesiune de alăptare, trezind pisoii prin lins și înconjurându-i cu corpul ei. A doua etapă începe după 2-3 săptămâni, după ce pisoii au deja ochi și încep să audă. În această etapă, atât pisica mamă cât și pisoii inițiază procesul de alăptare, însă pisica mamă se așează într-o poziție care permite o alăptare mai facilă. În a treia etapă, care începe după săptămâna a cincea, pisoii sunt cei care inițiază alăptarea, în funcție de nevoile lor. În această etapă pisica mamă începe să devină mai evazivă și mai necooperantă. La finalul acestei etape începe și înțărcarea pisoilor, pisica mamă devenind tot mai puțin disponibilă pentru pui. În această etapă, este momentul să intervii și să înveți pisoii cu alt tip de hrană. Detalii despre tipuri de hrană pentru pisoi găsiți aici.

Probleme de comportament la pisica mamă

  1. Agresivitatea maternală a pisicii față de oameni

Uneori, pisica mamă are un instinct protectiv foarte bine dezvoltat, mai ales împotriva oamenilor. În perioada de după naștere, pisica poate să te sâsâie, să miaune apăsat, sau chiar să te atace dacă te apropii de puii ei. Nu există un tipar în ceea ce privește comportamentul pisicii mamă, fiecare situație fiind diferită și necesitând tehnici speciale de adaptare. Dacă pisica ta devine agresivă, după ce a născut, încearcă să eviți interacțiunile cu ea astfel:

  • Fă mișcări lente în jurul ei și mai ales în jurul cuibului unde a născut;
  • Când îi pui mâncare sau apă, sau când îi cureți litiera, poartă o bluză cu mâneci lungi, pentru a evita zgârieturile.
  • Încearcă să-i câștigi încrederea oferindu-i gustările ei preferate;
  • Vorbește încet, pe tonalități joase în jurul ei
  • Nu încerca să-i corectezi comportamentul prin stropire cu apă sau prin alte tehnici.

Amintește-ți că toate reacțiile ei vin din instinct, pentru a-și proteja pisoii. Astfel, dacă ea se simte amenințată, va reacționa să se apere.

  1. Agresivitatea maternală a pisicii față de alte animale

Agresivitatea față de alte pisici sau față de câinii din casă este foarte des întâlnită în rândul pisicilor mamă. Nu încerca să împrietenești pisica cu alte animale în perioada de după naștere, acest lucru determinând un stres imens pentru pisică. Dacă mai ai și alte animale în casă, încearcă, pe cât posibil să le separi. Nu încerca să alini sau să mângâi pisica mamă în perioada în care este stresată. Las-o o perioadă, 10-20 minute și încearcă apoi.

  1. Neglijența maternală la pisici

Aproximativ 8% din pisoii nou născuți mor din cauză că pisica mamă nu are grijă de ei. De cele mai multe ori pisoii mor de hipotermie dacă pisica nu stă lângă ei să-i încălzească, sau pentru că nu îi hrănește. Neglijența maternală poate apărea în urmpătoarele situații:

  • Unele pisici pur și simplu nu au instincte maternale;
  • Dacă pisoii au defecte la naștere, sau pur și simplu sunt mai slabi, pisica mamă îi poate ignora, sau chiar mânca.
  • Dacă pisica mamă trăiește într-un mediu stresant, poate ignora puii încercând să caute un loc unde să se liniștească.

Pisicile trebuie lăsate în pace în primle 2 săptămâni de după naștere. În această perioadă, tot ce trebuie să faci e să te asiguri că pisoii sunt hrăniți și curățați, prin verificări periodice. Verifică dacă pisica nu petrece timp cu puii, dacă nu îi spală, dacă nu răspunde la strigătele pisoilor.

  1. Canibalismul și pisica mamă

Unele pisici își mănâncă puii imediat după naștere. Acest lucru nu este un rezultat al lipsei de experiență a mamei ci un efect a stării de anxietate în care se află pisica datorită presiunilor pe care le primește din partea oamenilor sau animalelor din jur. Deasemenea, canibalismul apare la pisica mamă dacă unul sau mai mulți pui are un defect la naștere. Dacă pisica mamă este agresivă cu puii ei, trebuie să-i separi. Din fericire, atât neglijența cât și canibalismul sunt destul de rare în rândul pisicilor. Aceste comportamente apar în primele zile de la naștere. Dacă după primele 2-3 zile nu observi nici un semn descris mai sus, înseamnă că pisica ta va fi o mamă exemplară.




Din aceeasi categorie:

Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Au pisicile ciclu menstrual?

Ai observant scurgeri vaginale cu pete de sânge la pisica ta? Are și ea ciclu menstrual? ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult