Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Frica pisicilor de locuri si obiecte

Frica reprezinta un sentiment general atunci când vorbim de animale, și este cu atât mai prezent în cazul pisicilor. Mai exact, asta înseamnă ca dacă pisica ta se sperie acum dacă scapi un pahar pe gresie în bucătărie, mai târziu, îi poate fi frică și de zgomotul pașilor pe parchet. Deasemnea, dacă pisica ta se teme de un obiect dintr-o cameră, în timp, ea poate ajunge să se teamă de întreaga cameră. Spre exemplu, zgomotul mașinii de spălat o poate deranja pe pisica ta întratât de tare încât să evite să intre în baie.

Dacă frica devine un sentiment general pentru pisica ta, îți va fi foarte greu să îți dai seama ce anume crează acest sentiment. De aceea, este foarte important să înțelegi că probleme precum evitarea cutiei cu nisip, zgâriatul și agresivitatea, sau linsul excesiv reprezintă principalele simptome ale prezenței sentimentului de frică și anxietate la pisica ta.

Dacă pisica ta devine agresivă dintr-odată, este foarte probabil ca această agresivitate să fie motivată de frică și anxietate. Deasemenea, agresivitatea ei poate fi una regresivă. Pentru mai multe informații despre agresivitate redirecționată împotriva stăpânului, citește articolul “Comportamentul agresiv al pisicii”.

Semne ale prezenței fricii și anxietății la pisici

Dacă pisicii tale îi displace un lucru sau un loc, ea îl va evita sau se va ascunde. Deasemenea pisica ta își va lăsa urechile pe spate de fiecare dată când se va simți în primejdie. Uneori, pisicile care sunt speriate, se ghemuiesc pe podea, ascund coada sub corp și își țin capul plecat foarte jos și chiar încep să fugă. De obicei pisica nu-și exprimă sentimentul de frică vocal, însă își va dilata pupilele, va începe să tremure, să saliveze, să gâfâie, să tragă cu dinții de blană, să transpire, sau chiar să urineze. 

De obicei, stăpânii de pisici nu sunt deranjați dacă pisica stă ascunsă decât dacă perioada în care pisica se ascunde este așa de îndelungată încât abia apucă să o mai vadă. Deseamenea, prezența fricii la pisici îi afectează pe stăpâni mai ales dacă sentimentul este foarte profund și pisica refuză să mai folosească litiera. Dacă observi un astfel de comportament la pisica ta, este foarte important să schimbi locația cutiei cu nisip. Pentru mai multe informații despre probleme legate de litieră și despre cum să le rezolvi, citește articolul nostru “Cutia cu nisip”.

Cauzele prezenței fricii la pisici

  • Comportamentul cauzat de frică este foarte comun în cazul pisicilor mai ales pentru că ele nu sunt obișnuite cu o viață socială foarte activă, cum sunt câinii, dar și pentru că, de cele mai multe ori, pisicile nu sunt tratate ca un membru al familiei. Pisicile nu fac altceva decât să stea în casă; ele nu merg la plimbare, la cumpărături sau în călătorii cu stăpânii și deci nu sunt obișnuite cu schimbări majore în mediul lor de viață, cu lucruri, peisaje sau locuri noi. Această lipsă de experiență în medii noi determină pisica să simtă frică atunci când este pusă într-o situație nouă.
  • Pisicile pot deveni fricoase și ca urmare a unei experiențe traumatizante. Spre exemplu, dacă pisica ta a auzit multe artificii, focuri de armă sau tunete ea va fi speriată și dacă membrii familiei vor vorbi pe un ton mai ridicat. Dacă pisica ta experimentează frecvent situații care o sperie, ea va deveni fricoasă când va auzi cele mai mici zgomote din jurul ei.
  • Unele pisici sunt mai fricoase decât altele datorită moștenirii genetice. Însă chiar și pisicile care se sperie mai ușor trebuie ajutate cu tratamente care să le îmbunătățească calitatea vieții.
  • Schimbările comportamentale ale pisicii tale pot fi cauzate și de numeroase condiții medicale. Pisicile se ascund dacă sunt bolnave, sau dacă simt durere. Deasemenea, pisica ta poate refuza să folosească cutia cu nisip datorită unor probleme ale tractului urinar. Pentru a te asigura că pisica ta primește îngrijirea de care are nevoie, este necesară o vizită la medicul veterinar, pentru a determina că frica nu este cauzată de o problemă de sănătate.

Cum să te comporți cu pisica fricoasă

Pentru a putea gestiona frica pisicii tale trebuie să controlezi mediul în care trăiește astfel încât să nu fie expusă la factorii care îi provoacă frica. Cu alte cuvinte trebuie să te asiguri că pisica ta evită lucrurile sau locurile care o sperie. Dacă se teme de o cameră anume, n-o lăsa să intre în ea. Dacă mai ai un animal de companie acasă și pisica ta se teme de el, ține-le la distanță unul de altul. Deasemenea, este important ca în perioada în care încerci să înveți pisica să aibă încredere în sine să nu o pedepsești, chiar dacă face ceva ce nu are voie.

Cum reduci sau înlături frica pisicii tale

Indiferent care este cauza sentimentului de frică pe care îl simte pisica ta, scopul tău este să o ajuți să se simtă în siguranță în jurul lucrurilor sau în locurile de care se teme. Cel mai comun tratament pentru frica sau fobiile întâlnite la animale este bazat pe desensibilizare și necondiționare. Cu alte cuvinte, desensibilizarea înseamnă că vei încerca să reduce gradual sensibilitatea pisicii tale față de obiectele de care se teme. Necondiționarea se referă la încercarea de a ajuta pisica să facă o asociere nouă, plăcută cu obiectul care o  speria în trecut.

Mai jos am dat un exemplu de pași pe care poți să-i urmezi pentru un astfel de tratament. Însă acești pași sunt standard. Pentru un tratament de efect acești pași trebuie adaptați pentru pisica ta și pentru mediul de care ea se teme. Deoarece acest tratament trebuie să progreseze gradual și să fie modificat corespunzător cu reacțiile pisicii tale este recomandat să ceri sfatul unui specialist antrenat pentru astfel de probleme.

Tehnica desensibilizării

În primul rând trebuie să identifici obiectul sau lucrul care o sperie pe pisica ta. Spre exemplu, descoperi că pisicii tale îi este frică de baie unde este mașina de spălat. Încerci să îți aduci aminte ce anume legat de mașina de spălat a făcut-o pe pisica ta să simtă frica așa dintr-odată. Realizezi ca pisica ta era în baie când furtunul de scurgere de la masina de spălat a sărit de la locul lui datorită presiunii apei și a stropit-o.

Odată ce ai identificat motivul exact al fricii pisicii tale, te poți gândi la punctul de plecare pentru tratament. Pentru asta trebuie să te întrebi când începe pisica ta să se sperie: când este deja în baie, când se îndreaptă spre baie, sau poate când ajunge la intrarea în baie? Dacă pisica ta începe să se sperie odată ce ajunge la usă de la baie, înseamnă că tratamentul trebuie început cu un pas înainte de intrarea în baie, într-un loc unde nu arată semne de frică.

  • Încurajează-ți pisica să vină până în locul ales și oferăi gustări de recompensă când ajunge acolo. Vorbește-i pe un ton jos și alint-o în timp ce mănâncă gustările. Asigură-te că ai ales gustările ei preferate, pe care le primește mai rar. Dacă pisica ta este mai jucăușă, poți încerca să te joci cu jucăria ei preferată și să o duci spre locul respectiv.
  • După căteva minute îndreaptă-te spre baie și prefă-te că o ignori total. Nu-i mai oferi gustări și nici nu te mai juca cu ea.
  • Continuă cu acești pași, jucându-te cu ea sau oferindu-i gustări în apropierea ușii și oprindu-te dacă vezi că se îndepărtează de locul respectiv. Exersează acest prim pas de cel puțin 2 ori pe zi pe o perioadă de căteva zile, până când pisica ta învață să vină în locul repsectiv atunci când o strigi, știind că va primi gustarea ei preferată sau că te vei juca cu ea.
  • Încearcă să avansezi cu locul de joacă cât mai aproape de baie, încercâd să-l muți chiar imediat după întrare. Continuă aceste exerciții până când observi că pisica ta devine nerăbdătoare să vină acolo să te joci cu ea. Cu cât observi că pisica ta capătă mai multă încredere în sine și în camera din jur, cu atât avansează mai spre interior.
  • Când pisica ta va veni fără nici o reținere în baie, este momentul să o înveți să se apropie de mașina de spălat, folosind aceeași metodă. Este foarte important ca mai întâi să o ajuți să se apropie de mașina de spălat când aceasta nu este în funcțiune. După ce s-a acomodat și cu statul în preajma mașinii de spălat, repetă pașii de la început când mașina este pornită. Continuă până când observi că pisica ta nu mai are nici un fel de reținere cu privire la intratul în baie.

Tehnica necondiționării

Uneori nu este suficient să controlezi expunerea pisicii tale la locul sau lucrul de care ea se teme, așa cum spune tehnica desensibilizării prin care pisica ta învață progresiv să nu se mai teamă de acel lucru sau loc. În aceste situații, necondiționarea poate fi o tehnică care să îți aducă efectul dorit.

Să luăm ca exemplu situația în care cumperi o nouă piesă de mobilier și pisica ta o privește pentru o secundă și apoi fuge să se ascundă. Primul lucru pe care îl vei face este să nu bagi pisica în seamă și să-i dai timp să se obișnuiască cu mobila nouă. Întrucât pisicile pornesc în cercetarea lucrurilor noi mai greu decât cățeii, este foarte important să lași obiectul nou undeva în locuință, fără să-i mai acorzi nici un fel de atenție. În acest fel pisica ta va ieși încet din ascunzătoare și va începe să cerceteze, să miroase și să înțeleagă care este rostul acelui obiect în locuința ta. Dacă însă pisica ta întârzie să iasă din ascunzătoare de bună voie, poți aplica pașii de la tehnica desensibilizării, în cazul acesta fiind vorba doar de un obiect nou și nu de unul de care ea se teme deja.

Frica de medicul veterinar

Tehnica necondiționării poate fi folosită și pentru a-ți ajuta pisica să se simtă mai în largul ei atunci când merge la medicul veterinar. Chiar dacă nu poți să-i oferi o expunere graduală la cabinetul medicului veterinar, așa cum spune tehnica necondiționării, o poți învăța că vizitele la medic reprezintă o experiență plăcută, prin oferirea de gustări sau prin joacă.

Dacă vrei să fii foarte minuțios, poți să duci pisica la cabinetul medicului, fără un motiv medical, ci doar ca să o ajuți să se obișnuiască cu locul și să socializeze. Aceste vizite nonmedicale ajută la crearea unei asocieri bune în mintea pisicii între cabinet și recompensele pe care le primește.

Folosirea medicamentelor pentru combatarea fricii

Există unele situații când este recomandat să folosești medicamente pentru a reduce frica pisicii tal, mai ales atunci când nu poți controla expunerea ei la lucurul de care se teme. Astfel de medicamente au efect anti-anxietate și antidepresive. Este recomandat însă să nu recurgi la ele, decât dacă celelalte metode nu dau roade.

Cum prevenim apariția fricii la pisici

De obicei, atunci când o pisică primește un lucru nou în mediul ei, sau este dusă într-un loc nou, este foarte surprinsă de schimbare. Însă dacă pisica a mai fost expusă acelui lucru în trecut, va trece mai ușor peste sentimentul de uimire. De cele mai multe ori, pisica ta va putea trece mai ușor peste sentimentul de frică dacă atunci când a fost pui a fost expusă mai multor animale, oameni, locuri, situații, obiecte sau zgomote cu care s-a învățat în timp. Această expunere este cunscută ca socializare.

Vârsta cea mai potrivită pentru activitățile de socializarre este cuprinsă între 2 și 7 săptămâni. În această perioadă expunerea plăcută a pisicii la lucrui noi are un impact foarte profund și de durată asupra ei, făcând-o să se simtă mai încrezătoare și relaxată dacă în viitor se va confrunta cu astfel de situații. Socializarea este importantă chiar și după această vârstă.

Ce să NU faci

  • Încearcă să eviți folosirea metodei „Vezi, nu-ți face rău” pentru a rezolva problema fricii pisicii tale. Această tehnică este utilă doar dacă sentimentul de frică este superficial și presupune expunerea pisicii la locul sau lucrul de care se teme până când nu  mai arată semne de frică  și se relaxează. Pentru teama mai profundă, această tehnică nu va face altceva decât să streseze pisica și mai tare.
  • Evită pedepsirea pisicii pentru că îi este teamă, chiar dacă își manifestă frica printr-un comportament agresiv. Pedeapsa va înrăutăți sentimentul de frică pe care pisica ta îl simte.
  • Evită să atingi pisica ta pentru a-i insufla sentimentul de siguranță. Atunci când simt frica, cele mai multe pisici devind defensive și agresive și pot mușca pe orice încearcă să le atingă.  Pisica ta se va simți mai bine dacă o lași să evite situația care îi crează teamă decât dacă încerci să o asiguri că totul este ok.

 




Din aceeasi categorie:

Comportamentul prădator al pisicilor

Ai urmărit vreodată pisica atunci când vânează? Știi cum a devenit ea un prădător? Ai aici răspunsul la aceste întrebări! ...citeste mai mult


Urinarea în afara litierei – cauze şi rezolvări

Pisica ta urinează în afara litierei? Iată care sunt cauzele acestui gest și cum poate fi el prevenit. ...citeste mai mult


Pisicile și joaca agresivă

Iata cum scapi de zgârieturile de pe mâini și semnele de mușcături dobândite în timpul sesiunilor de joacă cu pisica ta. ...citeste mai mult