Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Scârțâita și Timidul

detalii...

Pisica cu blanita moale, blanda si jucausa

detalii...

pui pisica

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

Echilibrul în hrana pisicii tale

Pentru ca pisica ta să ducă o viață sănătoasă, fericită și activă pentru o perioadă cât mai îndelungată este important ca regimul ei alimentar să reprezinte un echilibru între 5 grupe principale de nutrienți: proteine, grăsimi și uleiuri, vitamine, minerale și carbohidrați.

O pisică sănătoasă trebuie să aibă un regim alimentar echilibrat de la vârsta de 12 luni și până la bătrânețe. Acest echilibru poate fi deranjat dacă pisica rămâne gestantă, sau alăpteză, sau suferă o schimbare semnificativă în regimul de activitate, sau suferă de o boală anume.

Spre deosebire de câini, pisicile sunt în mod obligatoriu carnivore. Asta înseamnă că au nevoie de carne în hrana lor și că nu pot fi niciodată vegetariene. Pisicile au nevoie de un nivel mai ridicat de proteine decât câineii, iar carnea este principala sursă de proteine. Adițional, deși nu prezintă o nevoie obligatorie pentru carbohidrați în dietă, pisicile pot să-i folosească pentru a produce energie.

Pisicile preiau din carne trei nutrienți esențiali fără de care nu ar putea trăi: turină, acid arahidonic și vitamina A. Taurina este un amino-acid esențial care se găsește doar în proteinele din carne și care este necesar pentru dezvoltarea sănătoasă a inimii pisicii și pentru o vedere buna. Acidul arahidonic este un acid gras care se găsește doar în grăsimile animale și care conține grăsimi Omega 6. Acest acid este responsabil pentru strălucirea blănii pisicii tale, pentu pielea sănătoasă pe care aceasta o are, precum și pentru vindecarea rănilor pisicii tale. Vitamina A se găsește de obicei în ficat și rinichi, dar și în alte părți ale corpului. Vitamina A este esențială pentru o vedere bună, în special noaptea, și contribuie la strălucirea blănii pisicii tale.

Astfel este necesară o balanță corectă a tuturor nutrienților necesari dezvoltării sănătoase a pisicii tale. Mâncarea pentru pisici de bună calitate și complet procesată a fost astfel creată încât să conțină cantitatea exactă de nutrienți de care are nevoie o pisică pentru a se dezvolta. Adăugarea de mâncare de la masa noastră la dieta pisicii poate determina dezechilibre în balanța nutrițională a pisicii.

Apa

Apa este un element obilgatoriu pentru ființele vii, iar pisica ta nu face excepție de la această regulă. Cantitatea de apă de care are nevoie o pisică depinde de anumiți factori dintre care amintim: temperatura din mediul în care pisica trăiește, nivelul de mișcare pe care pisica îl face, tipul de mâncare pe care ea o mănâncă (uscată sau conservă).

O pisică poate supravețui dacă pierde 100 % din grăsimile corporale și 50 % din proteine, însă poate muri dacă pierde 15 % din cantitatea de apă din corp. Deasemenea lipsa apei din corp poate cauza probleme ale vezicii urinare și cistită. De aceea este foarte important să te asiguri că pisica ta are mereu acces la apă potabilă și proaspătă.

Nu trebuie să te îngrijorezi dacă pisica ta preferă să bea apă din surse neobișnuite precum robinetul din baie, o baltă din grădină sau chiar din duș. Însă pisica ta are nevoie de o sursă constantă de apă proaspătă și curată. Aceasta poate fi o un vas cu apă sau o fântână de apă. Toate sursele de apă trebuie amplasate la distanță de vasele cu mâncare întrucât pisicilor nu le place să bea apă unde mănâncă.

Proteinele

Proteinele alcătuite din molecule mici, numite aminoacizi, reprezintă cărămizile din care este construit corpul pisicii tale. Pisicile au nevoie de cantități foarte mari de proteine datorită naturii lor carnivore. Principalele surse de proteine sunt reprezentate de carne de pui, vită sau pește precum și ouă. Pisicile au nevoie de anumite tipuri de proteine, așadar trebuie să te asiguri că mâncarea pe care i-o dai pisicii tale conține doar acele proteine.

Proteinele din alimentația echilibrată a pisicii tale conțin cantitatea de aminoacizi de care pisica ta are nevoie pentru a forma mușchii, pielea și blana, precum și pentru a-și dezvolta sistemul imuntiar și a asigura transportul de oxygen în corp. Însuficiența proteilor poate avea ca efect dezvoltarea defectuoasă, pierderea masei muscular, blană rară și risc ridicat de infecții. Excesul de proteine este stocat sub formă de grăsimi.

Grăsimile

Grăsimile făcute din molecule mici numite acizi grași reprezintă combustibilul de care are nevoie pisica ta pentru a putea fi activă, furnizând de două ori mai multă energie decât proteinele și carbohidrații. Grăsimile bune și acizii grași esențiali, precum Omega 3 și Omega 6 sunt vitali pentru dezvoltarea sănătoasă a pielii și blănii pisicii tale, precum și pentru protecția organelor interne. Deasemenea grăsimile sunt răspunzătoarea pentru îmbunătățirea gustului mâncării.

Hrana care prezintă un echilibru între nutrienți va conține toți acizii grași de care are nevoie pisica ta. Prea puține grăsimi bune pot cauza probleme cu pielea și blana pisicii tale. Prea multe grăsimi pot cauza obezitate.

Carbohidrații

Deși carbohidrații nu reprezintă un element esențial în dieta pisicii tale, ei reprezintă o sursă importantă de energie. Fibrele ajută la menținearea sănătății intestinelor prin dezvoltarea de bacterii bune care asigură funcționarea intestinelor. Prea mulți carbohidrați sunt stocați ca și grăsimi. Dacă pisica ta are probleme cu obezitatea, o metodă prin care poți să o ajuți să slăbească este prin reducerea cantității de carbohidrați pe care ea îi mănâncă.

Mineralele

Minerale precum calciu și magneziu sunt esențiale pentru dezvoltarea unor oase și dinți puternici și sănătoși, însă aceste minerale trebuie administrate într-o cantitate echilibrată în hrana pisicii tale. Aceste minerale sunt deosebit de importante pentru pisoii aflați în plin proces de creștere. Alte minerale necesare pentru dezvoltarea sănătoasă a funcțiilor corpului pisicii tale sunt: sodiul, magneziul, potasiul, zincul, cuprul și ferul. Toate aceste minerale trebuie administrate în cantități echilibrate și se găsesc în hrana din conservă de bună calitate. Dacă nu există un echilibru între minerale, excesul unuia din ele poate cauza deficiența altuia și deci serioase probleme de sănătate.

Vitaminele

Vitaminele sunt necesare în cantități mici în cadrul dietei pisicii tale pentru a ajuta la creștere, dezvoltarea unei vederi normale, piele și blană sănătoasă, vindecarea rănilor și funcționarea sistemului nervos. Deasemenea vitaminele participă în toate reacțiile chimice care au loc la nivel celular pentru metabolizarea grăsimilor, proteinelor și carbohidraților.

Vitamile pot fi împărțite în două grupe: solubile în grăsimi și solubile în apă. Vitaminele solubile în grăsimi (A, D, E, și K) sunt înmagazinate în țesutul de grăsimi al pisicii tale, în timp ce grăsimile solubile în apă (complexul de vitamine B și C) sunt eliminate prin urină. Spre deosebire de oameni, pisicile nu au o cerință obligatorie de vitamina C, pentru că o pot produce singure.

Laptele

După înțărcare pisicile nu mai au nevoie de lapte. În realitate foarte multe pisici nu pot digera laptele deoarece nu au enzimele necesare descompunerii și folosirii lactozei (zahărul din lapte) după ce au fost înțărcate. În aceste condiții laptele de vacă poate cauza diaree. Există însă lapte special creat pentru pisici, cu un conținut foarte scăzut de lactoză și care este disponibil în farmaciile veterinare. Reține însă că laptele nu trebuie să fie un înlocuitor al apei.

Mâncarea umedă

Este indicat să păstrezi deschise conservele de mâncare ale pisicii sau cutiile sau tăvile din aluminiu care conțin mâncare refrigerată aproximativ 24 de ore. Hrana trebuie să fie la temperatura camerei când este servită pisicii tale. Pisicile au un simț al mirosului și gustului foarte bine dezvoltat, deaceea mâncarea de la frigider nu este la fel de apetisantă pentru ele. Nu uita mâncarea umedă sau chiar udă afară mai mult de o oră, întrucât va prinde o crustă neapetisantă în care se vor stabiliza bacterii care vor cauza probleme de stomac pisicii tale.

Mâncarea uscată

Mâncarea uscată prezintă numeroase avantaje: pe de o parte conține un echilibru de nutrienți, pe de altă parte textura lor crocantă ajută la curațarea dinților pisicilor. Mâncarea uscată conține cantități mai mari de nutrienți, de aceea ea trebuie servită în cantități mai mici. Asigură-te mereu că urmărești instrucțiunile de hrănire de pe ambalaj.

Asigură-te că mâncarea uscată pe care o alegi pentru pisica ta este caracterizată ca fiind una cu conținut complet de nutrienți și nu ca una care mai trebuie completată cu alți nutrienți. În caz contrar, este posibil să cumperi pisicii tale doar o gustare în loc de o masă copioasă.

Deasemenea dacă te decizi să schimbi tipul de mâncare, fie de la mâncare uscată la mâncare din conservă, fie invers, asigură-te că noua mâncare este introdusă gradual, pentru ca pisicica ta să aibă timp să se obișnuiască cu noua dieta. Schimbările bruște a tipului de mâncarea poate cauza probleme de stomac, mai ales dacă pisica ta a fost obișnuită cu un singur tip de mâncare. Și nu uita să îi oferi mereu apă curată.

Mâncarea pregătită acasa

Dacă îi pregătești mâncarea pisicii tale din carne crudă de vită, porc, miel, pui, pește sau mixtă ai foarte mare grijă. Aceste mese sunt foarte bogate în proteine și foarte sărace în minerale, calciu și taurină. Deasemenea această hrană are un conținut ridicat în fosfor, care poate cauza probleme ale oaselor. Astfel de dezechilibre în alimentație pot duce la subnutriția pisicii și dezvoltarea de serioase probleme de sănătate.

Ai foarte mare grijă dacă îi dai ficat gătit piscii tale. Ficatul este ideal pentru mici gustări însă conține cantități foarte mari de vitamina A, care poate conduce la deformarea oaselor. Este extrem de greu să-i oferi o dietă echilibrată pisicii tale cu mâncare gătită acasa.

Carnea crudă pate de asemenea să conțină bacterii, precum salmonella, care vor îmbolnăvi pisica. Oasele nu sunt indicate pentru pisici, nici măcar oasele moi de la găini, deoarece bucăți mici din ele pot rămâne blocate în gura, gâtul sau stomacul pisicii tale și pot fi fatale.

Unor pisici le plac brânzeturile, iaurtul sau omleta, însă păstrează în gând faptul că pisicile digeră greu produsele lactate. Mâncarea din gospodărie, fără suplimentele corecte nu este echilibrată pentru dieta pisicii tale.

Suplimentele alimentare

Suplimentele alimentare nu sunt necesare dacă pisica ta primește hrană cu un conținut echilibrat de nutrienți. Însă în unele situații, preucm sarcina, super sau sub activitate sau existența unor boli, pisica ta poate avea nevoie de o dietă mai bogată în anumiți nutrienți. Pentru identificarea suplimentelor alimentare de care are nevoie pisica ta este necesară o discuție cu medicul veterinar.

Unii stăpâni de pisici consideră că o pisică gestantă are nevoie de cantități mai mari de calciu atât pe perioada sarcinii cât și în timpul alăptării. Deși este adevărat că o creștere a cantității de nutrienți și minerale este necesară în astfel de condiții, este vital ca pisica ta să primească cantități proporționale și echilibrate din acești nutrienți. Adăugarea lor fără calculele necesare pot avea ca efect apariția unor deformări ale scheletului puilor sau alte probleme de sănătate.
Din aceeasi categorie:

Schimbarea tipului de hrană al pisicii

Schimbarea regimului alimentar al pisicii tale este un porces complex. Afla când și cum trebuie sa schimbi tipul de mancare și dieta pisicii tale. ...citeste mai mult


Gustări pentru pisici

Pisica ta are nevoie de un regim alimentar stabil. Află care sunt avantajele și dezavantajele gustătilor dintre mese oferite pisicii tale. ...citeste mai mult


Hrana potrivită pentru pisica ta

Fiecare pisică necesită un regim alimentar special. Află care este mâncarea potrivită pentru pisica ta în funcție de vârstă și mediul în care trăiește. ...citeste mai mult