Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Alegerea hranei pentru pisici adulte

Odată ce pisica ta atinge maturitatea, la 12 luni, este timpul să îi faci un program regulat pentru mese. Pentru ca pisica ta să-și mențină condiția fizică optimă, regimul alimentar al ei trebuie să conțină o cantitate echilibrată a cinci grupe de elemente: proteine, grăsimi și uleiuri, minerale, vitamine și carbohidrați. Orice mâncare de bună calitate din comerț are aceste elemente în conținut.

Dacă pregătești acasa mâncarea pentru pisica ta, va fi dificil să-i oferi echilibrul nutrițional de care ea are nevoie. Toate pisicile sunt carnivore și au nevoie de carne în dieta lor. Doar din carne pisica ta va prelua taurină (esențială pentru vedere și inimă), acid arahidonic și vitamina A. Dacă respecți un regim alimentar sănătos, pisica ta nu mai are nevoie și de gustări între mese, ca să completeze mesele principale.

Datorită dezvoltării industriei mâncării pentru pisici, poți găsi în comerț mâncare specială pentru pisica ta. Spre exemplu, dacă pisica ta trăiește doar în casă, vei găsi în comerț mâncare specială pentru pisicile care stau doar în casă, mâncare care are un conținut ridicat de fibre greu digerabile care ajută la procesul de eliminare a părului înghițit de pisica ta. Deasemenea pisicile mai puțin active au nevoie de mâncare săracă în calorii, pentru a nu se îngrășa excesiv. Hrană specială a fost creată și pentru pisicile care suferă de anumite condiții medicale.

Poți să-i oferi pisicii tale ocazional hrană pregătită în casă, însă folosește întotdeauna carne proaspătă foarte bine gătită, fără sare sau oase. Și nu uita să păstrezi mereu același orar al meselor, pe cât posibil.

Ce fel de mâncare?

Există mai multe tipuri de mâncare pentru pisici pe piață: în pungi de plastic, în cutii de aluminiu, în folii sau în conserve. Însă decizia asupra tipului de mâncare pe care îl oferi pisicii tale este una personală, în funcție de preferințele pe care le observi la pisica ta, sau în funcție de unele condiții medicale de care aceasta suferă.

  • Dietele doar cu mâncare uscată prezintă unele aventaje. Mâncarea uscată este convenabilă, ușor de cântărit, de folosit și de depozitat și rezistă mai mult după desigilarea recipientului. Deasemenea mâncarea uscată ajută la îndepărtarea tartarului de pe dinți. Dacă alegi mâncare uscată pentru pisica ta, nu uita că ea va mesteca mai activ și va bea mai multă apă, așadar asigură-te ca are acces mereu la apa curată și proaspătă.
  • Unele pisici preferă aroma și textura mâncării din cosnervă, aceasta fiind și mult mai comodă dacă alegi să cumperi conserve mici care pot fi servite la o singură masa. Deasemenea pisica ta va mânca mai mult la o singură masă și va bea mai puțină apă. Servește-i această mâncare la temperature camerei pentru a te asigura că miroase apetisant pentru pisica ta.
  • Mulți stăpâni aleg să hrănească pisica cu amestec de mâncare la conservă și mâncare uscată, intrucât unele pisici preferă mâncare din conservă dimineața și mâncare uscată în restul zilei.

Asigură-te că pisica ta are acces la apă proaspătă pe parcursul întregii zile, de preferat într-un vas ceramic cu gura largă. Apa este foarte importantă pentru sănătatea pisicii tale, mai ales dacă se hrănește cu mâncare uscată. Dacă pisica ta refuză să bea apă încearcă să schimbi vasul cu unul mai mare, întrucât unor pisici nu le place ca mustățile lor să atingă marginile vasului. Deasemenea vasele metalice pot determina pisica ta să nu bea apă întrucât ea își poate vedea reflexia în vas și se sperie.

Nu poziționa apa lângă mâncare deoarece pisicile preferă ca resursele ei de hrană și apă să fie separate. Dacă pisica ta petrece timp și a în afara locuinței, poți așeza un vas la un burlan unde se scurge apa de ploaie. Nu uita că laptele nu reprezintă un înlocuitor al apei și că pisicile nu au nevoie de lapte datorită întoleranței la lactoză.

Păstrarea mâncării

Mâncarea din conservă. După ce ai deschis conserva acoper-o cu ceva și păstreaz-o la frigider. Încălzește fiecare porție de mâncare înainte de a o da pisicii. Nu lăsa cosnervele afară pentru prea mult timp întrucât mâncarea se strică foarte repede. Nu este indicat să păstrezi mâncarea din conserve mai mult de 24 de ore după deschidere, chiar dacă este refrigerată. De aceea specialiștii spun să alegi conserve mici pe care să le dai la o singură masă.

Mâncarea uscată. Mâncarea uscată trebuie păstrată într-un loc uscat și curat, sau într-un container pe care îl cureți în mod regulat. Un container sigilat păstrează mai bine aroma mâncării. Mâncarea uscată trebuie servită în stare uscată întrucât pisoii preferă să fie crocantă. Devine mai puțin apetisantă dacă este umezită.

Gustări

Mulți stăpâni oferă pisoilor resturi de la masa lor. Mâncarea oamenilor este de obicei bogată în calorii și săracă în nutrienții de care are nevoie o felină. Așadar riști să cauzezi un dezechilibru în dieta pisicii tale. Pisicile aflați în proces de creștere au nevoi speciale în ceea ce privește nutriția și sunt mai puțin toleranți la dezechilibre.

Este recomandat să nu oferi gustări pisicilor. Dacă pisisica ta este destul de matur, există și alte modalități prin care poți să-i arăți afecțiunea ta. Însă dacă dai gustări pisicii încearcă să le limitezi la 10-15 % din totalul de mâncare pe care o primește în decursul unei zile.

Câtă mâncare?

Dacă ar avea de ales, multe pisici preferă mai multe mese pe zi cu cantități mai mici de mâncare. Însă acest program nu corespunde cu programul stăpânilor, de aceea cel mai adesea pisicile primesc mai multă mâncare în cadrul a două sau trei mese pe zi. Desemenea poți lăsa un vas cu mâncare uscată mereu la îndemâna pisicii tale, pentru a completa mesele principale.

Citește mereu instrucțiunile de pe ambalaj privind cantitatea de mâncare pe care să o dai la o masă, însă nu uita că aceste instrucțiuni sunt doar orientative. Fiecare pisică are stilul ei de a mânca și este foarte important să reconsideri cantitatea de mâncare dacă pisica ta nu mănâncă tot, sau dacă este îi este încă foame după masă.

Nu uita că o schimbare de mediu poate cauza o schimbare în modul de hrănire al pisicii tale. Spre exemplu dacă te muți dintr-o locuință în care pisica avea acces afara într-una în care pisica ta va sta mereu înăuntru, nivelul de activitate al pisicii tale va scădea și va avea nevoie de mai puțină mâncare.

Când și cum să hrănești?

Pisicile sunt animale care își crează unele obiceiuri. De aceea este important să încerci să așezi mâncarea mereu în același loc, într-o zonă liniștită, departe de agitația din locuință. Alege o suprafață care poate fi curățată ușor (gresie) sau folosește un covoraș, întrucât pisica ta va vărsa adesea mâncare și pe podea. Întotdeauna pune mâncarea într-un vas curat, de ceramică sau metal de preferat. Nu așeza vasul de mâncare în apropierea cutiei cu nisip, iar dacă ai mai mulți pisoi, pune-le vasele de mâncare la distanță unul de celălalt. Dacă pisoii nu se înțeleg deloc, separă-i complet în timpul mesei.

Schimbarea regimului alimentar

Există numeroase motive care pot sta la baza necesității schimbării regimului alimentar al pisicii tale.Cerințele nutriționale ala pisicii se schimbă pe măsură ce aceasta îmbătrânește sau se îmbolnăvește. Deasemenea aducerea unei noi pisici în locuința ta poate reprezenta un alt motiv pentru modificarea regimului alimentar al pisicii tale.

Dacă pisica ta are nevoie de o schimbare a regimului alimentar, nu uita că sistemul ei digestive poate fi deranjat dacă această schimbare apare brusc, indifrent daca schimbarea presupune trecerea de la un tip de mâncare la altul, sau pur și simplu modificarea brandului de mâncare. Procesul de introducere a noii mâncări trebuie să fie unul lent pentru ca pisica ta să poate digera noile produse.

Când schimbi tipul de mâncare:

  • Amesteci o cantitate mică din noua mâncare cu cea curentă sau oferă ambele tipuri de mânare în vase separate în același timp.
  • În decursul a 7-10 zile mărește cantitatea de mâncare nouă amestecată în timp ce reduci catitatea din mâncarea inițială.
  • Dacă pisica ta este bolnavă și are nevoie de un nou regim alimentar, consultă medicul veterinar asupra celei mai bune metode de a face trecere spre acel regim.

Dacă trecerea este de la mâncare la conservă la mâncare uscată pisica ta va avea nevoie de mai multă apă și va mânca mai des în cantități mai mici. Dacă trecerea este de la mâncare uscată la mâncare la conservă pisica ta va bea mai puțină apă și va mânca mai mult la o singură masă. Deoarece mâncare uscată are un conținut mai bogat de nutrienți decât mâncarea la conservă, pisica ta va avea nevoie de o cantitate mai mare de mâncare pentru a avea energia necesară în cursul unei zile.

Cum îți dai seama când pisica ta este prea grasă?

Nu este ușor să-ți dai seama când pisica ta este prea grasă. De obicei această constatare o face medicul veterinar, însă dacă vrei să știi pentru tine cea mai simplă metodă este să o cuprinzi cu palemele în jurul abdomenului. Dacă pisica ta are o greutate normală ar trebui să-i poți simți, dar nu vedea, coastele ușor, fără ca aceastea să fie acoperite de grăsime. Linia taliei din spatele coastelor trebuie să fie ușor vizibilă dacă te uiți la pisica ta de deasupra, fără falduri de grăsime care se leagănă pe lateral când pisica ta pășește.  

  • Pisica ta are puțin peste greutatea normală – linia taliei din spatele coastelor nu este clară, greu de observant, simți grăsime pe burtă, însă încă îi poți simți coastele sub stratul de grăsime.
  • Pisica ta este obeză – nu se poate observa deloc linia taliei, nu poți simți coastele, burta are o formă rotunjită și prezintă un sac greu de grăsime care atârnă când pisica ta pășește.

Cum să revii la greutate ideală a pisicii tale?

Înainte să începi orice regim pentru slăbit pentru pisica ta este indicat să te consulți cu un medic veterinar. Pisica ta trebuie să fie cântărită și controlată de anumite probleme de sănătate care ar putea reprezenta o problemă în administrarea unui regim alimentar.

Primul pas în dieta de slăbire pentru pisica ta este reprezentat de stoparea gustărilor pe o perioadă de două săptămâni, inclusiv laptele. Asigură-te că toți membrii familiei știu această regulă și astfel pisica ta nu primește gustări de la nimeni. Dacă ai mai multe pisici, hrănește-le separat pentru a evita furatul. Următorul pas este reprezentat de micșorarea cantității de hrană pe care pisica ta o primește la o masă și îndesirea meselor. Deasemenea poți apela la hrană specială, mai săracă în calorii. Niciodată să nu înfometezi pisica sau să-i interzici mâncarea pe o perioadă lungă de timp.

Unele companii care produc mânare pentru pisici au rețete special dezvoltate pentru pisici sterilizate sau care trăiesc doar în casă. Aceste tipuri de mâncare sunt adaptate pentru un consum redus de energie, în cazul pisicilor sterile și celor care trăiesc doar în casă, menținând un metabolism sănătos.

Însă hrana este doar o parte din ecuație. Modul de viață al pisicii tale este deasemenea important. Lipsa mișcării poate produce reîngrășarea. De aceea este important să încurajezi pisica să facă cât mai multă mișcare, pentru a arde cât mai multe calorii.

Diete light

Dacă vrei cu adevărat ca pisica ta să slăbească ar trebui să iei în considerarea schimbarea regimului alimentar cu unul mai sărac în calorii. Datorită conținutului scăzut de calorii pe care aceast tip de hrană îl are nu mai este nevoie să miscșorezi cantitatea de mâncare pe care o primește pisica ta la o masă.

Acest tip de mâncare conține toți nutrienții în cantități normale însă un conținut scăzut de calorii. După două săptămâni verifică din nou forma pisicii tale cuprinzându-i talia. Pierderea unei greutăți însemnate într-o perioadă scurtă de timp poate crea probleme de sănătate. De aceea ideal este ca pisica ta să slăbească gradual în câteva luni.




Din aceeasi categorie:

Sfaturi pentru schimbarea dietei pisicii

Schimbarea hranei pisicii trebuie făcută gradual, pentru ca aceasta să nu simtă diferența. În caz contrar, ea va renfuza să mănânce. ...citeste mai mult


Alegerea hranei pentru pisoi

Ai adoptat un pisoi și nu știi când și cum să-l hrănești? Citește aici tot ce trebuie să știi despre nutriția și regimul alimentar specific pisoilor. ...citeste mai mult


Pisica bea lapte – mit sau realitate?

Deși pisicile pot digera laptele, acesta nu este indicat în dieta lor. Pisica poate suferi de intoleranță la lactoză, laptele cauzând probleme de sănătate. ...citeste mai mult