Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Motanel bombitza pentru adoptie

detalii...

Doi motanei Scottish adorabili isi cauta Om

detalii...

Vand pisicuta caracter adorabil rasa Scottish Fold Highland 3 luni jumatate 1200ron negociabil

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

Primele 6 săptămâni ale pisoilui

Primele 6 săptămâni sunt foarte importante pentru pisica ta deoarece în acesastă perioadă se dezvoltă personalitatea și caracterul ei. Această perioadă mai este foate importantă pentru puii de pisică deoarece aceștia sunt foarte vulnerabili atât pentru paraziți cât și pentru alte boli transmisibile.

În primele șase săptămâni puii de pisică cresc în cel mai alert ritm din toată viața lor, de aceea pot fi observate diferențe în fizionomia lor de la o săptămână la alta. În acest articol vom vorbi despre ce se întâmplă cu un puii de pisică în priemele lor săptămâni de viața.

Săptămâna 1 – Mini-fabrici de procesare a mâncării

În prima săptămână de viață puii de pisică cântăresc doar câteva zeci de grame, ceea ce înseamnă că pot fi ținuți cu ușurință în palma ta. Cordonul ombilical dispare în două sau trei zile însă ochii și canalele urechilor nu sunt încă deschise.

Puii de pisică sunt foarte neajutorați la această vârstă, însă mama lor le cunoaște nevoile în mod instinctiv. Pisica mama îi hrănește, îî încălzește, îi spală, toate aceste procese ajutând digestia puilor și determinând o urinare și o defecare sănătoasă. Pisica mamă este deasemenea foarte protectivă cu puii ei, și îi mută într-o altă locație dacă simte că oamenii din jurul ei sunt prea băgăreți în treburile ei.

Dacă pisica mamă a fost vaccinată, va transmite imunitatea ei și puilor prin cordonul ombilical. Această imunitate durează până când puii sunt destul de mari pentru a primi propriile vaccinuri.

La naștere puii de pisică cântăresc în medie 75 de grame, însă își pot dubla greutatea până la sfârșitul primei săptămâni de viața. În prima săptămână de viață puii de pisică sunt adevărate mini fabrici de procesare a mâncării, iar singurele lor activități sunt alăptarea, somnul și producerea de urină și fecale. 

Săptămâna 2 – Creștere și dezvoltare

În a doua săptămână de viață puii de pisică vor continua să crească într-un ritm extreme de alert, ajungând și la peste 10 grame pe zi. Pisica mamă trebui hrănită cu mâncare la conservă pentru a înlocui nutrienții pierduți prin alăptare. După ce vor crește, puii de pisică vor fi hrăniți cu același tip de mâncare.

Tot în această săptămână ochii puiului de pisică vor începe să se deschidă, ajungând la o deschidere completă la 9-14 zile. Culoarea ochilor puilor de pisică este intotdeauna albastră și va rămâne așa pentru câteva săptămâni. Vizibilitatea lor va fi blurată la început, iar pupila nu se dilată au contractă la diferență de lumină. De aceea este foarte important să nu ții puii de pisică la lumină foarte puternică.

Simțul mirosului se dezvoltă, ceea ce permite puilor de pisică să își aleagă un mamelon preferat datorită mirosului lui. Deasemenea puii de pisică vor reacționa la mirosuri neplăcute. În această săptămână puii de pisică vor deveni conștienți de colegii lui de cutie, în cazul în care îi au.

Săptămâna 3 – Se dezvoltă gradul de conștientizare

În săptămâna a treia de viață canalele urechilor puilor de pisică se deschid complet, iar simțul auzului începe să se dezvolte.  Cu toate acestea pisoii pot tresări la sunete foarte puternice. În această săptămână începe să se schimbe culoarea ochilor, de la albastrul comun tuturor pisoilor la culoarea specifică adultului. Simțul mirosului este foarte bine dezvoltat.

În a treia săptămână de viață pisoii pot elimina fecalele și urina în mod conștient și voluntar, pe măsură ce sistemul lor digestiv se dezvoltă. Însă pisica mamă va continua să-i spele până când învață să se spele singuri.

Încep să crească dinții de lapte iar mama pisică începe să se gândească la înțărcare. Deasemenea tot în săptămâna a treia puiide pisică pot să înceapă să toarcă.

Săptămâna 4 – Statul în picioare și clătinatul

În perioada dintre a treia și a patra săptămână pisoii vor încerca să se ridice în picioare și să meargă, deși primele lor mișcări vor fi foarte clătinate. Dimensiunile corpului unor pui de pisică sunt complet diferite de cele pe care aceștia le vor avea la maturitate. Coada este foarte scurtă și ridicată, iar capul este cu mult mai mare decât normalul pentru lungimea corpului lor. Toate acestea se schimbă însă când pisoii cresc și încep să se miște.

Să nu fii surprins daca pisoii tăi vor eveda din locul lor de odihna în încercarea de a-și extinde orizontul. Deasemenea în această săptămână pisoii vor interecționa mai mult cu colegii lui de cutie, ajungând să formeze adevărate alianțe cu ei.

Pisoii vor continua să se alăpteze, de aceea este foarte important să hrănești foarte bine pisica mama cu mâncare la conservă de calitate.

Săptămâna 5 – Începerea procesului de înțărcare

În această perioadă pisoii vor începe să hoinărească liber și să se joace între ei. Pisoii dezvoltă un simț al independenței însă nu sunt încă pregătiți să se despartă de pisica mamă sau de frați. În această săptămână este recomandată interacțiunea cu oamenii.

Este indicat să începi să hrănești pisoii cu mâncare la conservă. Alege un tip de mâncare specială pentru puii de pisica si de înaltă calitate. Puiul este mereu o foarte bună alegere, însă este indicat să hrăniți puii cu același tip de mâncare cu care hrăniți mama. În acest fel pisoii se vor obișnui mai ușor cu mâncarea mamei. Folosește un platou întins si nu fi surprins dacă după prima încercare rezultă foarte multă mizerie.

Deși pisica mamă va încerca să înțarce pisoii, aceștia încă au nevoie de alăptare pentru a-și satisface nevoia de a suge. Alăptarea trebuie prelungită până în săptâna a opta, sau chiar a zecea.

Săptămâna 6 – Socializare

Abilitățile de socializare continuă să se dezvolte. În săptămâna a șasea puii de pisică poate să alerge, să lovească, să sară, se se joace între ei, spre amuzamentul adulților. Însă este indicat să nu-i lăși să obosească prea tare, întrucât pot să adoarmă în locuri neprevăzute și să-i accidentezi.

Pentru a învăța tehnici de socializare, pisoii o vor imita pe pisica mamă. Dacă ea are o relație drăgăstoasă cu oamenii din jurul ei, o astfel de relație vor avea și pisoii. Însă, dacă pisoii nu sunt obișnuiți cu oamenii în primele șase săptămâni, va fi foarte greu să-i obișnuiști cu oamenii mai târziu.

Sfat pentru socializare

Pisoii ar trebui să învețe la această vârstă că mâinile oamenilor din jurul lor nu sunt pentru joaca ci pentru ținut în brațe, alintat și hrănit. Cea mai eficientă metodă prin care pisoii invață acest lucru presupune târâirea unui pai de plastic pe podea pentru ca pisica să-l urmărească, să încerce să-l muște, sau să se sperie de el. Atunci când va reuși să prindă paiul, pisoiul va fi foarte mândru și se va așeza țanțoș lângă el, inainte să înceapă să-l roadă.
Din aceeasi categorie:

Îngrijirea și întreținerea pisoilor

Ai adoptat un pisoi însă nu știi de ce are nevoie pentru a se adapta în locuința ta? Află tot ce trebuie să știi despre îngrijirea pisoilor! ...citeste mai mult


Cum prezinți noua ta pisică familiei

Vrei să aduci o pisică în locuința ta însă nu știi cum va reacționa? Află cum să procedezi pentru ca pisica ta să se adapteze ușor la noul mediu. ...citeste mai mult


Hranirea pisoilor mai mici de 6 săptămâni

Nu știi cum să hrănesti pisoiul tău mai mic de 6 săptămâni? Află totul despre hrănirea pisoiului în primele săptămâni de viață. ...citeste mai mult