Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Pisica e alergică la mâncare

Cazurile în care pisicile au alergii la  mâncare sunt destul de rare și se manifestă printr-o reacție negativă declanșată de cantități mici ale unui ingredient dintr-un anumit tip de hrană. Este important să nu faci confuzie între intoleranța la mâncare, care este mai puțim periculoasă și care presupune un proces fiziologic diferit. Alergiile la hrană pot apărea la orice vârstă, însă sunt de obicei diagnosticate la pisicile tinere.

Procesul de diagnosticare a alergiilor este unul destul de dificil și presupune un studiu asupra tipurilor de hrană, nu un test simplu ca în cazul altor condiții medicale. Studiile au arătat ce cele mai frecvente alergii sunt cauzate de proteinele din carnea de vacă, pește precum și de produsele lactate. Simptomele alergiilor nu sunt specifice și pot fi foarte ușor confundate.

Semne ale existenței unei alergii:

Simptomele generale ale alergiilor includ:

  • Probleme ale pielii – mâncărimi sau roșeață,
  • Typical symptoms of food allergies include, căderea părului, sau abraziuni pe piele cauzate de supra-spălare;
  • Infecții periodice ale urechilor;
  • Apariția gemurilor de păr în stomac datorită supra-spălării și lingerie;
  • Probleme ale tubului digestiv, inclusive vomitat si diaree;
  • Probleme respiratorii.

Dacă ai cea mai mică suspiciune că pisica ta are alergie la mâncare este important să consulți medicul veterinar. Niciodată să nu încerci să tratezi condiția singur. Studiile legate de dieta pisicii tale trebuie să fie alese cu grijă și recomandate de medicul veterinar, întruct pot apărea deficiențe nutriționale sau alte probleme de sănătate ale pisicii tale.

Testarea pentru alergii

Cea mai eficientă metodă de testare a unei alergii presupune un proces al regimului alimentar prin excludere, în care pisica primește o dietă ușoară, de obicei hipoalergică, în care cantitatea de proteine este foarte mică și deci nu poate cauza alergii. Pe lânga aceasta este recomandat un regim alimentar cu protein și carbohidrați pe are pisica ta nu i-a mai mâncat în trecut (carne de vânat, orez). Deasemenea exită mâncăruri speciale în comerț, iar unii medici veterinari preferă dietele cu mâncare gătită acasă.

Durata acestui proces de excludere depinde de tipul problemei: dacă alergia se manifestă prin iritații ale pielii, noul regim alimentar trebuie menținut între 4 și 12 săptămâni; dacă alergia se manifestă prin probleme ale tubului digestiv, semne ale îmbunătățirii sănătății se văd mult mai repede.

Acest regim alimentar trebuie să fie singurul pe care îl mănâncă pisica ta în timpul procesului. Este destul de greu să menții o asemenea dietă, mai ales dacă ai mai multe pisici în gospodărie. Așadar dacă te abați de la această dietă pisica ta s-ar putea să nu vrea să se reîntoarcă la ea. Dacă pisica ta are acces și în afara locuinței, este indicat să o ții doar în casă pe perioada procesului, pentru ca ea să nu poată vână șoareci sau păsări și astfel să se abată de la dietă.  

După perioada de studiu

După terminarea perioadei de studiu, este necesară o nouă vizită la medicul veterinar. Dacă nu se observă nici o ameliorare, sunt necesare investigații pentru a descoperi dacă nu este vorba de altă boală. Dacă se observă o îmbunătățire, vei trece la următorul pas. Acest pas depinde de problema inițială a pisicii tale și poate presupune reintroducerea treptată proteinelor în regimul alimentar și monitorizarea pentru a depista orice reacție. Dacă simptomele reapar când un tip de mâncare a fost reintrodus, înseamnă ca ai identificat hrana cu probleme. Este posibil ca alergiile să fie cauzate de mai multe tipuri de hrană, nu doar de unul.

Procesul de identificare este unul dificil și necesită monitorizare atentă. Dacă simptomele pisicii tale au fost foarte grave, iar dieta introdusă de medicul veterinar este pe placul pisicii tale, este de preferat să continui cu ea pe viitor.




Din aceeasi categorie:

Pisici mofturoase la mâncare

Pisicile pot fi mofturoase la mancare. Afla care sunt cauzele principale ale refuzului hranei si cum poti sa le previi. ...citeste mai mult


Pisici obeze

Obezitatea poate fi o problemă gravă de sănătate pentru pisica ta. Află cum să previi îngrășarea pisici tale și cum să o ajuți să slabească. ...citeste mai mult