Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


cadou ideal pisicuta tigrata

detalii...

cadou ideal un motanel negrut

detalii...

Johny, motan bland.

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Limbajului pisicilor – Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Video


 

Ghemotoacele de blană – coșmarul oricărui stăpân

Pisica este cunoscută ca fiind un animal foarte curat, acest fapt datorându-se sesiunilor dese de spălat, pe care ea le are în cursul unei zile. Însă, de fiecare dată când pisica ta se linge, ea înghite firele de păr rupte sau desprinse din blana ei. Deși firele de păr nu sunt digerabile, de cele mai multe ori, acestea trec prin întregul tub digestiv, fiind eliminate prin scaun.

Uneori însă, fie în cazul pisicilor cu blana lungă, fie în caz de năpârlire excesivă, fie în cazul pisicilor care ling alte pisici, felina poate înghiți mult păr, care nu apucă să fie eliminat, formând un dop în stomac. Acest dop este mai apoi împins într-un tub alungit și umed formând un ghem de blană. Ghemotoacele de blană sunt specifice pisicilor adulte, fiind foarte rar întâlnite la pisoi.

Simptome ale prezenței ghemurilor de blană?

Prezența ghemurilor de blană în stomacul pisicii tale, poate fi recunoscută prin identificarea unor detalii specifice în mediul pisicii tale:

 • Prezența unor formațiuni cilindrice pe podea sau pe mobilă. Dacă vezi una, îți va rămâne întipărită în memorie.
 • Constipare, sau scaun foarte tare cu urme de păr;
 • Blană deshidratată, mată;
 • Tuse seacă și frecventă, mai ales după masă;
 • Lipsa poftei de mâncare;
 • Depresie sau diaree.

Cum este eliminat un ghemotoc de blană?

Este normal ca pisica ta să facă un ghemotoc de blană în stomac odată la o perioadă lungă de timp. Însă dacă ghemurile de păr din stomacul pisicii apar de câteva ori pe săptămână, sau chiar zilnic, atunci există o problemă. Ghemurile de blană sunt eliminate pe gură, printr-un gest care seamănă cu cel din timpul vomei. Dacă pisica ta încearcă de câteva ori să elimine ghemul de păr, fără succes, este important să o duci la medicul veterinar, pentru a evita un blocaj. Ghemurile de blană neeliminate pot cauza și diaree sau alte probleme intestinale, precum și lipsa poftei de mâncare.

Rareori ghemurile de blană din stomacul pisicii poate bloca stomacul, intestinele sau gâtul pisicii tale, cauzându-i astfel moartea. Dacă ghemul este suficient de mare încât să cauzeze un blocaj, singurul mod în care poate fi eliminat este prin operație. În cazul pisicilor adulte, ghemurile de blană pot ajunge la dimensiunile unei mingi de baseball.

Cum prevenim formarea ghemurilor de blană în stomacul pisicii?

Prevenirea formării ghemotoacelor de blană în stomacul pisicii tale este foarte simplă. Iată ce trebuie să faci:

Periază. Majoritatății pisicilor îi face plăcere să fie periată, mai ales datorită legăturii care se formează în timpul acestui proces între ele și stăpâni. Există diferite unelte (perii, mănuși, șervețele) care au fost create cu scopul de a îndepărta firele de păr rupte sau desprinse din blana pisicilor. Fiecare fir de păr pe care îl îndepărtezi cu ajutorul periei, este un fir de păr în minus pe care îl va înghiți pisica ta. Periază pisica zilnic, mai ales dacă ea are blana lungă.

Oferă-i hrană specială. Există tipuri de hrană care au ca efect favorizarea eliminării ghemurilor de blană din stomacul pisicii, odată cu scaunul. Această hrană poate fi sub diferite forme:

 • Iarba mâței. Fie că pui ghiveciul la dispoziția pisicii, pentru a roade iarba, fie că o toci mărunt și o amesteci cu mâncarea ei, iarba mâței este foarte indicată atât pentru prevenirea cât și pentru combaterea ghemotoacelor de păr.
 • Pasta sau gel cu malț. Acest tip de hrană are un conținut special de malț, care contribuie la eliminarea ghemotoacelor de blană din stomacul pisicii, asigurând o bună funcționare a sistemului digestiv.
 • Hrană uscată. Branduri precum Royal Canin, Purina One, sau Wiskas au dezvoltat hrana uscată care are un conținut de substanțe special, care favorizează eliminarea ghemurilor de blană din stomacul pisicii.
 • Granule cu iarba mâței. Dacă vrei să scapi de chinul cultivării ierbei mâței, poți opta pentru granule delicioase care o conțin. Gimpet este una din companiile care oferă această hrană, pe care pisica ta o va mânca fără nici un fel de reținere.
 • Alte tipuri de hrană. Unii stăpâni au avut succes prin hrănirea pisicii cu o jumătate de linguriță de unt de două sau trei ori pe săptămână. Alți stăpâni au obținut efectul dorit cu o linguriță de plăcintă de dovleac. Acestea ajută la lubrifierea tractului digestiv, favorizând eliminarea ghemotoacelor de păr.Din aceeasi categorie:

Pisica a înghițit obiecte străine

Zicala „Curiozitatea a omorât pisica” are la bază fapte reale. Pisicile au obiceiul de a înghiți diverse obiecte. Ce facem atunci? ...citeste mai mult


Afecţiuni ale urechilor

Află care sunt cele mai întâlnite afecțiuni ale urechilor pisicii tale și ce trebuie să faci pentru a le preveni și trata. ...citeste mai mult


Afecţiuni ale sistemului renal

Pisica ta poate suferi de afecțiuni ale sistemului renal. Iată care sunt aceste afecțiuni și cum pot fi ele tratate. ...citeste mai mult