Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

De ce miaună pisica mea mereu?

De ce miaună pisica? Motivele se schimbă pe măsură ce felina ta se maturizează, trecând de la pisoiul drăgălaș care te distrează la pisica/motanul de care te impiedici prin casă. Pisoii miaună pentru a-și atenționa mama că le este foame sau frig, sau pentru că sunt speriați. Pe măsură ce felinele cresc, acestea vor folosi diferite metode vocale  (mieunat, mârâit, sâsâit, hârâit) pentru a transmite diverse mesaje, atât de la o pisica la alta, cât și de la ele către stăpâni.

Cât de mult miaună pisica variază de la o rasă la alta, sau chiar de la o pisică la alta. Rasele orientale, în special pisica Siameză, sunt cunoscute ca rase foarte comunicative, mai ales prin mieunat. Astfel, dacă îți dorești liniște în jurul tău, nu adopta o pisică orientală.

Unor pisici pur și simplu le place să-și audă vocea, în timp ce altor pisici le place să poarte o conversație cu stăpânul lor. Însă, dacă pisica ta miaună excesiv până la punctul la care te deranjează, e timpul să identifici cauza. Odată ce știi cauza, vei putea găsi și o modalitate de oprire a mieunatului.

De ce miaună pisica?

  1. Boală. Dacă felina ta începe să miaune prea mult fără motiv, poate fi vorba de o afecțiune medicală de care suferă, care îi creează o stare de discomfort. Astfel, ia în considerare o vizită la medicul veterinar pentru un control de rutină. Numeroase probleme de sănătate pot determina foame, sete sau durere, iar aceste simptome își vor face simțită prezența prin mieunat, aparent fără motiv. Dacă pisica are o vârstă înaintată, poate suferi de afecțiuni ale rinichilor sau ale glandei tiroide.
  2. Atenție. În ciuda aparențelor, pisicilor nu le place să stea singure o perioadă lungă de timp. Astfel, pisica poate să miaune pentru a te anunța că vrea să se joace, sau că vrea să o mângâi, sau pur și simplu să o întrebi cum a fost ziua ei. Singurul mod în care poți opri acest comportament este prin a-l ignora total. Oferă-i atenție doar când e liniștită, iar dacă începe să miaune când o mângâi, oprește-te. Felina trebuie să învețe că primește anteție doar când e cuminte. Și să nu uităm că o pisică obosită este o pisică liniștită pe timpul nopții.
  3. Foame. Unele pisici miaună de fiecare dată când cineva se plimbă prin bucătărie, sperând să primească o gustare. Deasemenea, foarte multe pisici miaună foarte mult și foarte tare când se apropie ora mesei. Pisica nu trebuie hrănită când miaună, ci când e liniștită. Dacă are acces permanent la mâncare și totuși miaună excesiv, cu siguranță nu este din cauza foamei.
  4. Salut. Pisicile miaună când vin stăpânii acasă pentru a le arăta că sunt bucuroase să-I vadă. Acest mieunat este de scurtă durată și ușor vesel, nefiind sâcâietor.
  5. Singurătate. Pisicile sunt animale sociale iar faptul că stau toată ziua singure în casă nu le place. Pentru a recupera viața socială, felina ta va încerca să îți atragă atenția când te întorci acasă. Ar fi mai simplu pentru ea dacă ar avea un partener de joacă în timpul zilei, cum ar fi o altă pisică. Dacă însă nu are un companion, încearcă să îi lași la dispoziție diverse modalități prin care să-și petreacă timpul: jucării cât mai multe, geamuri fară perdele trase pentru o vizibiltate buna afară, etc.
  6. Stres. Dacă pisica ta este stresată, fii sigur că te va anunța printr-un mieunat insistent. Orice schimbare în mediul cu care este obișnuită (un nou animal de companie, un nou membru al familiei, mutarea într-o nouă locuință, pierderea unei persoane dragi, o boală) va creea stres pentru pisica ta. Este foarte important  să descoperi ce anume o stresează și să o ajuți să se adapteze la noul mediu. E foarte important să-i oferi atenție mai multă decât de obicei pentru ca ea să știe că e în siguranță și că este foarte important pentru tine.
  7. Îmbătrânire. La fel ca și oamenii, atunci când îmbătrânesc pisicile pot deveni confuze sau pot suferi de probleme cognitive. Odată cu înaintarea în vârstă pisicile pot deveni dezorientate și pot începe să “plângă” fără nici un motiv anume, mai ales noaptea. Dacă este cazul pisicii tale, consultă medicul veterinar, care îți poate prescrie medicamente care să o ajute în astfel de momente.
  8. Călduri. Dacă pisica ta nu este sterilizată și intră în călduri, mieunatul ei te va înnebuni. Pisicile miaună când sunt în călduri pentru a transmite semnale către motani, iar motanii miaună când miros femelele în călduri în jurul lor pentru a transmite că sunt disponibili pentru împerechiere. Acest mieunat este temporar, iar problema poate fi rezolvată foarte ușor dacă feline este sterilizată.

Cum oprim mieunatul excesiv al pisicii?

Pentru a putea identifica metoda prin care să faci pisica să nu mai miaune trebuie mai întâi să idenfici cauza mieunatului. Un lucru este cert, daca vocalizarea începe sau se oprește brusc e timpul să te adresezi medicului veterinar.

Pisicilor le place foarte mult monotonia și respectarea unor obiceiuri deja create. Astfel, daca ea învată că atunci când miaună va fi luată în brațe, sau va primi mâncare, atunci va continua să miaune de fiecare dată. Dacă însă observă că lucrurile pe care și le dorește sunt obținute când este cuminte, va renunța ușor ușor la miunat. Pentru ea, orice  tip de atenție, chiar și faptul că încerci să o fugărești când miaună, este mai bună decât ignorarea. Deasemenea, dacă ea continuă să miaune sperând să obțină ce-și dorește și tu cedezi după o perioadă de timp, doar pentru a o face să tacă, pisica va învăța  să fie perseverentă, pentru că astfel își atinge scopul.

Astfel,  soluția este puțină “dragoste dură”. Ignoră mieunatul, indifent de volumul lui, tonalitate și mila pe care ți-o insipră ochii pisicii. Nu te uita la ea, nu vorbi cu ea, nu o atinge, nu te enerva, nu țipa, nu încerca să o izgonești. Pur și simplu ignoră mieunatul ei. Vâzând că nu obține ce își dorește, pisica ta va încerca să te facă să cedezi. Va mieuna tot mai tare și va fi chiar și puțin mai agresivă. Dacă ajungi la acest punct și nu cedezi, ești foarte aproape de victorie. Într-un final va ceda și se va opri din mieunat. După ce observi comportamentul liniștit din parte feline tale, e momentul să o răsfeți.

E timpul pentru o nouă rutină pentru pisica ta, una care nu are la bază mieunatul ei. Hrănirea va fi la programul ales de tine, nu când te anunță ea că îi este foame. Pentru un mic răsfăț poți să-i iei o jucărie care oferă gutări pe măsură ce te joci cu ea. Dacă are voie să meargă și afară, instalează o trapă în ușa de la intrare și învaț-o cum să o folosească. Dacă mai miaună fără motiv, izoleaz-o într-o cameră unde nu primește nici un fel de atenție. Astfel ea va învăța că mieunatul îi aduce izolare.

Ce să nu faci?

Nu ignora mieunatul decât dacă ești sigur că felina ta nu are nici o problemă de sănătate sau de logistică. De cele mai multe ori pisicile miaună cu un motiv: fie nu au  apă curată, fie nu e curațată litiera, fie o doare ceva, fie o stresează ceva. Fii sigur că mieunatul e determinat de ceva nesemnificativ înainte să-l ignori.

Nu pedepsi pisica pentru că miaună. Dacă o lovești, dacă țipi la ea, dacă o repezi nu vei reuși niciodată să o faci să nu mai miaune. Dimpotrivă, vei reuși să îndepărtezi pisica și să o faci să se teamă de tine.

Nu ceda. Dacă pisica observă că primește ceea ce cere doar pentru că miaună, va mieuna mereu, mai mult și mai tare. Astfel, dacă vrei să o dezveți de acest obicei, înnarmează-te cu răbdare pentru că va fi foarte rău înainte să fie bine.




Din aceeasi categorie:

Întebări frecvente – ghemotoace de blană

Ai intrebări despre ghemotoacele de blană ale pisicii tale? Află aici răspunsul! ...citeste mai mult


Scoaterea definitivă a unghiilor pisicii – avantaje, dezavantaje şi alternative

Scoaterea unghiilor este o procedură opțională extrem de dureroasă pentru pisica ta. Află de ce! ...citeste mai mult


Întrebări frecvente – alergiile

Pisica ta suferă de alergii? Iată răspunsul la cele mai întâlnite întrebări despre alergiile pisicilor! ...citeste mai mult