Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

Cum dresezi pisica să folosească cutia cu nisip

Cum să previi murdărirea locuinței de către pisica ta

Pisica ta nu trebuie să aibă acces la întreaga locuință până când nu a fost dresată să folosească cutia cu nisip. Dacă pisica ta continuă să urineze în afara cutiei, asemenea greșeli se pot transforma într-un obicei. Dacă pedepsești pisica după făptuire, ea va învăța să se teamă de tine. Dacă o cerți și apoi o duci în cutia cu nisip după ce a urinat prin locuință, pisica va asocial cutia cu nisip cu pedeapsa. Cu alte cuvinte, pedeapsa nu e cea mai bună cale pentru a dresa pisica să folosească cutia cu nisip. Cea mai eficientă cale este prevenirea și lauda momentelor când ea urinează în cutie.

Dacă pleci de acasă pentru o perioadă mai îndelungată de timp, ar trebui să lași pisica închisă într-o singură cameră, de preferință o cameră în care podeaua nu este poroasă (bucătăria, baia, ciment sau garaj). Pune-i la dispoziție mâncare, apă și un loc  călduros unde să doarmă și o cutie cu nisip curată. Până când învață să folosească doar cutia de nisip, pisica ta ar trebui să aibă un program stabil de masă, pentru a dezvolta un program stabil de eliminare.

Principalele motive ale nefolosirii cutiei cu nisip

  • Cutia cu nisip este murdară – din punctul de vedere al pisicii, nu al tău.
  • Stresul – pisica reacționază la orice tip de stres prin urinarea sau defecarea înafara cutiei cu nisip. Acest stres poate fi cauzat de o pisică din vecinătate, copii din casă, prea multe pisici în locuință sau chiar de o nouă piesă de mobilier.
  • Probleme ale tractului urinar – asemenea probleme vor determina pisica să urineze orinde altundeva decât în cutia cu nisip. Dacă observi schimbări în ceea ce privește sistemul excretor al pisicii tale, consultă un medic veterinar.

Cutia cu nisip

Pisica ta nu are nevoie doar de o cutie cu nisip ci de o cutie curată cu nisip. Pisica ta va fi inhibată și nu va volosi cutia cu nisip dacă miroase a urină. Pune-te în locul ei: dacă pisica ta a urinat pe covorul din sufragerie, tu îl vei curăța imediat pentru a elimina mirosul. Dacă nisipul din cutie este curățat doar o dată pe săptămână, este normal ca pisica ta să prefere covorul. Cutia cu nisip trebuie curățată zilnic. Vechiul nisip trebuie îndepărtat și înlocuit cu 1 cm de nisip curat. Spală cutia zilnic folosind apă amestecată cu oțet sau suc de lămâie, pentru a neutraliza mirosul țipător de urină. Nu folosi amoniac întrucât va face cutia să miroase și mai rău.

Asigură-te că cutia cu nisip a fost plasată într-un loc potrivit. Pisicii tale nu-i place să urineze în apropierea locuilui în care doarme sau zonei unde mănâncă. Așadar poziționează cutia la distanță de aceste două puncte, însă nu într-o zonă greu accesibilă cum ar fi baia. Dacă pisica ta este proaspăt adusă în locuința ta, ea va căuta un loc unde să se ascundă. Poziționează cutia cu nisip în apropierea acelui loc.

Există și alți factori care ar putea determina pisica să urineze în afara cutiei cu nisip. Așadar, pentru a te asigura că pisica ta va folosi cutia cu nisip, poziționează două astfel de cutii în locuri diferite. Dacă ai mai mult de o pisică în locuință, sunt necesare mai multe cutii cu nisip.

Răsplata e baza învățării

Pentru a putea răsplăti pisica pentru folosirea cutiei cu nisip, trebuie să fii prezent când se întâmplă. De aceea este important să cunoști programul pisicii tale. Majoritatea pisicilor vor urina imediat după masă sau după o ședință de joacă.

  • Pentru a putea prevedea când va urina pisica ta, încearcă să-i creezi un program stabil de hrănire. Dacă intrările vin după un program regulat, ieșirile vor urmări același program. Înainte a hrăni pisica joacă-te cu ea timp de 10-15 min.
  • Oferă-i apoi mâncare și permitei 15 minute să mănânce. După masă este timpul unei noi sesiuni de joacă.
  • Cheam-o la cutia cu nisip, din diferite locații ale casei, mai ales din zonele unde a urinat deja.
  • Când pisica ajunge lânga cutie, începe să scurmi ușor în nisip pentru a-i stârni interesul.
  • În cursul zile, după două ore în care pisica ta a dormit, trezește-o și cheam-o la cutia cu nisip. Încurajeaz-o să intre în cutie și laud-o când te ascultă. Chiar dacă nu urinează în această perioadă, pisica ta va învăța că cutia cu nisip este un loc bun și curat pentru ea. Acest aspect este important pentru pisicile care evită cutia de nisip întrucât presupun că este mereu murdară și miroase urât.
  • Dacă pisica ta urinează, laud-o cu o voce călduroasă. După ce a urinat alint-o, oferă-i o mică gustare pentru ca ea să înțeleagă că acest comportament este bun. 
Din aceeasi categorie:

Cum dresezi pisica să nu mai muște

Pisica ta musca sau zgârie când vă jucați? Află cum să o dresezi să se joace doar cu pernuțele și fără să muște. ...citeste mai mult


Cum dresezi pisica să nu mai zgârie mobila

Află cum să dresezi pisica să folosească doar locurile special amenajate pentru ascuțirea unghiilor. ...citeste mai mult


Cum dresezi pisica să doarmă noaptea

După ce a stat 12 ore închisă în casă singură, felina ta nu vrea decât să petreacă câteva momente frumoase alături de tine. ...citeste mai mult