Urmareste-ne pe Facebook
[x]
Login
Email:
Parola:
    Tine minte datele


Adoptii pisici


Yumi pisicuta neagra

detalii...

Doi motanei isi cauta familie

detalii...

Motanei pufosi

detalii...

Vezi toate anunturile de adoptii pisici.

Cele mai citite articole


Motan sau pisică? Cum determin sexul pisicii mele?

A născut pisica și încă nu știi sexul pisoilor? Iată cum poți afla daca ai pisici sau motani! ...citeste mai mult


Recuperarea după operația de sterilizare a pisicii

Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult


Perioada căldurilor și împerecherea

Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult


Video


 

10 probleme de piele la pisici și cum le tratăm

Deși poate părea greu de crezut, pisicile se confruntă adeasea cu probleme ale pielii sau ale blănii. Paraziți precum puricii, căpușele sau acarienii, infecții bacteriene sau fungice, alergii, stress, răni, sau chiar dezechilibre hormonale pot cauza probleme ale pielii la pisici. Iată care sunt zece dintre cele mai comune astfel de probleme:

1) Abcesul la pisici. Abcesul este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni de piele la pisici. Abcesul este o adunare dureroasă de puroi, care apare în locul unde pisica a fost mușcată, sau rănită prin străpungere. Abcesele formează o umflare fermă care devine moale cu timpul și se poate rupe și deversa scurgeri purulente. Majoritatea abceselor apar la pisicile care participa frecvent la altercații cu alte feline sau cu alte animale. Ca și localizare pe corp, abcesele pot fi observate pe jumătatea din spate a pisicii și pe abdomen. Coada este foarte des mușcată, fiind favorizată astfel apariția abceselor.

Cel mai bun mod de a preveni abcesul este să ții pisica doar în casă. Dacă, însă, pisica are acces și afară și descoperi un abces pe corpul ei, pricipalul lucru pe care trebuie să-l faci este să elimini buzunarul de puroi, fie prin tăiere chirurgicală, fie prin spargere și scurgere. Dacă abcesul a apărut în jurul unui corp străin care a rămas pe corpul pisicii, este necesar să îndepărtați acel corp. După ce a fost drenat puroiul, este necesar tratament cu antibiotic, pentru a evita o eventuală infecție. Antibioticul va fi prescris de medicul veterinar în funcție de bacteriile implicate, iar durata tratamentului va fi determinată de medic în funcție de tipul de bacterie și de locația abcesului.

 2) Râia Auriculară la pisici. Dacă pisica ta dă frecvent din cap, se scarpină în zona urechilor și are o scurgere maro, cerată în canalul urechii, ea suferă de râie auriculară. Râia auriculară este cauzată de un parazit minuscul, dar care în cazul unei infectări serioase poate fi observat cu lupa sub forma unor puncte albicioase, care se mişcă pe sufraţa de cerumen din ureche. Toate pisicile, cel puţin o dată suferă de râie auriculară, iar cei mai expuși sunt puii şi pisicile tinere. Râia auriculară poate fi transmisă de la o pisică la alta, parazitul migrând de pe un corp pe altul, dar şi pe diverse părţi ale aceluiaşi corp (gât, partea interioară a picioarelor, la baza şi la vârful cozii). Parazitul se hrăneşte cu cerumul din ureche, iar prezenţa lui acolo, prin iritaţi pe care o provoacă, produce şi mai mult cerum, ceea ce permite înmulţirea lor.

Râia auriculară poate fi tratată prin aplicarea unor picături special create în acest scop și curățarea urechii cu un disc demachiant. Tratamentul poate dura pană la două săptămâni în funcție de gravitatea răspândirii.

3) Dermatită de contact la pisici. Problemele pielii pisicii apar uneori ca umflături roșii și mâncărime. În cazul dermatitei de contact, veți vedea umflături roșii, mâncărime și pielea inflamată la locul de contact cu un agent chimic sau cu alt iritant. Vase din cauciuc sau din plastic din care mănâncă pisica pot provoca, de asemenea, dermatită de contact. Cel mai bun mod de a preveni dermatita de contact este să țineți pisicile departe de zonele în care utilizați substanțe chimice și să vă hrăniți pisicile în vase de sticlă, oțel inoxidabil sau din ceramică fără plumb.

4. Acneea la pisici. În cazul acneei la pisici, apar puncte negre (numite si conedoane) pe partea inferioară a bărbiei și în jurul buzelor. Afecțiunea poate apărea dacă folosești vase din plastic sau cauciuc pentru mâncarea și apa pisicii. În cazuri grave se recomandă sampon antiseboreic care conține peroxid de benzinol, a cărui efect este să reducă cantitatea de uleiuri secretată de pielea pisicii. Deasemenea sunt benefice suplimentele alimentare cu Omega 3 si Omega 6.

5. Dermatita alergică determinată de purici la pisici. Unele probleme de piele la pisici, cum e și cazul dermatitei alergice, se manifestă ca niște umflături care provoacă mâncărime, care se formează deasupra bazei cozii, a spatelui, a picioarelor din spate și a coapselor interioare. Deși multe pisici pot avea purici fără să prezinte vreo reacție, în cazul pisicilor sensibile doar o mușcătură de purice poate determina mâncărimi groaznice. Cel mai bun mod de prevenire a dermatitei alergice este să te asiguri că felina ta nu are purici. Tratamentele „spot-on” vândute la cabinetele medicilor sunt de obicei cele mai eficiente, dar există o serie de metode fără substanțe chimice care pot fi eficiente atunci când sunt utilizate corect.

6. Dermatita alergică alimentară la pisici. Unele pisici sunt foarte sensibile la anumite ingrediente sau conservanți din mâncare. Această sensibilitate poate determina mâncărime în zona capului, a gâtului, a spatelui și inflamare a ochilor. Dacă pisica este în perioada de năpârlire sau are râni frecvente determinate de mușcături și scărpinat, dermatita devine și mai accentuată. Tratamentul dermatitei alergice alimentare presupune eliminarea ingredientelor care provoacă alergia. Unii medici veterinari pot recomanda  steroizi pentru a reduce unflaturile și mâncărimea.

7. Alopecia Psihogenă la pisici. Alopecia Psihogenă presupune subțierea blănii într-o dungă pe spate sau pe abdomen cauzată de auto-îngrijirea compulsivă. Stresul provoacă adesea îngrijirea compulsivă. Tratamentul implică minimizarea nivelului de stres al pisicii afectate prin utilizarea difuzoarelor feromonice feline, crearea unui mediu calm și redirecționarea energiei nervoase a pisicii prin joc. În cazurile severe de cădere a părului la pisici, medicii veterinari pot recomanda un curs scurt de medicamente anti-anxietate.

8. Pecinginea la pisici. Pecinginea este o infecție fungică, foarte contagioasă pentru alte animale și chiar pentru oameni. Simptomele acestei afecțiuni includ pete rotunde, care au blana căzută în centru și un inel roșu la periferie. La unele pisici se prezintă doar ca fire de păr rupte în zona feței și a urechilor. Pecinginea necesită tratament de la medicul veterinar cu medicamente antifungice și curățenie excesivă în mediul pisicii.

 

9. Coada uleioasă la pisici. În cazul unor pisici, glandele de lângă coadă secretă uleuri în exces cauzând astfel o condiție numită „coadă uleioasă”. În urma secreției de uleiuri apare o zonă maro cu aspect cerat, cu miros rânced, care se întinde de la vârful cozii până la bază. Această afecțiune apare mai ales la masculii necastrați, care marchează teritoriul, însă și pisicile sterilizate și motanii castrați pot fi afectați. Tratamentul cozii uleioase la pisici implică castrarea, dacă este necesar, și spălarea de două ori pe zi cu un șampon antiseboreic pentru a descompune excesul de uleiuri.

10. Arsuri solare la pisici. Da, expunerea solară îndelungată poate cauza probleme de piele la pisici. Pisicile cu blană de culoare deschisă și rasele fără păr, cum ar fi Sphynx, sunt foarte predispuse la arsuri solare și ar trebui să fie ținute departe de lumina directă a soarelui între orele 10:00 și 16:00, pentru a reduce riscul de arsuri solare și a minimiza riscul pe termen lung de a dezvolta cancer de piele, cum ar fi melanomul.




Din aceeasi categorie:

Afecţiuni ale sistemului digestiv la pisici

Pisica ta poate suferi de afecțiuni ale sistemului digestiv. Iată care sunt aceste afecțiuni și cum pot fi ele tratate. ...citeste mai mult


Pisica a turbat. Ce trebuie să fac?

Nu doar câinii ci și pisicile pot contracta rabia. Iată ce trebuie să faci daca pisica ta este turbată! ...citeste mai mult


Pisica e otrăvită - cum acționăm?

Suspectezi că pisica ta e otrăvită? Iată care sunt substanțele periculoase și cum trebuie să acționezi în caz de otrăvire! ...citeste mai mult